prooptiki@msn.com

Το υψηλό κόστος άρδευσης πιέζει για αλλαγές στους ΓΟΕΒ της Πελοποννήσου -Ποιά είναι η κατάσταση στην Αργολίδα

 

Σε μία διαρκή αναζήτηση με στόχο την μείωση του κόστους άρδευσης και την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών βρίσκονται οι περισσότεροι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ ώστε έτσι να μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά οι παραγωγοί και παράλληλα να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο

Μεσσηνία 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μεσσηνία όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ιδιαίτερη κινητικότητα στους ΤΟΕΒ  έπειτα από τις  συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του οργανισμού, προέδρους Κοινοτήτων και αγρότες αρδευόμενων περιοχών  ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος που δήλωσε ότι : 
«Η υποστήριξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί πρωταρχικό στόχο και θα υλοποιηθεί μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων στα αρδευτικά δίκτυα, όπου άλλα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και άλλα λειτουργούν με προβλήματα . Είναι σαφής η ανάγκη εκπόνησης μελετών για την αναβάθμισή τους. Οι καλλιεργητές έχοντας αποκαταστήσει την σχέση τους με τον ΓΟΕΒ επιστρέφουν στις καλλιέργειες που είχαν εγκαταλείψει αφού παλαιότερα δεν ήταν δεδομένο ότι θα είχαν νερό σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.» Στην Μεσσηνία ήδη «τρέχουν» δύο έργα που εκτελούνται στην πεδιάδα του Νομού.
 Το ένα έργο παρεμβαίνει στο αρδευτικό ,στο στραγγιστικό αλλά και στο αγροτικό οδικό δίκτυο με το ποσόν του 1.200.000 ευρώ και ο δεύτερο έργο αφορά τον καθαρισμό στις διώρυγες αλλά στόχος όπως μας επεσήμανε ο Στάθης Αναστασόπουλος « είναι η μετατροπή του κλειστού δικτύου σε ανοικτό ώστε να γίνει εξοικονόμηση νερού» Στην Μεσσηνία ήδη προχωρούν σε αλλαγή του καταστατικού του ΓΟΕΒ  
Ο νέος πρόεδρος νέο πρόεδρος, γεωπόνος και υπάλληλος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Βασίλης Δημόπουλος μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα ακόλουθα :
 «Στο κλειστό δίκτυο κάποιοι κάνουν χρήση χύδην ποτίσματος. Δεν επιτρέπονται αυτά πλέον. Πρέπει όλοι να ποτίζουν με το στάγδην σύστημα. Αλλάζει και ο κανονισμός του ΓΟΕΒ. Βεβαίως, θα υπάρξει μια ανοχή για καλλιέργειες που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αυτό τον τρόπο και να έχουμε σπατάλη και ενέργειας και νερού»
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Διοίκηση μετά από αρκετά χρόνια απόκτησε ο ΓΟΕΒ Αργολίδας και μέσα στις προτεραιότητές του θα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και των εσόδων με τον κίνδυνο να παραμονεύει εάν γίνει οριζόντιος καταλογισμός βαρών στους ΤΟΕΒ αντί να επωμισθεί ο καθένας ότι του αντιστοιχεί . Κοινό σημείο η διαπίστωση από όλους για το κόστος λειτουργίας όπου η ΔΕΗ παίζει κυρίαρχο ρόλο και η ανάγκη αναζήτησης άλλων πηγών ,όπως τα φωτοβολταικά, γίνεται επιτακτική .
Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στους ΤΟΕΒ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των προέδρων που ακολουθούν 
ΤΟΕΒ Αγίου Ανδριανού Δημήτρης Κατσούρης : « το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η ΔΕΗ και οι χρεώσεις της Εχουμε φθάσει χωρίς να έχουμε κέρδος να χρεώνουμε 10 ευρώ την ώρα για 55 περίπου κυβικά Δεν φαίνεται άλλη λύση εκτός από την χρήση σύγχρονων μέσων παραγωγής ενέργειας»
ΤΟΕΒ Αργολικού-Γιάννης Ρετσινάς : Η τιμή που δίνουμε είναι 0,09 ανα κυβικό Βέβαια οι περισσότεροι θεωρώντας ότι η τιμή είναι ακριβή δεν ποτίζουν αφού δεν βγαίνουν πέρα. Η ΔΕΗ είναι ακριβή. Σε κάθε δίκτυο υπάρχει μετρητής και ο ΤΟΕΒ έχει 100 περίπου μέλη 
ΤΟΕΒ Δαλαμανάρας Βαγγέλης Μουσταίρας : Το νερό που δίνουμε κοστίζει 6 ευρώ την ώρα στον παραγωγό Ημαστε ένας ΤΟΕΒ υγιής οικονομικά και προσανατολιζόμαστε στην αγορά ενός χώρου όπου θα τοποθετηθούν φωτοβολταικά προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής Δεν υπάρχουν μετρητές και το κόστος βγαίνει μέσα από τα έσοδα και τα έξοδα Έχουμε 300 μέλη και αρδεύουμε 4 χιλιάδες στρέμματα
ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου  Γιάννης Κολοβός : Εχουμε νερό να ποτίσει όλος ο κόσμος αλλά δεν έχουμε υποδίκτυα και δεν μπορούμε να πάμε το νερό στους αγρότες Χρεώνουμε με 8 ευρώ τα 55 κυβικά και έχουμε 800 μέλη με έκταση ευθύνης τα 30 χιλιάδες στρέμματα Πρέπει όμως να μας δώσει λεφτά η Περιφέρεια για να φτιάξουμε τα δίκτυα διανομής ώστε να μειωθεί στο μισό το κόστος. 
ΤΟΕΒ Αγίας Τριάδας Αλέκος Σαλαπάτας  Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καλή και ε4ίναι χαρακτηριστικό ότι από τα 60 μέλη που πότιζαν τώρα πλέον ποτίζουν μόνο τριάντα. Το κόστος μας είναι χαμηλό αφού μας στηρίζει ο συνεταιρισμός στον οποίο στεγαζόμαστε και από εκεί και πέρα κάνουμε μόνοι μας την καταγραφή Κατά την άποψή μου πρέπει να μην υπάρχουν τόσοι ΤΟΕΒ αλλά να είναι τόσοι όσοι είναι Δήμοι 
Τέλος ο Γιώργος Πλατής από τον ΤΟΕΒ Ηρας -Κουρτακίου που αποτελεί πρότυπο με την χρήση ευφυούς γεωργίας έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας με 0,07/ανα κυβικό μέτρο Υπάρχει υδρόμετρο σε κάθε παροχή μέλους  Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Πλατής : Οι ΤΟΕΒ να εισπράξουν όσα τους οφείλονται.-Δεν είναι λογικό να αυξηθεί η τιμή του νερού από τον ΓΟΕΒ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, προκειμένου να καλυφθούν χρέη ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ.
Χωρίς να ευθύνονται για τα χρέη αυτά οι νέοι ΤΟΕΒ, (Ήρας, Κουτσοπόδι) θα καταδικαστούν να βρεθούν στη θέση των υπολοίπων.
Αντίθετα πρέπει οι υπόλοιποι να αναζητήσουν προγράμματα για να αντικατασταθεί εξοπλισμός τους και να μπορούν να παρέχουν πιο φτηνό νερό άρδευσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ
ypaithros.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας