prooptiki@msn.com

Απάντηση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου

Ανακοίνωση που αφορά την λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης έδωσε στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι αναφέροντας τα εξής : Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Αργολική Ανάπτυξη για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου, η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης ανακοινώνει τα εξής:

1. Το πρόβλημα της εισροής νερών της βροχής από την οροφή της Βιβλιοθήκης (το πρόβλημα υφίσταται εδώ και τρία χρόνια. Το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο ανέλαβε το Μάρτιο του 2019)αντιμετωπίστηκε ήδη, ύστερα από μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών.
2. Ο κλιματισμός ελέγχθηκεστις αρχές του καλοκαιριού και έγιναν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση όλων των από ετών φθαρμένων τμημάτων της ψευδοροφής και η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης.
3. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λειτουργούν όλοι και δε χρειάσθηκαν μέχρι σήμερα  συντήρηση. Παρόλα αυτά το Εφορευτικό Συμβούλιο πρόκειται να αντικαταστήσει τουλάχιστον  δύο υπολογιστές, που έχουν παλιώσει, χωρίς όμως να δημιουργείται κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Οι υπολογιστές για το κοινό είναι πάντοτε στη διάθεση των αναγνωστών.
4. Τα δυο φωτοτυπικά μηχανήματα μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν κανονικά. Το τελευταίο διάστημα λόγω παλαιότητας και έλλειψης αναλώσιμων υλικών, δεν λειτουργούν. Για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη διαδικασία αγοράς νέου φωτοτυπικού.
5. Για την κινητή βιβλιοθήκη πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν κινείται από το 2008. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά καυσίμων και στηνέλλειψη προσωπικού που πρέπει να συνοδεύει το αυτοκίνητο. Οδηγός υπάρχει και απασχολείται στη Βιβλιοθήκη λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κινητή βιβλιοθήκη είναι ένα ακόμη δείγμα προχειρότητας και απρονοησίας. Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι όταν τελείωσε η ευρωπαϊκή επιχορήγηση, το πρόγραμμα κινητών βιβλιοθηκών κατέρρευσε και πολλές Δημόσιες Βιβλιοθήκες έχουν παραδώσει τα οχήματα στο κράτος ή τα έχουν ακινητοποιήσει. Αντίθετα το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης διερευνά πιθανές δυνατότητες  επαναλειτουργίας του.
6.  Το ενοικιαζόμενο παράρτημα της Βιβλιοθήκης κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετεί κάτι σημαντικό και έχει αποφασισθεί το κλείσιμό του, ίσως και εντός του Νοεμβρίου. Έτσι η πολιτεία θα αποδεσμευθεί από ένα άχρηστο έξοδο.
7. Η πτώση του αετώματος πάνω από την είσοδο της Βιβλιοθήκης (Μάϊος του 2019) υπήρξε ένα απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα. Με ενέργειες της Βιβλιοθήκης και μετά από έντονη πίεση, κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη, έκανε την αναγκαία αυτοψία και ήδη συντάσσονται οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες για την αποκατάσταση του αετώματος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη έχουμε θέσει υπόψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, την ανάγκη ανακαίνισης του διατηρητέου κτίσματος της Βιβλιοθήκης, διότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα.
Καθημερινά κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Παράδειγμα είναι η αποκατάσταση του υπέρθυρου της εισόδου επί της οδού Εμμανουήλ Μπλέσση, που κινδύνευε να καταρρεύσει.
Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος είχε την ηθική υποχρέωση με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία να απευθυνθεί και στη Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, ώστε να διασταυρώσει τις πληροφορίες του και να αποφύγει το ολίσθημα της δημοσιογραφικής ανακρίβειας. Ο πληροφοριοδότης του αρθρογράφου φαίνεται ότι επανέλαβε, χωρίς επικαιροποίηση, όσα στις αρχές του καλοκαιριού το Εφορευτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει και προγραμματίσει και για τα οποία είχε ενημερώσει και τους εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη και άλλους φορείς που είχαν ζητήσει ενημέρωση.
Τέλος, είναι σαφές ότι η Βιβλιοθήκη ούτε σε τραγικά αδιέξοδα βρίσκεται ούτε έχει υποβαθμίσει το έργο της. Αντίθετα, προσπαθεί αθόρυβα και συστηματικά να αναβαθμίσει τις υποδομές, τα τεχνικά μέσα που διαθέτει και τις υπηρεσίες της (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα έργα για αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης). Η Διεύθυνση της  Βιβλιοθήκης είναι σταθερά προσηλωμένη στη λογική της ουσιαστικής προσφοράς και της πνευματικής αναβάθμισης της κοινωνίας γενικά και ιδιαίτερα των δύο νομών για τους οποίους είναι υπεύθυνη (Αργολίδας και Κορινθίας).
Ελπίζουμε ότι στο μέλλον οποιοσδήποτε πολίτης ή θεσμός επιθυμεί να ενημερωθεί για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, να απευθύνεται και να ενημερώνεται από τη Διεύθυνση. Μας συγκινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ορισμένων συμπολιτών μας, που τους τελευταίους μήνες τους απασχολούν τα χρόνια προβλήματα της Βιβλιοθήκης και θα επιθυμούσαμε με την προσωπική τους συνεισφορά, τις προτάσεις και τις σκέψεις τους, να συνεργαστούν ουσιαστικά μαζί μας, με απώτερο στόχο την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μειωμένες18% κατ όγκο είναι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών-Καμπανάκι κινδύνου για τα επιτραπέζια σταφύλια

Μειωμένες κατά 18% κατ όγκο είναι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μέχρι τώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου εξαγωγέων Incofruit στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γκιόλας: «Βράβευση των πολεμικών ανταποκριτών της Ουκρανίας στα Μαντράκια της Ερμιόνης»

Σε μια πρωτοποριακή και αξιέπαινη πρωτοβουλία προχώρησε προχτές βράδυ Παρασκευή 5 Αυγούστου, στα «Μαντράκια» της Ερμιόνης ο Δήμος Ερμιονίδας. Συγκεκριμένα απέδωσε τιμητικές πλακέτες και επαίνους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »