Συνεχίζονται οι εκπλήξεις από την Επιτροπή των Νομπέλ. Πρώτη φορά η σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Οικονομίας σε γυναίκα. Είναι η Αμερικανίδα οικονομολόγος Ελινορ Ορστρομ και θα το μοιραστεί με τον ομοεθνή συνάδελφό της Ολιβερ Ουίλιαμσον, οι οποίοι απέδειξαν με τις θεωρίες τους ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση δημόσιας περιουσίας από Ενώσεις πολιτών και επιτυχής επίλυση διαφορών μεταξύ εταιρειών. Σχολιάζοντας τα πρόσωπα των βραβευθέντων και το σκεπτικό της Ακαδημίας, πολλοί αρθρογράφοι συμφωνούν ότι -όπως και πέρσι με τον Πολ Κρούγκαν- έτσι κι εφέτος το Νομπέλ αντανακλά τα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Η Αμερικανίδα οικονομολόγος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Έλινορ Όστορμ με την έρευνά της απέδειξε ότι πολλές φορές οι γραφειοκράτες δεν έχουν σωστές πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση των φυσικών πόρων μιας περιοχής σε αντίθεση με τους κατοίκους της, που τους γνωρίζουν και είναι σε θέση να τους εκμεταλλευτούν καλύτερα και έγινε η πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας.
“Όταν με πήραν τηλέφωνο, αρχικά ένιωσα έκπληξη και εκτίμηση. Υπάρχουν παρά πολλοί άνθρωποι που πάλεψαν για να επιλεγούν για αυτό το βραβείο. Είναι μεγάλη τιμή, είμαι ακόμα σοκαρισμένη”, τόνισε στις πρώτες της δηλώσεις.
Η Όστρομ μοιράστηκε το Νόμπελ με τον επίσης Αμερικανό οικονομολόγο Όλιβερ Ουίλιαμσον που με την έρευνά του απέδειξε ότι οι αγορές και οι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις, στα πρότυπα των επιχειρήσεων, έχουν εναλλακτικές δομές διαχείρισης που διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο που λύνουν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.
Το Νόμπελ Οικονομίας δεν αποτελεί ένα από τα αυθεντικά βραβεία, αφού θεσμοθετήθηκε το 1968 από τη Σουηδική κεντρική τράπεζα. Συνολικά το έχουν κερδίσει 24 Αμερικανοί και μέχρι τώρα καμία γυναίκα δεν είχε κερδίσει ποτέ το βραβείο. Επίσης η Όστορμ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται φέτος με Νόμπελ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ