Νέα τροπή στην υπόθεση της μεταφοράς της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της μεταβίβασης ακινήτων στο Υπερταμείο μετά απο ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι θα γίνει επανεξέταση των ακινήτων που είναι πρός παραχώρηση. Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση
αναφέρονται τα εξής: Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.
Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.
Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:
Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.
Υπενθυμίζεται τέλος,  ότι  η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Περιφέρειας και Επιτροπής για την Διαχείριση του Νερού- Διαμαρτυρία στο κτίριο της Π.Ε. Αργολίδας

Κλιμακώνεται η ένταση που «σιγοβράζει» τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επιτροπής για τη Διαχείριση του Νερού, με φόντο τις έντονες διαφωνίες για τους χειρισμούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Πέρσες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (3 & 4 Ιουλίου 2026)-Του Δρ. Απόστολου Ε. Παπαφωτίου (κριτική)

Το 472 π. Χ. ο Αισχύλος νίκησε σε μία τετραλογία που περιελάμβανε τις τραγωδίες «Φινεύς», «Πέρσαι», «Γλαύκος Ποτνιεύς» και το σατυρικό δράμα «Προμηθεύς Πυρκαεύς» και η οποία είχε χορηγό τον Περικλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών 2026- Γράφει ο Γιάννης Πάζιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας Διευθυντής

Κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών, μια ημέρα αφιερωμένη στις αξίες της Συνεργασίας, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης που εκφράζει διαχρονικά το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Δεσμοί Αίματος”: Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Πρόνοιας στο Ναύπλιο

Αναλογιζόμενοι τις διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες για αίμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε καλούμε, εσένα τον παλιό ή τον νέο αιμοδότη να έρθεις στην Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »