prooptiki@msn.com

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου :’Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω

Γράφει ο Αντωνιάδης Μπάμπης μέλος του συνδυασμού ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν τα μέλη της επιτροπής που είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου για να δουν το Γενικό Πολεοδομικό του δήμου Ναυπλίου. Στην επιτροπή συμμετέχει ο δήμαρχος κ.Αναγνωσταρας, ο κ. Τσούρνος από την Αλλη Πρόταση ο Μπάμπης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Καρούζος και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Άλλη μια φόρα διαπιστώθηκε πόσο ελλειμματική είναι η μελέτη που έχει παραδοθεί. Οι παρατηρήσεις που διαβιβάστηκαν στο δήμο Ναυπλίου από τις υπηρεσίες επεσήμαναν την προχειρότητα της μελέτης.
Διαπίστωση 1η Ο Μελετητής στην φάση Β1 που στάλθηκε για γνωμάτευση στις υπηρεσίες δεν συμπεριέλαβε καμία παρατήρηση του δημοτικού Συμβούλιου.
Διαπίστωση 2η Ενώ άποψη όλων είναι η προτεραιότητα ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής του
Πρ Ηλία με συντελεστή δόμησης 0.6 στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή του υπάρχοντος μέσου συντελεστεί 0.4 Τότε με πιο ισχυρό επιχείρημα μπορεί να πείσει για την αλλαγή του συντελεστή;
Διαπίστωση 3η Έχουμε φτάσει μετά από επτά και πλέον χρόνια στα τελευταία στάδια και ακόμα έχουμε λάθος τα όρια της πόλης που μελετάμε.
Διαπίστωση 4η Ποιος μπορεί να πειστεί ότι το Ναύπλιο μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχει πληθυσμό πάνω από 60.00 κατοίκους. Μήπως οι ανεξέλεγκτες προτάσεις για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης αδυνατίζει την πρόταση για την περιοχή του Πρ Ηλία;
Διαπίστωση 5η Ποιος αποφάσισε να φτιαχτεί ΠΕΡΠΟ στα όρια του δήμου Ναυπλίου έξω από κάθε χωροταξικό σχεδιασμό νομού; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η περιοχή; Εξυπηρετεί φωτογραφικά κάποιους;
Διαπίστωση 6η Πως ξαφνικά αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης σε περιοχές που υπολείπονται λίγα μόνο οικόπεδα για να κτιστούν;
Διαπίστωση 7η Γιατί δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το προηγούμενο Γενικό Πολεοδομικό και μια κριτική αποτίμηση;
Διαπίστωση 8η Γιατί δεν χωροθετήθηκαν σε άλλο χώρο τα κτήρια του Τελωνείου και του οίκου ναύτη για να μην κτιστεί η παραλιακή ζώνη. Γιατί δεν έχουμε άλλη πρόταση για χρήση στην παραλιακή ζώνη.
Διαπίστωση 9η Γιατί δεν τεκμηριώνεται με στοιχεία η αναγκαιότητα για διοικητήριο ώστε τα οικοδομικά τετράγωνα βόρεια του Αγ Αναστασίου να έχουν μόνο αυτή την χρήση ώστε να μην μπορεί το δημόσιο να τα πουλήσει.
Διαπίστωση 10η Δικαιωθήκαμε για την κακή επιλογή της μεταφοράς του σταθμού του τρένου στην άκρη της πόλης με την απάντηση του ΟΣΕ που βάζει το ζήτημα ότι όλοι οι σιδηρόδρομοι σταθμοί στην Ευρώπη είναι πιο κοντά στο κέντρο μιας πόλης.
Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε με άλλες τόσες διαπιστώσεις .
Δυστυχώς όλα αυτά η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ τα έχει επισημάνει σε όλες τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο τα έχει καταθέσει γραπτά και έχει κάνει και ειδική εκδήλωση για το Γενικό Πολεοδομικό αλλά μιλάγαμε σε «κλειστά αυτιά»
Στην επιτροπή που συμμετείχαμε προτείναμε ότι για να υπάρχει μια συνέχεια και για αποφύγουμε πισωγυρίσματα έστω και την τελευταία στιγμή είναι αναγκαίο ο μελετητής να καταθέσει τις απόψεις του για τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών να απαντήσει γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις του δημοτικού συμβούλιου στην μέχρι τώρα μελέτη και να απαντήσει για αποδοχή ή απόρριψη αιτημάτων πολιτών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη. Ενδιαφέρον είναι πόσο θα περιμένουμε……..
Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Ναυπλίου Ξεκίνησε στην αρχή του «Καποδίστρια» και μας έπιασε ο «Καλλικράτης»
Υπάρχει ευθύνη από κάποιους …… που τάζουν τάζουν τάζουν για εντάξεις στο σχέδιο πόλης .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ναυπλιέων: Ο εορτασμός του Αγίου Αναστασίου στην Αθήνα

Εορτασμός του Αγίου Αναστασίου στην Πρωτεύουσα και απονομή επετειακού μεταλλίου στον πρόεδρο του συλλόγου απανταχού Ναυπλιέων «ο Ναύπλιος» κ.Κολόκα Στους εορτασμούς προς τιμήν του Πολιούχου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »