Ταξίδι στον χρόνο ως τις πολύχρυσες Μυκήνες

«ΞΕΝΑΓΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑ ΤΟΥΣ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά που γίνεται στην Αργολίδα από τον αρχαιολόγο και ανασκαφέας των Μυκηνών, Σπύρος Ιακωβίδης, στον τόμο-ξεναγό που κυκλοφόρησε από τα «ΝΕΑ» με τη συνεργασία της Εκδοτικής Αθηνών. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρονται τα εξής:
Στην Αργολίδα, «κοιτίδα πολιτισμών», και στις πολύχρυσες Μυκήνεςμάς ξεναγεί ο ανασκαφέας τους Σπύρος Ιακωβίδης στο πλαίσιο της σειράς οδηγών από «ΤΑ ΝΕΑ»
«Κατοικημένη χωρίς διακοπή από την αυγή της προϊστορίας, η Αργολίδα υπήρξε πότε η δημιουργική κοιτίδα και πότε ο απλός φορέας των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον ελληνικό χώρο και το επίκεντρο των σπουδαιότερων μύθων της ελληνικής αρχαιότητας, που βρήκαν την έκφρασή τους στο έπος, στο δράμα και στην τέχνη των αρχαίων και χρωμάτισαν την πνευματική τους ζωή και την πολιτική τους σκέψη». Με τα λόγια τούτα αρχίζει την ξενάγησή του στην αργολική γη ο ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος και ανασκαφέας των Μυκηνών, Σπύρος Ιακωβίδης, στον τόμο-ξεναγό που κυκλοφορησε από τα «ΝΕΑ» με τη συνεργασία της Εκδοτικής Αθηνών.
Από τις πολύχρυσες Μυκήνες που γέννησαν τον αρχηγό της τρωικής εκστρατείας, τον Αγαμέμνονα, και άφησαν ως κληρονομιά τους πλούσιους ταφικούς περιβόλους, έως τη δεύτερη πιο αρχαία πόλη της Ελλάδος (μετά την Σικυώνα), το Άργος. Και από την Τίρυνθα με τα κυκλώπεια τείχη μέχρι το εντυπωσιακό ιερό του Ασκληπιού και το άριστης ακουστικής αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ο Σπύρος Ιακωβίδης ξεναγεί τους αναγνώστες στα μυστικά της Αργολίδας. Πέρα όμως από τους χώρους όπου χτυπούσε η καρδιά του μυκηναϊκού κόσμου, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να σταθεί και σε λιγότερο γνωστές, αλλά επίσης σημαντικές θέσεις όπως η Μιδέα, η Ασίνη, η Λέρνα και το Ναύπλιο.
Ιδιαιτερότητα μάλιστα του γλαφυρού κειμένου-το οποίο και συνοδεύεται με πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών χαρακτηριστικών ευρημάτων, σχεδίων και αναπαραστάσεων- είναι πως δεν περιορίζεται μόνο στα ιστορικά και ανασκαφικά δεδομένα της κάθε περιοχής. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τον ρόλο και τη σημασία των διαφόρων χώρων που εξετάζει και στα νεώτερα χρόνια και μιλάει για τα μνημεία τους (π.χ. ο λέων των Βαυαρών στο Ναύπλιο ή το σπίτι του στρατηγού Τσώκρη στο Άργος), ενώ κάνει ειδική μνεία σε αρχαιότητες που εκτίθενται τόσο στα κατά τόπους μουσεία όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ναυπλιέων: Τα πραγματικά στοιχεία για τη στήριξη του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Με αφορμή την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου – Ερμιονίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων θεωρεί αναγκαίο, προς ενημέρωση των πολιτών, να αποσαφηνίσει τα πραγματικά στοιχεία σχετικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δύο επέτειοι για την Καραθώνα ή η διαρκής κοροϊδία σε βάρος του Ναυπλιακού λαού-Του Τόλη Κοΐνη

Στις 12 Αυγούστου 2024 η μικρότερη παράταξη της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» κατέθεσε ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα να μην δοθεί η Καραθώνα προς εκποίηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σφοδρή επίθεση του Εμπορικού Συλλόγου κατά της Δημοτικής Αρχής Ναυπλιέων για την έκθεση βιβλίου

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου: «Όχι στην εμπορευματοποίηση και την αλλοίωση της Έκθεσης Βιβλίου Ναυπλίου εις βάρος της τοπικής αγοράς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τραγωδία στο Πόρτο Χέλι: Νεκρή 64χρονη ιδιοκτήτρια γνωστού ξενοδοχείου μετά από πτώση από τον 6ο όροφο

Σοκ και απέραντη θλίψη επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Πορτοχελίου, μετά την είδηση του θανάτου μιας 64χρονης γυναίκας, ιδιοκτήτριας γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »