Η Ευφυής Γεωργία έρχεται στην Αργολίδα – Τα Ίρια κάνουν την αρχή

Από την περιοχή των Ιρίων θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ευφυούς Γεωργίας στην Αργολίδα, για να επεκταθεί στη Δήμαινα και στην Ερμιονίδα. Η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει αρχίσει και ο γεωπόνος Αναστάσιος Μπινιάρης επισημαίνει στην «ΥΧ»: «Αυτό που ξεκίνησε με τους αγρότες να σκάβουν και να φυτεύουν με το χέρι είναι πλέον πολύ μακριά
από το σύγχρονο αγρόκτημα, όπου οι σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης, η εξέλιξη του εξοπλισμού και τα νέα μηχανήματα έχουν φέρει επανάσταση στον ρυθμό με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα». Και συμπληρώνει: «Η Ευφυής Γεωργία είναι αυτό το επιπλέον βήμα που χρειαζόμαστε. Είναι ένα σύστημα διαχείρισης της εκμετάλλευσης μέσω της χρήσης δορυφορικών συστημάτων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επίγειων αισθητήρων και κυρίως της σύνθεσης των πληροφοριών που μας παρέχονται μέσω αυτών προς όφελος της εκμετάλλευσης».
Η περιοχή των Ιρίων αποτελεί έναν κάμπο έκτασης άνω των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ομάδα πολύ ευπαθών προϊόντων, τα οποία διακινούνται μέσω ομάδων παραγωγών σε μεγάλες εταιρείες, που προμηθεύουν την αγορά με κομμένες σαλάτες. Οι ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης των εν λόγω καλλιεργειών σε θέματα καλλιεργητικών τεχνικών, φυτοπροστασίας και ασφάλειας προϊόντων, είναι ακριβώς αυτές που αναδεικνύουν τα οφέλη των συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη «η εταιρεία μας (σ.σ. Λέαγρος ΟΕ – Μπινιάρης Ιάσωνας και Αναστάσιος), μέσω της συνεργασίας της με τη NEUROPUBLIC και την ομάδα παραγωγών του Θωμά Χουντάλα, εξασφάλισε την εγκατάσταση του συστήματος Ευφυούς Γεωργίας gaiasense. Τοποθετήθηκαν 3 επίγειοι σταθμοί για μετεωρολογικές προβλέψεις, που επιτρέπουν την παράλληλη ημερήσια κάλυψη των εκμεταλλεύσεων με δορυφορικές λήψεις, και αισθητήρες εδάφους-αέρος-φυτού».
Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν συνολικά 278 στρέμματα, εκ των οποίων 92,2 στρ. μαρούλι iceberg, 154,9 μαρούλι ρομάνα και 30,9 στρ αγκινάρα. Σε δεύτερη φάση αναμένονται να ενταχθούν 700 στρ. με αντίστοιχες καλλιέργειες».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

«Επίδαυρος Βίωμα 2026»: Εγκαίνια της 29ης Έκθεση Αγροτουρισμού στην Αρχαία Επίδαυρο (πρόγραμμα)

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Αργολίδας, που ενώνει την παράδοση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του. Τα εγκαίνια της 29ης Έκθεσης Αγροτουρισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Η Κική Δημουλά στα «Πορτρέτα Λογοτεχνών»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, μετά την πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία «Πορτρέτα πολιτικών» που κάλυψε ολόκληρο το 2024, προχωρά σε μια νέα πρωτοβουλία, με τον γενικό τίτλο «Πορτρέτα Λογοτεχνών»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Προπονητικό Camp Choy Lee Fut στη Λακόπετρα Αχαΐας

Μία ακόμη ξεχωριστή εβδομάδα έφτασε στο τέλος της, με την ολοκλήρωση του 19ου Προπονητικού Camp του συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου 2026 στο ξενοδοχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας: Μια μαγική βραδιά παράδοσης στην Ακροναυπλία με τον Χρίστο Τσιαμούλη

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, στις 20:30, στο Θεατράκι της Ακροναυπλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »