prooptiki@msn.com

Οι υδατικοί πόροι για τους Νέους Αγρότες Αργολίδας


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας και τον δήμο Επιδαύρου με θέμα τους υδατικούς πόρους, την οποία παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες που γέμισαν την αίθουσα Κοίλον, στην παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου, την Κυριακή, 23 Αυγούστου.
Η κα. Γεωργία Παγίδα-Δρόσου (ΕΝΑ Αργολίδας), ο κ. Νικόλαος Γεώργας (Δήμαρχος Επιδαύρου) και ο κ. Δημήτριος Δήμου (Γεωπόνος) χαιρετίζοντας την συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, ενώ κατά την λήξη αναφέρθηκαν στο πολύ υψηλό επίπεδο τεκμηρίωσης και την τεχνογνωσία των εισηγητών.
Ο Αντινομάρχης Αργολίδας κ. Χρήστος Τσούλος, ξεκινώντας την εκδήλωση παρουσίασε και εν συνεχεία παρέδωσε στην κα. Γ. Παγίδα –Δρόσου την πρόσφατη (18 Αυγ 2009) εισήγηση του Νομάρχη Αργολίδας για «Συντήρηση Αντλιοστασίου-φράγματος Αναβάλου & Μεταφορά-διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε υπόλοιπες περιοχές νομού Αργολίδας» συνολικού προϋπολογισμού ~40 εκ. ευρώ, μέσα στον οποίο είναι και η περιοχή Πυργιώτικα –Ασκληπιείο -Επίδαυρος με περίπου 9 εκ.9 εκ. ευρώ για το Ασκληπιείο-Επίδαυρο. ευρώ. Επίσης παρέδωσε την από 15/5/2009 απόφαση ένταξης έργων στο ΠΑΑ Α.Μπαλτατζής με προϋπολογισμό
Ο κ. Ανδρέας Ζυμής, γεωπόνος της Δ/σης Εγγείων Βελτιώσεων Αργολίδας κέρδισε την προσοχή όλων με τα σημαντικά στοιχεία που παρουσίασε μεταξύ των οποίων εντοπίσαμε:
Να μην ποτίζουμε κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00. Να χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα μέσα ποτίσματος με σταγόνες και μικροεκτοξευτήρες, με μικρές πιέσεις, ποτίζοντας πιο τακτικά, με μικρότερες δόσεις. Ποτίζετε όπου μπορείτε, από επιφανειακά νερά και μην σπαταλάτε τα υπόγεια νερά. Ελέγχετε τα δίκτυα. Καταστρέφετε τα ζιζάνια. Ο Ανάβαλος έδινε το 1972 400 εκ. κμ νερό ετησίως (ίσως σήμερα λιγότερο). Οι ανάγκες της Αργολίδας σε νερό είναι 164 εκ κμ. Το 92,95 (~93)% χρησιμοποιείται για άρδευση στην γεωργία, το 0,61% στην κτηνοτροφία και το ο,61% στις αγροβιομηχανίες. Και μόνο 10% μείωση στο νερό για πότισμα, που είναι πολύ εύκολο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους. Πίνουμε μόνο το 4,43% (7,3 εκ. κμ). Το 90% του νερού που καταναλώνουμε είναι υπόγεια νερά. Κάνουμε ακριβώς το αντίστροφο από ότι συνίσταται. Το 2050 (9,4 δις άνθρωποι) το 24% θα έχει ανεπαρκές νερό , αλλά στο 18% (1,6 δις άνθρωποι) θα υπάρχει έλλειψη νερού πόσιμου. Με βάση την Οδηγία 98/83/ΕΚ και την ΚΥΑ Υ2/2600/2001/ΦΕΚ Β/892/2001 δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο «Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης». «Για πολλές χώρες η άρδευση αποτελεί παλιά εμπειρία τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός τους. Για τον κόσμο ολόκληρο αποτελεί σήμερα νεώτερη επιστήμη, την επιστήμη της επιβίωσης». Στην Αργολίδα αρδεύονται 247.693 στρέμματα. Ο εν ισχύει νόμος είναι ο Ν 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων-εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60 ΕΚ και του Συμβουλίου της 23/10/2000».
«Το νερό πηγή ζωής και δημιουργίας πρέπει να διαφυλαχτεί ως παγκόσμιο πολύτιμο και πολιτισμικό αγαθό. Πρέπει να το απολαμβάνει κάθε άνθρωπος και Πρέπει να είναι στοιχείο αλληλεγγύης, αγάπης και βαθύτερης επικοινωνίας …» Κοινοβουλευτική συνεδρίαση για θέσεις Νέων, Εσπαλιόν, Γαλλία, 1999.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος, συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ συντόνισε την πετυχημένη εκδήλωση στην οποία επισημαίνεται η συμμετοχή της κα Κ. Ζούλια (πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αργολίδας), του κ. Γ. Τσώλη (προέδρος Συνεταιρισμού Επιδαύρου), κ. Ε. Μελλά (επισκέψιμο βιολογικό Ελαιοτριβείο Λυγουριου), κα Μ.Χατζίνα (Δημ.Σύμβουλος), καθώς και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑ Αργολίδας κκ Αγγέλου Α. (Δήμαινα), Παπανδριανός Γ. (Ν.Επίδαυρος), Λαλιώτης Δ. (Α. Επίδαυρος), Δενεσάκης Ι. (Δήμαινα), Τσώλης Γ. (Α. Επίδαυρος) και Ελευθερίου Ν. (Δήμαινα).
Ο κ. Θ. Βασιλόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας & πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, κάλεσε όλους τους νέους και νέες να συμμετέχουν ενεργά στο Συνέδριο, 3-6 Σεπτεμβρίου 2009, στην Αρχαία Ολυμπία, για να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και του μελλοντικού περιβάλλοντος, καθώς και για να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες για την εφαρμογή αυτών των θέσεων.
http://www.agronews.g

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Υποψήφιος με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κωστούρου, ο Κωνσταντίνος Β. Λιακόπουλος (Μπορέλι)

Με την παράταξη του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, «Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα», θα είναι υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Β. Λιακόπουλος (Μπορέλι). Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός για το Νοσοκομείο Άργους: Διαβεβαίωση από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι το ζήτημα με τους ακτινολόγους θα αντιμετωπιστεί άμεσα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός επισκέφθηκε σήμερα τη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας και συζήτησε με στελέχη του νοσοκομείου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου: Κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα στο Ναύπλιο τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου. Εξαιρούνται τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »