«Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής»‏

Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του και έτσι όπως, με εφιαλτικό τρόπο, συμβαίνει τώρα….

Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα. Η Ανατολή, από την άλλη, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της εξωτικής, βάρβαρης Μήδειας, της γυναίκας που τα αισθήματα και οι πράξεις της έχουνε ρίζες αρχέγονες, χθόνιες, απόλυτα ανορθολογικές και εντέλει καταστροφικές. «Δεν έχω λόγο να ζω» λέει η Μήδεια όταν παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το φρικτό έργο της «Γιατί δεν έχω πατρίδα, γιατί δεν έχω σπίτι – γιατί δεν έχω οδό να ξεφύγω από την κακιά μου μοίρα». Και ακριβώς το ίδιο λένε και οι σύγχρονες παλαιστίνιες βομβίστριες αυτοκτονίας, που είτε ζώνονται οι ίδιες τα εκρηκτικά, είτε ζώνουν με αυτά τα παιδιά τους πραγματοποιώντας τις αυτοκαταστροφικές και θανατηφόρες ενέργειές τους.
Στην παράσταση, ο λόγος της Μήδειας αντιπαρατίθεται με το λόγο των γυναικών αυτών έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Βίκτορ με τίτλο «Ο στρατός των Ρόδων».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Δέσποινα Γκάτζιου
Βίντεο: Δώρα Μασκλαβάνου, Claudio Bolivar
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος
Υφαντό: Μαρία Γονίδου

Με την Δέσποινα Γκάτζιου
Σε βιντεοσκοπημένη παρουσία: Αιμίλιος Χειλάκης
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 10 Ευρώ, Μειωμένο: 5 Ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά
Κρατήσεις: στο 2130240243, 6972970622 και στο www.hellenicculture.org
Περισσότερα για “Το Πρόχειρο Θέατρο”:  www. Facebook.com/toprocheirotheatro
www.hellenicculture.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πρωτομαγιά με ασφάλεια: Νέες δράσεις του ΙΚΤΕΟ ΔΡΟΜΟΣ για την πρόληψη και το αλκοόλ

Με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης το ΙΚΤΕΟ ΔΡΟΜΟΣ, μέλος Π.Σ.Ι.ΚΤΕΟ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΕΟ), ανακοίνωσε μια σειρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΕΛΜΕ Αργολίδας συμμετέχει στη  συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά στο Ναύπλιο

Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 140 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ναύπλιο για την Εργατική Πρωτομαγιά

140 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Πρωτομαγιά του 1886 όταν οι εργάτριες και οι εργάτες στο Σικάγο εξεγέρθηκαν και διεκδικήσαν αξιοπρέπεια στη ζωή τους, για κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρωταθλητής Α1 ΕΣΚΑΚ ο Α.Ο. Ερμιονίδας, σήκωσε την κούπα στο “κάστρο” του-Συγχαρητήρια Γεωργόπουλου

Ο ΑΟ Ερμιονίδας επικράτησε του Αργοναύτη Νέας Κίου, την Τετάρτη (29/04) στον τελικό των playoffs του πρωταθλήματος Α1 Ανδρών ΕΣΚΑΚ για την αγωνιστική περίοδο 2025-26, στο κλειστό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »