ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Του καθ. Γιάννη Μανιάτη
Βουλευτή Αργολίδας ΠΑΣΟΚ

Η Δανία αύξησε τα τελευταία 35 χρόνια κατά 80% το ΑΕΠ της, χωρίς καμία απολύτως αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η κατά 40% αύξηση της οικονομική της δραστηριότητας τα τελευταία 15 χρόνια συνοδεύτηκε με μείωση κατά 14% των εκπομπών CO2. Σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, τη Νότια Κορέα, το «πράσινο» πακέτο της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 36 δις $, προβλέπει τη δημιουργία 960.000 νέων θέσεων εργασίας.
Στην Ελλάδα, ο όρος Πράσινη Ανάπτυξη πολλές φορές ταυτίζεται μόνο με ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ή ατομικής και συλλογικής ηθικής. Όμως, η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης όλων των αναπτυξιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της κάθε χώρας και ολόκληρου του πλανήτη.
Οι πέντε πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη περιλαμβάνουν:
1. Δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής με δραστική μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση σύγχρονων καθαρών πηγών. Σημαντική οικονομική παράμετρο αποτελούν τα προγράμματα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων με στόχο τη μείωση των απωλειών ενέργειας και τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση (χειμώνα – καλοκαίρι) και ταυτόχρονα την ευρύτατη εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών, με την παράλληλη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτης).
2. Τη ριζική αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας με την εφαρμογή αρχών της πράσινης επιχειρηματικότητας, με στόχο τόσο την αύξηση κερδών για την επιχείρηση, όσο και τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.
3. Την αειφόρο διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων, μέσα από την ορθολογική και με προοπτικές μέλλοντος διαχείριση κυρίως των υδάτων, αλλά και όλων των ορυκτών πόρων κάθε χώρας. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο αναπροσανατολισμός κονδυλίων και επενδύσεων σε πράσινες υποδομές, με μεταφορά του ενδιαφέροντος από τους οδικούς άξονες, στο σιδηρόδρομο και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
4. Την αναδιαμόρφωση του συνολικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, μέσα από τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελεγκτών Περιβάλλοντος, την αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά εγκλήματα και την υποχρέωση του παραβάτη να πληρώσει το πλήρες κόστος αποκατάστασης, τον αναπροσανατολισμό του φορολογικού συστήματος με φορολογική επιβάρυνση των περιβαλλοντικά ρυπογόνων και ελάφρυνση των περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, την ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας σε όλη την παιδαγωγική διαδικασία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κ.ά.
5. Την ευρύτατη εισαγωγή των σύγχρονων καινοτομικών έξυπνων προϊόντων και μεθοδολογιών που επιτρέπουν με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερη σπατάλη πόρων, να παράγεται το ίδιο και καλύτερο τελικό προϊόν.

Το στοίχημα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Μας απομένει η μοναδική επιλογή ή να το κερδίσουμε, ή να ζήσουμε στους χειρότερες εφιάλτες.
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα στα Δίδυμα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στα Δίδυμα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον έφεδρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΕΥΑΑΡ-Μ: Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων ύδρευσης της Τ.Κ. Προσύμνης

Η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους της Τ.Κ Προσύμνης, κατανοεί πλήρως την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που έχει προκληθεί από τα σοβαρά προβλήματα στην

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φραγκιουδάκης: Κατηγορία Κινδύνου 5″ στα χαρτιά – Μία “Ωρολογιακή Βόμβα” στην καρδιά του Ναυπλίου

Σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026, ο Δήμος Ναυπλιέων εξέδωσε μια ορθή και αναγκαία ανακοίνωση, ενημερώνοντας πολίτες και επισκέπτες ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε Κατάσταση Συναγερμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »