prooptiki@msn.com

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης : Οι Δήμαρχοι της Αργολίδας πήραν θέση-Τι δήλωσαν στην εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη

Καθολική είναι η στήριξη που δίνουν οι Δήμαρχοι της Αργολίδας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που παρουσίασε πρίν από λίγες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη . Η παρουσίαση του προγράμματος άνοιξε νέους ορίζοντες για την αυτοδιοίκηση που έχει αποδείξει ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιεί αναπτυξιακά εργαλεία. Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με βάση τους 11 άξονες του προγράμματος δείχνει τον οδικό χάρτη της αυτοδιοίκησης για ασφαλή έξοδο από την κρίση και γι αυτό κέρδισε την εμπιστοσύνη και την στήριξη όλων.  Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο στόχος του προγράμματος είναι τριπλός: Αναπτυξιακός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός. Μέσα από την υλοποίησή του ικανοποιούνται οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό του ρεαλισμού που επικράτησε στην κατάρτιση του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα και στους δήμους που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών να μετάσχουν σε αυτό καθώς υπάρχει πρόβλεψη τεχνικής στήριξης από τους μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και ειδικός άξονας χρηματοδότησης των μελετών.Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν εξασφαλισθεί 2,5 δις, ευρώ που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση 5 χιλιάδων έργων και δράσεων. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα από το σύνολο των δράσεων θα δημιουργηθούν 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επικοινωνήσαμε με όλους τους Δημάρχους της Αργολίδας για να μας σχολιάσουν το πρόγραμμα και την προοπτική του. Οι απαντήσεις είναι οι εξής :
Δημήτρης Καμπόσος –Δήμος Αργους -Μυκηνών

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ενα πρόγραμμα που απ ότι φαίνεται θα δώσει οξυγόνο στους Δήμους , μετα την μακροχρόνια οικονομική ασφυξία την οποία είχαν υποστεί. Ευελπιστούμε και αναμένουμε να δημιουργήσουμε έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ο Δήμος μας στο σύνολό του κάθε τετραετία προ μνημονίων έπαιρνε 30εκ. ευρώ για έργα.Σήμερα παίρνουμε μόνο 2,5. Συνεπώς λείπουν κάθε τετραετία 17,5 εκατ.με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω σημαντικά έργα κοινής ωφέλειας τα οποία με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα υλοποιηθούν απο την δημοτική μας αρχή
Δημήτρης Κωστούρος-Δήμος Ναυπλίου

Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε αμέσωςμετά την οικονομική κρίση και κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος όχι μόνον διεκπεραιωτικών διαδικασιών αλλά και αναπτυξιακών πολτικών προωθώντας την ευημερία και την κοινωνική ανάκαμψη Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να δώσει την ώθηση που η πατρίδα χρειάζεται στον δρόμο της επόμενης καλύτερης ημέρας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης ολόκληρης της κοινωνίας.

Τάσος Χρόνης-Δήμος Επιδαύρου

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την σχέση αλληλεπίδρασης που έχει η κεντρική εξουσία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρα οικονομικά στοιχεία και με έμφαση στις νέες τεχνολογίες   τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση εν έχει μέχρι σήμερα εκμεταλλευτεί οπως θα έπρεπε.
Η αναγνώριση ότι οι μικροί δήμοι χωρίς τεχνική υπηρεσία θα πρέπει να βοηθηθούν στον τομέα των σωστών μελετών είναι μια ουσιαστική παρέμβαση που θα δώσει λύσεις.
Η αποκέντρωση των κονδυλίων, η σωστή προετοιμασία και η άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής είναι το ζητούμενο.
Ας γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας.
Γιάννης Γεωργόπουλος –Δήμος Ερμιονίδας

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται προ των πυλών και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόσο εμείς από την πολιτική μας θέση, όσο και οιΥπηρεσίες μας, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» διαθέτει 2,5 δις ευρώ,ώστε να κατασκευαστούν 5.000έργα σε όλους τους Δήμους της χώρας.Βάσει των εξαγγελιών, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα αιτήματα τους μέχρι τέλος του έτους, ενώ για πρώτη φορά, λόγο στη διαδικασία της επιλογής θα έχουν τα Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, στοιχείο που βοηθά καθοριστικά αφού οι παραπάνω Ενώσεις γνωρίζουν άριστα τα θέματα που απασχολούν την κάθε τοπική κοινωνία.
Σημαντική είναι η καινοτομία του προγράμματος να χρηματοδοτεί τις μελέτες και να ενισχύει τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων που δεν έχουν επάρκεια σε μηχανικούς, από το μητρώο της ΕΕΤΑΑ.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως η παραπάνω κίνηση είναι σωτήρια για δήμους σαν το δικό μας, που αντιμετωπίζει τεράστιο θέμα λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας λόγω ότι εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένη.Δοθείσης της ευκαιρίας, θα επισημάνω πως για την στελέχωση και ενδυνάμωση της εν λόγω Υπηρεσίας προ ολίγων ημερών προσλήφθηκε ως ειδικός συνεργάτης, αρχιτέκτονας με εξειδικευμένες γνώσεις στην αναπαλαίωση κτιρίων.
Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία του Δήμου Ερμιονίδας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Από πλευράς μας, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα δώσουμε έμφαση σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών,αφού ο Υπουργός στην ανακοίνωση του σημείωσε πως στα παραπάνω θα δοθεί προτεραιότητα.
Τέλος στέκομαι στη δέσμευση του πρωθυπουργού, για την αναμόρφωση του Ν.4412,  η οποία θα βοηθήσει καθοριστικά ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά προβλήματα.
Είμαστε έτοιμοι και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό για την Ερμιονίδα μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Καταγγελίες Λυμπέρη για την διαχείριση των αγροτικών προβλημάτων απο την Περιφέρεια -Ευθύνες στον Νίκα και ερωτήματα στον Μαλτέζο για απευθείας αναθέσεις

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου Γιάννη Μαλτέζου έδωσε με ανακοίνωσή του στην δημοσιότητα ο Περιφερειακός σύμβουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε Ναύπλιο, Βραχάτι, Λουτράκι και Χαλκιδική

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 11 έως 13 Αυγούστου 2022 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Mια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στην αυλή του ΦΟΥΓΑΡΟΥ

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στη μεγάλη αυλή του ΦΟΥΓΑΡΟΥ, στο Ναύπλιο. Το Ρεμπέτικο τρίο «Κάτι παίζει», αποτελούμενο από τον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »