prooptiki@msn.com

Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό άν και στηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό

Την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκφράζει με ανακοίνωσή του το τμήμα υγείας της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ με την ακόλουθη πολυσέλιδη ανακοίνωση : Για ακόμη μία φορά η ελληνική κοινωνία καλείται να δώσει τη μάχη με την πανδημία που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται μετά από τρία κύματα να πάρει τα αυτονόητα μέτρα και επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Όχι το μοναδικό αλλά το βασικό. Από την Κίνα ως την Αμερική και από τη Ρωσία, την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, και τη πρωτοπόρο σε θέματα υγείας Κούβα, όλοι προχωρούν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να προστατεύσουν πολίτες και να στήσουν τοίχος ανοσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι το εμβόλιο είναι αναγκαία, αλλά όχι «αναγκαία και ικανή» συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Απαιτούνται παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας. Ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ανοίγει εν μέσω πανδημίας και τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ.
Απαιτείται σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτες, ιχνηλάτηση και μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Μέτρα για τους χώρους εργασίας τα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ακόμα και σήμερα να μην ασχολείται.
Και φυσικά απαιτείται η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ με όσα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές.
Η κυβέρνηση επέλεξε τον φαινομενικά εύκολο δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας επενδύοντας τα πάντα μόνο στον εμβολιασμό, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσει γρήγορα στο οριστικό τέλος της πανδημίας και ότι έτσι θα κάλυπτε την επιλογή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ. Ενώ ταυτόχρονα επένδυσε σε ένα ψευδές successstory και καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, πανηγυρίζοντας με δημιουργική λογιστική για τα ποσοστά εμβολιασμού.
Σήμερα όμως η ελληνική κοινωνία είναι για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με ένα σφοδρό πανδημικό κύμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ. Και αυτό κυρίως γιατί παρά τα δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ για υποτιθέμενη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο : Την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν.
Με ένα 45% του πληθυσμού να μην έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει ανέφικτος στόχος. Επομένως τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τοίχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός, για τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σαφής :
• Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
• Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.
• ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
• ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής, αλλά δε μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και τη καθεμιά απόφαση ελεύθερης βούλησης.
Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της υγεία και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ) οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό.
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση.
Αυτή η επιλογή όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην καμπάνια του εμβολιασμού αλλά θα δημιουργήσει πολύ σύντομα μια εκρηκτική και διχαστική κοινωνική σύγκρουση.
Και ταυτόχρονα μια ανυπολόγιστη απώλεια στήριξης στο ΕΣΥ την ώρα της μάχης, στο βαθμό που δε γίνονται προσλήψεις και οι μόνες σκέψεις της κυβέρνησης αφορούν την απόδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και την έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με πρόσχημα τον εμβολιασμό.
Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία του καταφεύγει σε μέτρα κοινωνικού διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατάρρευσης του ΕΣΥ και εν τέλει θέτει τις βάσεις για νέα έξαρση της πανδημίας.
Η θέση μας εδώ υπέρ του εμβολιασμού είναι σαφής και ισχυρή απέναντι στους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Η προσπάθεια που κάνει η κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανίσει την κριτική που της γίνεται ως υποστηρικτική των συνωμοσιολόγων ή των αρνητών, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης που ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας και με την εγκληματική της πολιτική ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι εάν δεν στρέψει την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στο τέλος θα στραφούν όλοι εναντίον του για την παταγώδη αποτυχία. Η επιλογή του ‘διαίρει και βασίλευε’, η επιλογή του διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού, δεν είναι μόνο επιλογή άμυνας αλλά και αντεπίθεσης για την κυνική κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιθυμεί να επωφεληθεί πολιτικά από τη διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες.
Δεν θα της δώσουμε κανένα περιθώριο.
Με καθαρές θέσεις, με στοχευμένη και τεκμηριωμένη κριτική θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα απαραίτητα μέτρα για την δημόσια υγεία και να ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα οργανώσουμε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να πείσει, δε μπορεί να σώσει παρά μόνο να διχάσει τη κοινωνία, θα το επιχειρήσουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις.
Τέλος, σχετικά με τις υπόλοιπες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αξιολογούμε ως:
1. Βαθιά προβληματική και από επιδημιολογική πλευρά τη λογική της άρσης κάθε μέτρου προφύλαξης όλων των δράσεων για εμβολιασμένους, στη λογική της τιμωρίας των ανεμβολίαστων. Η εξέλιξη της πανδημίας μας δείχνει ότι και οι εμβολιασμένοι παρά την προστασία που έχουν κινδυνεύουν από τη νέα μετάλλαξη, έστω και χωρίς βαριά νόσηση για την πλειοψηφία τους. Είναι τελείως λάθος για ακόμη μία φορά το μήνυμα εφησυχασμού.
2. Απαράδεκτη και από τη σκοπιά διασφάλισης της δημόσιας υγείας την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να κάνουν δωρεάν τεστ, από τα οποία όμως θα προστατευτεί το σύνολο του πληθυσμού. Η επιλογή αυτή θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα.
3. Απαράδεκτη την εξαίρεση των θρησκευτικών χώρων λατρείας από κάθε μέτρο προστασίας και κάθε περιοριστικό μέτρο, στο βαθμό μάλιστα που ως επί των πλείστων αφορά ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων.
Υπό αυτό το πρίσμα το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα παλέψει:
– για τη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ
– για τα απαραίτητα μέτρα δημόσια υγείας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και σχολεία
– για την άρση των αμφιβολιών όσων πολιτών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
– για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών , καθώς και για την ακύρωση των σχεδίων για αναστολές και απολύσεις προσωπικού
Έχουμε μπροστά μας μια διπλή μάχη ενάντια σε μια δολοφονική πανδημία και σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Όσο και να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να διχάσει την κοινωνία, αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε με αλληλεγγύη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μπροστά στο νέο κύμα – Ξεκάθαρη η αποτυχία στον εμβολιασμό https://bit.ly/3mFcPBH
Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση προωθεί τον κοινωνικό διχασμό και χρησιμοποιεί το διαίρει και βασίλευε ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη για να κρύψει τα λάθη της – βίντεο https://bit.ly/2USwN0m
Δ. Βίτσας: Ναι στο μαζικό εμβολιασμό και στην ενίσχυση του ΕΣΥ – Όχι στο διχασμό της κοινωνίας https://bit.ly/2Wwj6Vi
Π. Σκουρλέτης: Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στις δομές υγείας, να μην οδηγήσει σε εκδικητικές πράξεις η αποτυχία της κυβέρνησης – βίντεο https://bit.ly/3gGzD07
Δ. Τζανακόπουλος: Επέκταση της υποχρεωτικότητας και εκδικητικά μέτρα δεν μπορεί να είναι απάντηση στην αποτυχία της κυβέρνησης στον εμβολιασμό – Υπόλογη η κ. Κεραμέως για τον αποκλεισμό 40.000 παιδιών από το πανεπιστήμιο https://bit.ly/3gCpkug
Τρ. Αλεξιάδης: Δώστε λύση τώρα στα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική σας στο Τμήμα Προμηθειών του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας https://bit.ly/2WxXfwF
Δεν θα καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών https://bit.ly/3gHywxr
Επιστολή Φίλη-Ξανθού-Γεροβασίλη στον ΠτΒ με αίτημα για κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα: «Το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα της εκπαίδευσης» https://bit.ly/3yl1wAM
Κραυγή αγωνίας από διευθυντές του νοσοκομείου Ρεθύμνουhttps://bit.ly/3zfFot3
Στάση εργασίας και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ κατά των αναστολών και της υποχρεωτικότηταςhttps://bit.ly/3jiIyGU
Φοβούνται κενά και ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών https://bit.ly/3jdAnLU
Στο ΣΤΕ η ΠΟΕΔΗΝ κατά της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στην Υγεία https://bit.ly/3ylGuCe
Χ. Καφαντάρη: Τιμωρητικά τα νέα μέτρα Μητσοτάκη https://bit.ly/3gxTDCa
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μέτρα διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης, κατάρρευσης του ΕΣΥ και νέας έξαρσης της πανδημίας – Ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του https://bit.ly/3BdK0QS
Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες – ηχητικό https://bit.ly/3zislHk
Τ. Ελευθεριάδου: Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων, αυξάνεται και η ανασφάλεια των πολιτών https://bit.ly/3sN1wsm
Ξανθός από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό https://bit.ly/3zn8oiA
Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: Yποχρεωτικότητα εμβολιασμού σημαίνει λιγότερα ασθενοφόρα https://bit.ly/3BqhYC7
Αποτυχία εκστρατείας εμβολιασμού: κρίση εμπιστοσύνης και κυβερνητικές επιλογές https://bit.ly/3gxqC9J
Αθηνά Λινού: Σκληρή κριτική στα νέα μέτρα – Συνέστησε τη χρήση διπλής μάσκας https://bit.ly/2XW3ETk
Σχολικές τάξεις, ΜΜΜ και μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού αόρατα για την κυβέρνηση σύμφωνα με τον Ν. Ηλιόπουλο https://bit.ly/3sUfIzW
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τα τελευταία μέτρα: Μόνη πλέον διέξοδος τους η ατομική ευθύνη και ο κοινωνικός διχασμόςhttps://bit.ly/38fuyHv
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μέτρα διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης, κατάρρευσης του ΕΣΥ, έκρηξης της πανδημίας https://bit.ly/3ygFjnH
«Ναι» στον εμβολιασμό, «όχι» στην υποχρεωτικότητα: ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ σε κινητοποίηση την Πέμπτηhttps://bit.ly/3ycdyg3
Αναπόφευκτο το Μπέργκαμο στην Κρήτη απούσας της κυβέρνησηςhttps://bit.ly/3keKQ9q
Α. Ξανθός: Η υποτροπή της υγειονομικής κρίσης και η ανασφάλεια που προκαλεί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «πολιτική πυγμής» απέναντι στους υγειονομικούςhttps://bit.ly/3ya11cW
Σε ιδιωτικές εταιρίες αναθέτει το υπ. Υγείας την κάλυψη των κενών από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούςhttps://bit.ly/3gr4Nsq
Ν. Ηγουμενίδης: Η πολιτική της ΝΔ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία!https://bit.ly/3zcuX9J
Α. Ξανθός από το Λασίθι: Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι τοπικές κοινωνίες θα ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση, συγχωνεύσεις και απαξίωση δημόσιων δομών υγείαςhttps://bit.ly/2UECnn0
Τ. Ελευθεριάδου: Επιστρέφει το αποτυχημένο μοντέλο των εργολάβων καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καβάλας;https://bit.ly/3B4kmy5
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας στο ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία του τουρισμού, έλλειμμα πολιτικής βούλησης, συντονισμένου σχεδιασμού και εφαρμοστικής επάρκειαςhttps://bit.ly/3zc4VDw
ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η νέα απόφαση για επ’ αόριστον αναστολή αδειών του προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας https://bit.ly/2WxWHqB
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) για την ενίσχυση του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείουhttps://bit.ly/3z6wq18
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με ελάχιστους διασώστες το ΕΚΑΒ Σύρου & σήμα SOS το Γ.Ν. Σύρου λόγω υποστελέχωσηςhttps://bit.ly/3kk5jtc
Ερώτηση Συρμαλένιου – Ξανθού: Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφουhttps://bit.ly/3mqCSMU
Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου: Άμεσα προσλήψεις οδηγών ασθενοφόρου ΕΚΑΒ στο ΚΥ Αργαλαστήςhttps://bit.ly/3B6dPTo
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΜ. ΥΓΕΙΑΣ
Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα νέα μέτρα της 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Με 17 νέες συλλήψεις η επιχείρηση-σκούπα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2023 έως και χθες (29.11.2023), στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1822: Μετά την κατάληψη του Παλαμηδιού από τον Στάικο Σταϊκόπουλο ξεκινά η απελευθέρωση του Ναυπλίου

1782: Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΟΕΒΕ Άργους

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Άργους (ΟΕΒΕ ΑΡΓΟΥΣ) με τη συμμετοχή των Προέδρων και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »