Μιδέα, Προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη


Το δίκτυο του αναβάλου έδωσε ανάσα ζωής στο δημοτικό διαμέρισμα της Μιδέας. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, το έργο αυτό που ολοκληρώθηκε το 2008, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των κτημάτων και βοηθάει κατά πολύ στην ανάπτυξη του χωριού. Το δημοτικό διαμέρισμα της Μιδέας είναι χτισμένο στη σκιά της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας. Έχει περίπου 400 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Μαζί με τον ανάβαλο, η τουριστική εκμετάλλευση της ακρόπολης της Μιδέας θα δώσει νέα ώθηση στο χωριό και θα βοηθήσει κατά πολύ στην ανάπτυξή του λένε οι κάτοικοι. Είναι αλήθεια πως, αν και η αρχαιολογική σημασία της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας πολύ σημαντική, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κάστρο δεν είναι προσβάσιμο από τα τουριστικά λεωφορεία με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τις Μυκήνες και την Τίρυνθα να μην πηγαίνουν στη Μιδέα γι’ αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στην εφημερίδα μας, στόχος του τοπικού συμβουλίου αλλά και των κατοίκων είναι να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο κάστρο αλλά και να προβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να πάρει η ακρόπολη τη θέση που της αρμόζει.

Γεωργία Παπαγεωργοπούλου
«Το χωριό μας έχει περίπου 400 κατοίκους. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία και μερικοί με την κτηνοτροφία. Επίσης έχει και 15 οικογένειες Αλβανών οι οποίοι νοικιάζουν κτήματα συγχωριανών μας και συνεισφέρουν στην οικονομία του χωριού. Παλαιότερα πολλοί κάτοικοι είχαν φύγει για βιοποριστικούς κυρίως λόγους. Το χωριό μας επίσης έχει νεολαία και οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κτήματα. Το χωριό μας ωστόσο φημίζεται για τα μνημεία του. Έχει την μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας η οποία είναι ίδιας αρχαιολογικής σημασίας με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, ανεξάρτητα με το αν δεν έχει πάρει ακόμα την δημοσιότητα που της αρμόζει. Έρχονται τουρίστες στην ακρόπολη αλλά δυστυχώς δεν σταματάτε στο χωρίο επειδή δεν είναι ακόμα τόσο οργανωμένο. Επίσης να τονίσουμε ότι βάσει μελέτης από αμερικάνικο πανεπιστήμιο το κλίμα του χωριού μας είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Επίσης στη φυσική ομορφιά του και στην πλούσια χλωρίδα προστίθεται και το γεγονός ότι έχει σπάνια βότανα».

Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος
«Όσον αφορά στην ακρόπολη της Μιδέας ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Δηλαδή δεν μπορεί να ανέβει ένα μεγάλο λεωφορείο επάνω. Ανεβαίνουν μικρά λεωφορεία και Ι.Χ. Αυτοκίνητα. Ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει είναι η διαπλάτυνση του δρόμου. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μιδέας και των Δενδρών δεν είναι προσβάσιμοι. Πολλά σχολεία και όχι μόνο, από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Θα μπορούσαμε αν είχαμε τις κατάλληλες υποδομές να έρχονταν και εδώ. Κάθε καλοκαίρι ο σύλλογος του χωριού κάνει τριήμερες εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, λαϊκές ορχήστρες, επιστημονικές ομιλίες κτλ».

Δημήτρης Λέκκας
«Από το 2008 λειτουργεί το δίκτυο του αναβάλου και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των κτημάτων του χωριού. Δεν έχει τελειώσει ακόμα το έργο. Χρειάζονται ακόμα σωλήνες και αγωγοί προκειμένου να καλύψει όλο το χωριό και προσπαθούμε γι’ αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη του χωριού. Για το χωριό μας είναι “ανάσα ζωής”. Αυτό έγινε μετά από συντονισμένες προσπάθειες πολλών χρόνων και επίσης φέτος έγινε για πρώτη φορά εμπλουτισμός από τα νερά του Κεφαλαρίου. Επίσης άλλο ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι το χωριό μας έχει πόσιμο νερό και τροφοδοτεί όλο το δήμο».

Βασιλική Παπαγεωργοπούλου
«Το χωριό μας, συγκριτικά με άλλα χωριά, θεωρώ ότι είναι σε καλύτερη μοίρα. Είναι κοντά στο κέντρο του νομού. Έχει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, έχει πόσιμο νερό, έχει γίνει το έργο του αναβάλου και πιστεύω ότι μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ώστε και η νεολαία να μείνει στο χωριό και να ερημώσει όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλα χωριά».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Το Ναύπλιο υποδέχθηκε με μεγαλοπρέπεια το Ιερό Λείψανο της Αγίας Άννας από το Άγιο Όρος

Από πολλά μέρη της Ελλάδας παραβρέθηκαν πιστοί, στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Άννας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »