Προκειμένου να απορροφήσει 2 εκατομμύρια € από το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταστρέφει ένα από τα ωραιότερα σημεία του Αργολικού κάμπου με ένα 100% άχρηστο και περιττό έργο. Η απάτη είναι χειρότερη από την περιβαλλοντική βαρβαρότητα.
Το «έργο»
Η λεγόμενη «διευθέτηση» του ποταμού Ερασίνουπου εκβάλει στη Νέα Κίο, η οποία εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 16/11, περιλαμβάνει σκάψιμο και απομάκρυνση της φυσικής βλάστησης και συρματοκιβώτια στις όχθες προκειμένου, σύμφωνα με την εισήγηση, να απομακρυνθούν και «προσχώσεις και φερτές ύλες» και να είναι εύκολος ο μελλοντικός καθαρισμός. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας100.000 για σκαψίματα, κάποια απρόβλεπτα και πάνω από 1.500.000 για συρματοκιβώτια και «λιθοριπές».
Γιατί είναι απάτη το έργο;
Ο Ερασίνος δεν είναι ποτάμι με επιφανειακή λεκάνη απορροής και πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι η εκφόρτιση της καρστικής πηγής Κεφαλάρι προς τη θάλασσα, με διαδρομή λίγων χιλιομέτρων. Το νερό προέρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασβεστολιθικό λόφο και έχει αργή ροή. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, δεν υπάρχουν «προσχώσεις» ούτε «φερτές ύλες» στον Ερασίνο, μόνο βλάστηση. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει διάβρωση στις όχθες. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί το ποτάμι όπωςκαι ότι υπάρχει παρόχθιος δρόμος εκατέρωθεν του ποταμού.Συνεπώς, ακόμη και αν κάποιος επιμένει να καθαρίσει την βλάστηση, μπορεί να το κάνει πανεύκολα– όπως έχει γίνει τόσες φορές μέχρι σήμερα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέτοιου είδους ποτάμια-κανάλια διατηρούνται σε φυσική κατάσταση με περιοδικούς καθαρισμούς σωρευμένης οργανικής ύλης (όχι «φερτών») κάθε 5-10 χρόνια.
Η Περιφέρεια ωστόσο επιμένει ότι υπάρχουν φερτές ύλες, προσχώσεις, διάβρωση και δυσκολία καθαρισμού και προτείνει σκάψιμο και συρματοκιβώτια, μετατρέποντας ένα από τα ωραιότερα μέρη του Αργολικού κάμπου σε τσιμεντωμένο κανάλι.Παρακάμπτει την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Αργολίδας που εντοπίζει θεμελιώδεις ελλείψεις. Όταν ένα άχρηστο και δαπανηρό έργο προχωρά με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ψέματα με πόρους ΕΣΠΑ πρόκειται για σκάνδαλο.
Γιατί το κάνουν;
Τα έργα οριοθέτησης – διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων (η οριοθέτηση είναι προϋπόθεση για έργο σε ποτάμι) που έρχονται σωρηδόν στα Περιφερειακά Συμβούλια συνήθως επιχειρούν να λύσουν κάποια, ας πούμε, προβλήματα διάβρωσης ή πλημμυρικά. Ως οικολογικός χώρος συχνά διαφωνούμε με τον τρόπο που σχεδιάζονται και εκτελούνται αλλά, τουλάχιστον, υπάρχει κάποια δικαιολογία. Στην περίπτωση του Ερασίνου δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ. Είναι ένα ειρηνικό, ήσυχο ποτάμι που ρέει νωχελικά στον κάμπο.
Γιατί, λοιπόν, προτάθηκε τέτοιο έργο; Αναγκαστικά βλέπουμε ως μόνη εξήγηση ότι κάποιο λόμπι εργολάβων και μηχανικών βρήκε την ευκαιρία για ένα εύκολο κέρδος. Το ότι το υποστηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημαίνει είτε συνενοχή ή ασχετοσύνη και στενόμυαλη σκοπιμότητα επίδειξης εγγειοβελτιωτικού έργου – που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Τι να γίνει
Όπως τονίζουν επί χρόνια πολλοί φορείςτης Αργολίδας, η αστική και τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς όπως ο παραλιακός υγρότοπος, ο Ερασίνος με τον γειτονικό βάλτο«Ρουμάνι» και οι πηγές της Λέρνης. Σε έναν ήδη τουριστικό προορισμό, δράσεις όπως διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, γέφυρες, παρατηρητήρια, θέσεις θέασης, παγκάκια, παρκινγκ κ.λπ. θα αποδώσουν αμέσως και θα διευρύνουν το τουριστικό αντικείμενο και την σεζόν (φυσικά, αφούσχεδιαστούν με προσοχή, αλλά ας φτάσουμε πρώτα εκεί…). Όσο για τους «μηχανικούς και εργολάβους» υπάρχουν πολλά νέα έργα προστασίας και συμμαχίας με την φύση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΕΣΠΑ
Λέγεται ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ακούστηκε το απίστευτο επιχείρημα ότι αν δεν γίνει το έργο θα χαθούν πόροι ΕΣΠΑ. Δηλαδή η Περιφέρεια καταστρέφει ένα οικοσύστημα και έναν ειδυλλιακό τόπο με ένα άχρηστο έργο προκειμένου να δείξει απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Αν όντως είναι έτσι – ειδικά αυτή την περίοδο κρίνεται η φερεγγυότητά μας εν όψει του νέου ΕΣΠΑ- η Περιφέρεια διαπράττει τεράστιο στρατηγικό ατόπημα καθώς αναδεικνύεται αναξιόπιστος διαχειριστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ας ελπίσουμε ότι το έργο κάπως θα «κοπεί» γρήγορα,προτούαναδειχτεί σε ιστορικό σκάνδαλο.
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας