Με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 325/29-4-2009, του Γεν Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, προτείνεται στα Νομαρχιακά Συμβούλια της χώρας, να εκφράσουν τη γνώμη τους, αφού προηγουμένως ενημερώσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και υποβάλουν τις προτάσεις τους, για τον χαρακτηρισμό περιοχών του νομού ως τουριστικών.
Με το ίδιο έγγραφο οριζόταν ως ημερομηνία η 30-6-09, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στις 25-6-09 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης αυτού του θέματος, διότι εκτιμήθει ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με την κυβερνητική απόφαση Αριθ. 24208/11-6-2009 «΄Εγκριση Ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και τη Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».
Ακολούθως με πρωτοβουλία του Νομάρχη και του Προεδρείου της ΤΕΔΚ έγινε ευρεία ενημερωτική σύσκεψη με τους Δημάρχους στα γραφεία της ΤΕΔΚ, όπου εθεωρήθει σκόπιμο μετά την απόφαση 24208/11-6-2009 να επανεξετασθεί το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια και ακολούθως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η έλλειψη σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και σοβαρού προγραμματισμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την αναβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας σ΄ ένα λίαν απαιτητικό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας (φυσικό περιβάλλον – πολιτισμικό κεφάλαιο – κλίμα – περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λ.π.), πρέπει να εναρμονισθούν και να αξιοποιηθούν μέσα από ένα κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό και την αναζήτηση και την εφαρμογή πολιτικών που θα βασίζονται στις αρχές της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης.
Με την απόφαση 24208/11-6-2009 εγκρίνονται :
α) Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και την ενσωμάτωση σε αυτό όρων, περιορισμών και κατευθύνσεων για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και
β) Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό στο οποίο ενσωματώνονται οι αναγκαίοι όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού και των αναγκαίων προς τούτο υποδομών καθώς και η διατύπωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης για την επόμενη δεκαπενταετία 2009 – 2024.
Οι βασικότεροι άξονες του ειδικού πλαισίου είναι :
– Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.
– Η ποιοτική περιβαλλοντική αναβάθμιση, θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
– Η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων στη χωροθέτηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
– Η εξειδίκευση των βασικών κατευθύνσεων και επιλογών του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, στον τομέα του τουρισμού.
– Η διάχυση της ανάπτυξης του τουρισμού σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές με πολιτικές που θα ενθαρρύνουν ή θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στον τουρισμό.
– Η ενσωμάτωση στο παρόν ειδικό τουριστικό πλαίσιο προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης κ.λ.π., που θα έχουν αξιόλογες επιπτώσεις στην διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου μέσα στα πλαίσια πάντα της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου.
Κατηγοριοποίηση του Εθνικού Χώρου
Στο παρόν ειδικό τουριστικό πλαίσιο περιγράφονταν τα αναγκαία χαρακτηριστικά γνωρίσματα για την κατάταξη των περιοχών σε διάφορες κατηγορίες :
Α) Κατηγορία (Αναπτυγμένες Τουριστικές Περιοχές)
Οι περιοχές της κατηγορίας αυτής διαθέτουν :
– Αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα με ισχυρή φήμη.
– Υψηλή συγκέντρωση μαζικού τουρισμού.
– Υψηλή εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από την τουριστική
δραστηριότητα.
Β) Κατηγορία (Αναπτυσσόμενες Τουριστικές Περιοχές)
Οι περιοχές χαρακτηρίζονται από τα εξής στοιχεία :
– Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυσικού και πολιτισμικού
περιβάλλοντος.
– Περιορισμένη αξιοποίηση πόρων που ενδιαφέρουν τον
τουρισμό.
– Ύπαρξη υποδομών τουριστικών αποδεκτού σχετικά επιπέδου
ή προγραμματισμός ανάλογων.
– Δυνατότητα μεγαλύτερης διαφοροποίησης και εμπλουτισμού
του τουριστικού προϊόντος σε σύγκριση με τις ήδη αναπτυ-
γμένες τουριστικές περιοχές.
Στην κατηγορία αυτή διαμορφώνονται τρείς υποκατηγορίες :
1) Περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού.
2) » » » » ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
3) Περιοχές με αναπτυγμένους πυρήνες μαζικού τουρισμού, εντός ευρύτερων αναπτυσσόμενων περιοχών.
Γ) Κατηγορία (Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με μειονεκτι-
κά χαρακτηριστικά και κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό).
Οι περιοχές αυτές διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία, ιδιαίτερης αξίας, που μπορούν να στηριχθούν τουριστικές δραστηριότητες για την «ενίσχυση» άλλων κυρίαρχων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως ο πρωτογενής.
Δ) Κατηγορία
Μητροπολιτικές περιοχές (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Ε) Κατηγορία
Παράκτιες περιοχές – Νησιά που αντιστοιχούν σε χερσαία ζώνη πλάτους 350 από τις γραμμές αιγιαλού και για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας των νήσων.
ΣΤ) Κατηγορία – Ορεινές Περιοχές
Που εκτείνονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.
Ζ) Κατηγορία – Πεδινές και ημιορεινές περιοχές
Η) Κατηγορία
Περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 (Νatura) και άλλες περιβαλλοντι-
κής ευαισθησίας, κηρυγμένοι ιστορικοί τόποι, καταφύγια άγριας ζωής κ.λ.π.
Θ) Κατηγορία
Παραδοσιακοί Οικισμοί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ι) Κατηγορία – Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία
Όπου δεν προκύπτουν με σαφήνεια τα όρια χωρικής οργάνωσης των υπό στοιχείων Α – Γ περιοχών, η ακριβής οριοθέτησή τους να γίνει στο πλαίσιο του υποκείμενου σχεδιασμού ήτοι με Γ.Π.Σ. ή ΣΧΟΑΠ ή άλλα σχέδια χρήσεών γης.
Κατευθύνσεις Χωρικής Οργάνωσης
Καταγράφονται ενέργειες και δράσεις, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εξυπηρέτηση του τουρισμού ανά κατηγορία περιοχών :
Α) Αναπτυγμένες Τουριστικές Περιοχές
Ενέργειες που συνδέονται :
1) Με την ανάδειξη στοιχείων ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας της περιοχής.
2) Μέτρα βελτίωσης των εισόδων των πόλεων, της σήμανσης, κ.λ.π.
3) Ένταξη των αναξιοποίητων τουριστικών πόρων των περιοχών με παράλληλη προστασία και διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
4) Αναβάθμιση του δομημένου χώρου με πολεοδομικές παρεμβάσεις (αναπλάσεις κοινοχρήστων – ιδιωτικών χώρων) και αύξηση των ελεύθερων χώρων και πρασίνου.
5) Αναβάθμιση υποδομών κοινωνικών – περιβαλλοντικών – πολιτιστικών, κατασκευή νέων κ.λ.π.
6) Αναβάθμιση υφισταμένων καταλυμάτων και κατά περίπτωση κατασκευή νέων 4 και 5 αστέρων σε κατάλληλες θέσεις κατά προτεραιότητα εντός σχεδίων πόλεων, που επιτρέπει τη χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων.
7) Παροχή κινήτρων για ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό τουριστικών περιοχών.
8) Στις περιοχές της κατηγορίας αυτής το όριο αρτιότητας για την δόμηση κυρίως τουριστικών καταλυμάτων εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού αυξάνεται από 4 στρέμματα που ισχύουν σήμερα στα 15 και περιορίζεται ο αριθμός κλινών για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων από 12 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε 9 και 8.
Καταγράφονται και άλλες ενέργειες στην κατηγορία αυτή των ανεπτυγμένων περιοχών πιο εξειδικευμένων που θα εξετάζονται όμως κατά περίπτωση.
Β) Αναπτυσσόμενες Τουριστικές Περιοχές
Στην κατηγορία αυτή διακρίνονται περιοχές :
1) με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού, στις οποίες
ισχύουν ουσιαστικά οι κατευθύνσεις για τις περιοχές της Α κατηγορίας, καθώς και η λήψη μέτρων για την πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων και βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών πόρων.
Κατασκευή νέων καταλυμάτων 3, 4, και 5 αστέρων κατά προτεραιότητα εντός σχεδίων πόλεων, ορίων, οικισμών και ζωνών χρήσεων γης που επιτρέπουν την χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων.
2) με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού :
– Θα ληφθούν μέτρα για την έγκαιρη πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων.
– Περιορισμός της δόμησης νέων υποδομών φιλοξενίας εστίασης κ.λ.π., εντός οικισμών και σε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κορεσμός.
– Στήριξη δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού (αγροτουρισμού, περιηγητικού, πεζοποριακού, δρόμοι ελιάς, καπνού, αμπέλου).
– Προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης απασχολούμενων σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
– Προώθηση προγραμμάτων στήριξης αγροτικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον (προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, προϊόντα ονομασίας προέλευσης, κ.λ.π.).
– Ενίσχυση των προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο ΟΠΑΑΧ, Leadert, κ.λ.π.
Για όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές αυξάνεται το όριο αρτιότητας, από τα 4 στρέμματα που ισχύουν σήμερα στα 8 στρέμματα, ενώ η μέγιστη πυκνότητα περιορίζεται από τις 15, 12, 10 κλίνες ανά στρέμμα που ισχύουν για ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων αντίστοιχα σε 10, 9, 8 κλίνες ανά στρέμμα.
Γ) Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με μειονεκτικά χαρακτηριστικά και κυρίαρχες χρήσεις άλλες εκτός του τουρισμού.
Οι κατευθύνσεις και οι ενέργειες που καταγράφονται σ΄ αυτή την περιοχή στοχεύουν :
– Στη διαφύλαξη των φυσικών, ιστορικών, αρχιτεκτονικών κ.λ.π. σημείων του χώρου.
– Δημιουργία θεματικών διαδρομών με ανάδειξη στοιχείων των κυρίαρχων χρήσεων (δρόμοι ελιάς, αμπέλου κ.λ.π.)
– Δημιουργία κέντρων – μουσείων, για την ανάδειξη της κυρίαρχης χρήσης – δραστηριότητας εντός οικισμών.
– Προγράμματα για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού (αγροτουρισμού, πολιτιστικού, γεωτουρισμού κ.λ.π.).
– Προγράμματα στήριξης αγροτικών δραστηριοτήτων, φιλικών προς το περιβάλλον – βιολογικής καλλιέργειας, προϊόντα ονομασίας προέλευσης κ.λ.π.
– Ενίσχυση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο Leadert, ΟΠΑΑΧ, για μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη, πέραν της αποκλειστικής χρηματοδότησης καταλυμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν πρέπει να θίγουν τις κυρίαρχες χρήσεις της περιοχής, αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές.
Ορίζονται οι όροι δόμησης κύριων τουριστικών καταλυμάτων, σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ως εξής :
– Σε ζώνες πλάτους 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών, αρτιότητα 2 (δύο) στρέμματα, συντελεστής δόμησης 0,3 και αριθμός κλινών 15 ανά στρέμμα.
– Στις λοιπές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, διατηρούνται οι ισχύοντες όροι δόμησης.
– Ρυθμίσεις σχεδιασμού του χώρου που σήμερα προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας κατισχύουν των ανωτέρω ορίων.
Από τις λοιπές αναγραφόμενες τουριστικές περιοχές, για τον Νομό Αργολίδας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράκτιες περιοχές όπως αναφέρθηκαν στις περιοχές Α, Β.
Για το σύνολο του παράκτιου χώρου και τα νησιά ορίζεται, για τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης κτισμάτων που εξυπηρετούν υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής από τη γραμμή αιγιαλού 50 (πενήντα) μέτρα.
Σε περιπτώσεις που η υψομετρική στάθμη του φυσικού εδάφους είναι μικρότερη των 10 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας, η απόσταση προσδιορίζεται με ειδικό τύπο.
Για τις ορεινές περιοχές προβλέπεται βελτίωση της προσβασιμότητας, συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων, διατήρηση της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών στοιχείων, παραδοσιακές ασχολίες κ.λ.π.
Να λαμβάνονται μέτρα για ενσωμάτωση τρίτων δραστηριοτήτων, αναγκαίων για την λειτουργία του χώρου ώστε να είναι δυνατή η συνύπαρξή τους.
Περιορισμός της δόμησης νέων υποδομών τουριστικών εντός οικισμών, καθώς και σε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όριά τους, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται σχετικός κορεσμός.
Για τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές, αναλύονται κυρίως οι κατευθύνσεις και ενέργειες στις Α, Β και Γ περιοχές.
Για τις περιοχές Natura και λοιπές περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.
Για τους παραδοσιακούς οικισμούς, θα λειτουργούν μηχανισμοί ελέγχου των χρήσεων γης και της έντασης των τουριστικών δραστηριοτήτων, βάσει κριτηρίων, δομημένου χώρου, αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων κ.λ.π., για τη διαφύλαξη της αξίας του παραδοσιακού χαρακτήρα.
Για τους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία, θα λαμβάνουν χώρα δράσεις και ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, την οργάνωση και τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, για την βέλτιστη ανάδειξή τους.