prooptiki@msn.com

Το Ναύπλιο προχωρά τη βιώσιμη κινητικότητα – Σχεδιασμός με όραμα την ανταπόκριση στις ανάγκες και απαιτήσεις του μέλλοντος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κυκλοφοριακός σχεδιασμό για την  αναβάθμιση της πόλης του Ναυπλίου και την μετατροπή της σε μία πόλη πρότυπο ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πολιτών και τις προκλήσεις των καιρών. Ήδη μετά την ολοκλήρωση των κόμβων στην ενδεκάτη και στην Πειραιώς που αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα μέχρι τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της Αιγίου που θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα  την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, τέθηκαν σε λειτουργία τα νέα φανάρια στις διασταυρώσεις Αγίου Αδριανού – Μεσολογγίου και Αγίου Αδριανού – Χαριλάου Τρικούπη ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο σηματοδοτήσεων στις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Με την φωτεινή σηματοδότηση των συγκεκριμένων διασταυρώσεων, βελτιώνεται και γίνεται ασφαλέστερη η διέλευση των πεζών και των οχημάτων, δεδομένου ότι το σημείο ήταν πολύ επικίνδυνο για τροχαία ατυχήματα.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μέρος ενός σημαντικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και άλλες ενότητες όπως είναι το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εκπονείται σε συνεργασία με το καθηγητή του ΕΜΠ Βλαστό Μπακιογιάννη. Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και δεκαετίες, η ΕΕ μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, σύσταση ομάδων εργασίας, ανάπτυξη δικτυώσεων, εκδόσεις κειμένων και οδηγιών και πλήθος άλλων δράσεων επιχειρεί να ωθεί τα κράτη μέλη της στην υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Με αρχή την Πράσινη Βίβλο για τη διαμόρφωση νέας παιδείας αστικής κινητικότητας (2007), η Ευρώπη μέχρι και σήμερα  έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη βελτίωση των μετακινήσεων, την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας κ.α. που εξειδικεύονται στους παρακάτω στόχους: 

-Μείωση κατά 20% των αερίων ρύπων υπαίτιων του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (Climate and Energy Package 2009)

-Μείωση κατά 50% της χρήσης των οχημάτων συμβατικών καυσίμων έως το 2030 και εξάλειψή τους από τις πόλεις έως το 2050 (Transport White Paper 2011)

-Κυκλοφορία αποκλειστικά καθαρών οχημάτων τροφοδοσίας στα μεγάλα αστικά κέντρα έως το 2030 

-Μείωση κατά 60% των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές έως το 2050 (Transport White Paper 2011)

Σύντομα θα κληθούν όλοι οι φορείς να εκφέρουν τις απόψεις τους για τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Παράλληλα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ) ενώ έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης η συγκοινωνιακή μελέτη για την πόλη του Ναυπλίου. Η εφαρμογή του σχεδιασμού σίγουρα θα αναδείξει μια διαφορετική πόλη στην σχέση της με τους πολίτες.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες δύο γνωστών φαρμάκων –Εντοπίστηκαν σωματίδια από ανοξείδωτο ατσάλι

Την κυκλοφορία γνωστών κορτικοστεροειδών φαρμάκων ανακαλεί ο ΕΟΦ. Η ανάκληση, αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, αποφασίστηκε γιατί «μετά από ενημέρωση για πιθανότητα ανίχνευσης σωματιδίων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πουλάς: «Δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου»

Ερώτηση για τις de minimis ενισχύσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 27 Ιανουαρίου 2023 για συγκεκριμένα προϊόντα και Περιφερειακές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Συμφωνία Δημιουργίας» : Σνόμπ και διεκπεραιωτής αποφάσεων χωρίς έργο ο Γιάννης Μαλτέζος

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη Άργους-Μυκηνών “Συμφωνία Δημιουργίας” του Παναγιώτη Παπαϊωάννου για την εκδήλωση του Γιάννη Μαλτέζου στο Εργατικό Κέντρο Άργους. Αφού χαρακτηρίζει την συνολική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »