Πρόσβαση στις Μυκήνες και σε όλα τα πολιτιστικά αγαθά ζητάνε τα ΑμΕΑ

Την προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού στο μέτωπο της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές υπηρεσίες ανέδειξε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της υποεπιτροπής της Βουλής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με
εξετασθέν θέμα: Τουρισμός και άτομα με αναπηρία: ένα στοίχημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Οπως είπε, για πρώτη φορά θα θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Τουρισμού επιτροπή προσβάσιμου τουρισμού, όπου στόχος είναι η χαρτογράφηση όλων προβλημάτων που καταγράφονται σε ζητήματα προσβασιμότητας στα τουριστικά καταλύματα, τους πολιτιστικούς χώρους κλπ. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι σε εξέλιξη βρισκεται συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής με στόχο την υλοποίηση ενός ιστότοπου σχετικά με τα προσβάσιμα καταλύματα της Ελλάδας και όποιες υπηρεσίες είναι χρήσιμες για τα άτομα με αναπηρία.
Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στις υπηρεσίες προσβασιμότητας στα καταλύματα τους, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει την προσπάθεια τους και θα την επικοινωνήσει στις αγορές του κόσμου, μέσω του VisitGreece. Στο μεταξύ ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, που εφέτος τα κονδύλια τριπλασιάζονται και θα φτάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Στην σημερινή του παρέμβαση, ο κ. Θεοχάρης επανέλεβε ότι κανένας έλληνας δεν πρέπει να αισθάνεται φόβο αναφορικά με τις ελεύσεις τουριστών στην Ελλάδα. «Ανοίξαμε με ασφάλεια και δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό» είπε και πρόσθεσε «έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και για το λόγο αυτό κάθε έλληνας αλλά και τουρίστας δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια» σημειώνοντας πως «θα είμαστε φωτεινό παράδειγμα σε όλους και στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επενεκκινεί την τουριστική της βιομηχανία».
Με τη σειρά της η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η προστασία των ατόμων με αναπηρία είναι προτεραιότητα του υπουργείου της. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού επισημαίνοντας ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, με έμφαση και στα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα η υφυπουργός απάντησε και στο θέμα των κατασκηνώσεων που έθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ γίνεται προσπάθεια να ληφθεί άμεσα απόφαση για την έναρξη τους.
Νωρίτερα ο Γιάννης Βαρδακαστάνης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ανέδειξε τα ζητήματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα της χώρας, εστιάζοντας στην καλοκαιρινή περίοδο. Για την θερινή περίοδο ύψιστης σημασίας είναι η λειτουργία των κατασκηνώσεων που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία και ακόμα δεν έχει παρθεί απόφαση για την έναρξη τους, με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία να ζητά την έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που υλοποιείται και όπως τόνισε, δεν καλύπτει το σύνολο των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά ούτε και τους συνοδούς αυτών.Μεταξύ άλλων ζήτησε πρόσβαση παντού. «Στους Δελφούς, στις Μυκήνες στην Κρήτη, στα Βουνά, στα Μοναστήρια. Να αποδώσουμε στον κόσμο αυτά που διαθέτει η χώρα μας για όλους. Πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά», ανάφερα με έμφαση.

Πηγή:AΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα στα Δίδυμα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στα Δίδυμα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον έφεδρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κλειστά 29 σχολεία στην Πελοπόννησο λόγω έλλειψης μαθητών και κτιρίων-Τα 6 στην Αργολίδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας 26 σχολικών μονάδων για το 2026-2027, λόγω μηδενικών εγγραφών, έλλειψης του ελάχιστου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιμελητήριο Αργολίδας: Πρεμιέρα την Τετάρτη για το 13ο Φεστιβάλ “Γεύσεις και Όψεις” στο Πορτοχέλι – Το πρόγραμμα

Το Επιμελητήριο Αργολίδας σας προσκαλεί στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γεύσεις και Όψεις» που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2026

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όλα τα είχε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων. Εκτός από το πιο σημαντικό: τη διαφάνεια

Το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων είχε απ’ όλα. Θέματα, εισηγήσεις, αριθμούς, αποφάσεις και πολιτική αντιπαράθεση. Είχε όμως ένα μεγάλο κενό. Ένα κενό που δεν μπορεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ερμιονίδας: Τελετή Τιμής και Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωνσταντίνο Μπροδήμα

Τελετή Τιμής & Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΜΠΡΟΔΗΜΑ – Αποκαλυπτήρια Μνημείου πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »