prooptiki@msn.com

Γκιόλας: «Πόρισμα καταπέλτης για την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών-Θα αποδοθούν επιτέλους ευθύνες;»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Γκιόλας μετά από την έκδοση πορίσματος όπου αναφέρεται πως παράνομο καλώδιο από παρακείμενο αντλιοστάσιο, μετέφερε ρεύμα στο φυλάκιο του τάφου του Ατρέα, σε καντίνες που λειτουργούν στο πάρκιν του χώρου και στο εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Στο τελικό πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις εξήντα ατόμων που έριξαν άπλετο φως στα αίτια της πυρκαγιάς που προσέβαλε τη χώρα μας διεθνώς, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να την υποβαθμίσει.
Μένει να αποσαφηνιστεί αν η πρωθύστερη προσπάθεια Υπουργείου Πολιτισμού και τοπικών φορέων να συσκοτίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς και να την αποδώσουν σε εξωγενή αιτία και περιστατικά, άσχετα με την εποπτεία του χώρου από την αρμόδια Αρχή, ήταν σκόπιμη.
Γιατί δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρόσβεσης; (Διάδρομοι προσπέλασης, κρουνοί κ.α.)
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2021
Ερώτηση και ΑΚΕ
Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Πυρκαγιά στις Μυκήνες»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα εκδόθηκε το σχετικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο την μεγάλη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Το πόρισμα δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς ένα γυμνό καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε για παράνομη χρήση παροχής ρεύματος. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων φαίνεται να επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοδότησης από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών και από το οποίο με επιφανειακό καλώδιο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις περισσοτέρων από 60 ατόμων που έριξαν φως στα αίτια μιας πυρκαγιάς που το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη επιχείρησαν να υποβαθμίσουν γνωρίζοντας προφανώς την εμπλοκή των υπηρεσιών τους στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς ρεύματος που κρυβόταν κάτω από το πούσι των Μυκηνών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πόρισμα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα εισήρχετο από τον κάμπο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:
1. Γιατί δεν υπήρχε διαμορφωμένη αντιπυρική ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο;
2. Γιατί δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρόσβεσης;
3. Γιατί δεν υπήρχε διαρκής παροχή νερού συνδεδεμένη με το δημοτικό δίκτυο και πυροσβεστικοί κρουνοί;
4. Θα αποδοθούν ευθύνες για την πυρκαγιά;
Να κατατεθεί στη Βουλή:
Το πόρισμα του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Ραγκούσης Γιάννης
Γκιόλας Γιάννης
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Το Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη Συγκεκριμένα με υπουργική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χαρά αλλά και οργή για τη μαύρη σταφίδα, την Ελληνική υπερτροφή-Του Θανάση Πετράκου

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 βρέθηκα στο Αίγιο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα Κίος: «Ένα βήμα πίσω-Εγκατάσταση στο ΣΙΝΕ-ΠΛΑΖ»-Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Όταν συναντιώνται μαρτυρίες, βιώματα, γεγονότα, αναμνήσεις, συναισθήματα για την εγκατάσταση των προσφύγων της Κίου Μ. Ασίας στην Κίο της Αργολίδας, (όπου αυτοί εξελίσσονται και μεγαλουργούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »