prooptiki@msn.com

Το Ναύπλιο προχωρά τη βιώσιμη κινητικότητα – Σχεδιασμός με όραμα την ανταπόκριση στις ανάγκες και απαιτήσεις του μέλλοντος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κυκλοφοριακός σχεδιασμό για την  αναβάθμιση της πόλης του Ναυπλίου και την μετατροπή της σε μία πόλη πρότυπο ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πολιτών και τις προκλήσεις των καιρών. Ήδη μετά την ολοκλήρωση των κόμβων στην ενδεκάτη και στην Πειραιώς που αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα μέχρι τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της Αιγίου που θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα  την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, τέθηκαν σε λειτουργία τα νέα φανάρια στις διασταυρώσεις Αγίου Αδριανού – Μεσολογγίου και Αγίου Αδριανού – Χαριλάου Τρικούπη ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο σηματοδοτήσεων στις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Με την φωτεινή σηματοδότηση των συγκεκριμένων διασταυρώσεων, βελτιώνεται και γίνεται ασφαλέστερη η διέλευση των πεζών και των οχημάτων, δεδομένου ότι το σημείο ήταν πολύ επικίνδυνο για τροχαία ατυχήματα.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μέρος ενός σημαντικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και άλλες ενότητες όπως είναι το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εκπονείται σε συνεργασία με το καθηγητή του ΕΜΠ Βλαστό Μπακιογιάννη. Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και δεκαετίες, η ΕΕ μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, σύσταση ομάδων εργασίας, ανάπτυξη δικτυώσεων, εκδόσεις κειμένων και οδηγιών και πλήθος άλλων δράσεων επιχειρεί να ωθεί τα κράτη μέλη της στην υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Με αρχή την Πράσινη Βίβλο για τη διαμόρφωση νέας παιδείας αστικής κινητικότητας (2007), η Ευρώπη μέχρι και σήμερα  έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη βελτίωση των μετακινήσεων, την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας κ.α. που εξειδικεύονται στους παρακάτω στόχους: 

-Μείωση κατά 20% των αερίων ρύπων υπαίτιων του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (Climate and Energy Package 2009)

-Μείωση κατά 50% της χρήσης των οχημάτων συμβατικών καυσίμων έως το 2030 και εξάλειψή τους από τις πόλεις έως το 2050 (Transport White Paper 2011)

-Κυκλοφορία αποκλειστικά καθαρών οχημάτων τροφοδοσίας στα μεγάλα αστικά κέντρα έως το 2030 

-Μείωση κατά 60% των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές έως το 2050 (Transport White Paper 2011)

Σύντομα θα κληθούν όλοι οι φορείς να εκφέρουν τις απόψεις τους για τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Παράλληλα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ) ενώ έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης η συγκοινωνιακή μελέτη για την πόλη του Ναυπλίου. Η εφαρμογή του σχεδιασμού σίγουρα θα αναδείξει μια διαφορετική πόλη στην σχέση της με τους πολίτες.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού “Ο Καββαδίας”

Τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του ανακοίνωσε και φέτος ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού “Ο Καββαδίας”. Όπως αναφέρει: “Οι Απόκριες πλησιάζουν ! Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ναυπλιέων: Πρώτη συνάντηση Ορφανού για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Ορφανού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννη Βακαρέλη, παρουσία του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνδιοργανώτρια η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νοτίου Ελλάδος

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, άρχισε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νοτίου Ελλάδος 2024 που πραγματοποιείται στην Πύλο, στον όρμο του Ναβαρίνου,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημήτρης Πτωχός: «Καλούμαστε να κάνουμε την περιοχή μας πόλο έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού»

Στο Θεματικό Εργαστήριο «Βιοεπιστήμες-Υγεία και Φάρμακα» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »