«Γρίφος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τροποποιήσεις κατώτερες των προσδοκιών των μικρομεσαίων εμπόρων»


Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα της φορολογικής μεταρρύθμισης, λίγο πριν δοθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη δημοσιότητα για ολιγοήμερη διαβούλευση, προτού κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Το σήριαλ του φορολογικού νομοσχεδίου φτάνει στο τέλος του, χωρίς όμως το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ένα δίκαιο, δηλαδή, απλό και κατανοητό φορολογικό πλαίσιο.
Μετά από εξαιρέσεις, παρατάσεις, αναβολές και επιμέρους ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, το τοπίο παραμένει θολό, ενώ οι τροποποιήσεις που καταγράφονται μάλλον μπερδεύουν, παρά απλοποιούν τα πράγματα.
Οι έξι πυλώνες του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως : νέα κλίμακα, αφορολόγητο, τεκμήρια, ακίνητα, αυτοτελής φορολόγηση και έλεγχοι αγοράς αποβλέπουν σε επιπλέον έσοδα 1,1 δις ευρώ για το 2011. Πολύ φοβούμαστε, όμως, ότι η μείωση των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η ελεύθερη πτώση των συναλλαγών και της κατανάλωσης δε θα επιτρέψουν την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν αλλαγές που έχουν στόχο τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν σε όλους, συμπεριλαμβάνοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ απέχει πολύ από τους αρχικούς στόχους και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας.
Η γενική φορολογική επιβάρυνση που επιχειρείται αφενός μεν δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας αφετέρου δε αφαιρεί πόρους από την αγορά και διαμορφώνει ένα ξεκάθαρο σκηνικό ύφεσης με ανύπαρκτο αναπτυξιακό μοντέλο.
Εν μέσω ανακοινώσεων ελέγχων και προστίμων, για ακόμη μια φορά προτεραιότητα στο εδώλιο του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν ένα εκατομμύριο έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις και όχι οι «έχοντες» και «κατέχοντες».
Το ελληνικό εμπόριο όμως δεν προτίθεται να μείνει αμήχανος θεατής στα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν γνώμονα τολμηρές τομές στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την τόνωση της κατανάλωσης και βάσεις για ένα μακροχρόνιο αναπτυξιακό μοντέλο.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου χωρίς να κινδυνολογεί θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της θα οργανώσει την άμυνα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στους ορατούς κινδύνους.
Η συμβολή του ελληνικού εμπορίου στην οικονομική λειτουργία της χώρας αλλά και την απασχόληση είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια. Ο εμπορικός τομέας είναι ένας δυναμικός τομέας που βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις, όπως άλλωστε αποδείξαμε με το σύνθημα «ταμειακές παντού- αποδείξεις απ’ όλους». Ο έμπορος είναι εκείνος που πρώτος επηρεάζεται γιατί έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον απλό πολίτη και αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες του. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη σε κάθε επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, η στήριξη και προάσπιση των συμφερόντων του εμπορικού κλάδου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα στα Δίδυμα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στα Δίδυμα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον έφεδρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένταξη έργου 700.000 ευρώ για την Επ.Ο. Άργος – Πυργέλλα – Αγία Τριάδα – Αραχναίο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην ένταξη ενός ακόμη σημαντικού έργου για τη συντήρηση και τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αργολίδας προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα”: Δημοτική Αρχή Ορφανού σε ελεύθερη πτώση-Ο πανικός τους δεν κρύβεται…

Η κατηφόρα της δημοτικής αρχής Ορφανού δεν έχει τέλος. Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι πλέον ανεξέλεγκτα, η διαχειριστική της ανεπάρκεια αποδεικνύεται καθημερινά και η εικόνα της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβολή voucher για την εγγραφή βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει, τους νόμιμους κηδεμόνες βρεφών και νηπίων που έλαβαν voucher ότι μπορούν να το καταθέσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης, επί της οδού Ηρακλέους 6, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η φετινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »