Το 2020 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον ελληνικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια είχε ανοδική πορεία .Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι η άμεση συμβολή του κλάδου υπερέβη το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2018, ενώ η συνολική συμβολή του, συμπεριλαμβανομένης και της έμμεσης και της επαγόμενης, ανήλθε στο 22,7% του ΑΕΠ για το 2018 (σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council). Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι εισέρχονται περισσότεροι από 200.000 κινέζοι ανά έτος, στην πλειονότητά
τους εύποροι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο. Η τουριστική αγορά της Κίνας στην ουσία έκλεισε, και η εκτίμηση είναι ότι οι ακυρώσεις φθάνουν πλέον το 70% μέχρι τώρα. Στην ουσία και για την υπόλοιπη χρονιά η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.
Επίσης, η κλιμάκωση της επιδημίας στην Ιταλία, ενέχει πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, αφού η Ιταλία απορροφά περίπου το 11% των εξαγωγών της Ελλάδας ενώ αποτελεί κομβικό παράγοντα του ελληνικού τουρισμού. Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,7 εκατ. Ιταλοί πολίτες προτίμησαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους το 2019.
Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης μόνο από τους κινέζους παραθεριστές. Οι απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ.δολάρια (44,6 δισ.ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισ. (66,5 δισ.) παγκοσμίως.
Ο νομός Αργολίδας, ένας νομός που επενδύει κατά βάση στο τουριστικό προϊόν με προορισμούς παγκοσμίου φήμης (Ναύπλιο,Μυκήνες,Επίδαυρος,Τολό,Ερμιονίδα), ήδη έχει δεχθεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την τοπική οικονομία και συγκεκριμένα για τις τουριστικές επιχειρήσεις μας . Να τονίσουμε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο νομό μας μέχρι στιγμής, παρόλα αυτά η ακύρωση ή αναβολή των εκδηλώσεων που προσελκύουν πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα πλαίσια των μέτρων πανελλαδικά για τον κορονοϊό,
όπως το καρναβάλι στους Δήμους της Αργολίδας, ο Μαραθώνιος Ναυπλίου ,πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων(συνεδριακός τουρισμός) που πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον την άνοιξη, η ματαίωση των σχολικών εκδρομών που παραδοσιακά στηρίζουν τον τουρισμό του νομού αυτή την εποχή φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αργολίδα.
Πέραν απ τους επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων που πλήττονται άμεσα απ τις ακυρώσεις κρατήσεων και προκρατήσεων είτε εγχώριων είτε ξένων τουριστών (μείωση της τάξης του 30% μέχρι το Πάσχα) ενώ οι νέες κρατήσεις έχουν πλέον παγώσει. Μεγάλη ζημιά παρατηρείται και στους επιχειρηματίες της εστίασης(μείωση άνω του 50% του τζίρου). Καφέ, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια και αίθουσες εκδηλώσεων έχουν υποστεί μια πρωτοφανή καθίζηση στα έσοδα τους απ τον φόβο των συναθροίσεων ,την στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται .Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ζητά την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού που αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις ,τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας του νομού. Θα πρέπει να υπάρξουν σύντομα και άλλα μέτρα στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές συνέπειες απ τον ιό. Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή πρέπει να δοθεί στην αύξηση της απασχόλησης και προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού για την πρόσληψη προσωπικού και ιδιαίτερα εποχικού, από τη στιγμή που τώρα ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσε επιπλέον να ανασταλεί για το 2020 ο φόρος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Το κόστος στα δημόσια έσοδα δεν είναι μεγάλο (ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει την είσπραξη 145 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής) ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές .Ταυτόχρονα η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πρέπει να επεκταθούν και στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ζημιώνονται στο σύνολο της χώρας, ανεξαρτήτως εμφάνισης κρουσμάτων.
ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος
Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού Επιμελητηρίου Αργολίδας
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν στην Καισαριανή 50 Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τη 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου
1698: Σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τον λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α’ της Ρωσίας φορολογεί όσους αφήνουν γενειάδα. 1774: Συγκαλείται