prooptiki@msn.com

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μέριμνα για διαχείριση υδατικών πόρων ζήτησε ο Ράσμουσεν

Την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη επισκέφθηκε προχθές τριμελές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι τροποποιήσεις του ΠΕΠ θα γίνουν μέχρι τον Απρίλιο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και των λυμάτων, ενώ ζήτησε περιορισμό των ΟΧΕ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: “Το ευρωπαϊκό κλιμάκιο είχε ευρεία συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, άλλους παράγοντες, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης, ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 και στους άξονές του, καθώς και στον σχεδιασμό που έχει γίνει από πλευράς της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο Κ. Ράσμουσεν παίρνοντας τον λόγο μίλησε επαινετικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις επιδόσεις της, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικό. Οπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νέο ΠΕΠ θα γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θα υπάρξει και η τελική απόφαση ως προς το εν λόγω πρόγραμμα και τους άξονές του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει μέσα από το νέο ΠΕΠ να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, προσθέτοντας παράλληλα ότι σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στην επεξεργασία των λυμάτων σε περιοχές με σχετικά μικρό πληθυσμό αλλά και στη διαχείριση της λυματολάσπης -για την οποία έχουν γίνει ελάχιστα μέχρι τώρα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν θα διατεθούν πιστώσεις για σύμμικτα απορρίμματα, καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα για τον τομέα αυτόν, ενώ συνέστησε στην Περιφέρεια να έχει συνεργασία με την ειδική ομάδα Jaspers, ως σύμβουλο.

Θετικά αναφέρθηκε ο Κ. Ράσμουσεν στην πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής να δημιουργήσει την “Μοριάς” Α.Ε. επισημαίνοντας την αναγκαία συνεργασία των διαρθρωτικών ταμείων με τον εν λόγω αυτοδιοικητικό αναπτυξιακό οργανισμό και προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να του διατεθεί δωρεάν τεχνική βοήθεια.

Τέλος, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) δήλωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός τους από τις 6 που έχουν προταθεί, ενώ γνωστοποίησε ότι περιορισμένες θα είναι στο νέο ΠΕΠ και οι πιστώσεις για τον πολιτισμό”.

eleftheriaonline.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΕΜΥ: Συνεχίζεται η κακοκαιρία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παρατείνεται η επιδείνωση του καιρού, με έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιμόρφωση στη διδακτική της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πυρήνες την ενσυναίσθηση και την προέκταση

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αργολίδας Σοφία Πανταζή διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »