prooptiki@msn.com

Πρόταση και για διαδικτυακή ψήφο στη Νέα Δημοκρατία


Οι μεγάλες τεχνικές, αλλά και πρακτικές δυσκολίες της ψηφοφορίας που αποφάσισε η Ν.Δ. για να εκλέξει το νέο της αρχηγό φαίνεται να αιφνιδιάζουν ακόμη και τα ίδια τα στελέχη που τη δρομολογούν. Η επιτροπή που σχεδιάζει την όλη διαδικασία, μόλις τις τελευταίες ημέρες, ως φαίνεται, συνειδητοποίησε τα τεράστια προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν αν ισχύσει η δέσμευσή της να μπορούν -ανήμερα των εκλογών- να εγγραφούν ως μέλη της Ν.Δ. όσοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η Ρηγίλλης έχει βάλει ως κατώτατο όριο «επιτυχίας» την προσέλευση 250.000 ψηφοφόρων υπολογίστηκε ότι η διαδικασία χρονικά μπορεί να υπερβεί κατά πολύ το γνωστό κλείσιμο της κάλπης στις 7 το απόγευμα. Και τούτο διότι αν για παράδειγμα προσέλθουν 300.000 πολίτες στις κάλπες, εκτιμήθηκε ότι η Ν.Δ. πρέπει να έχει «στρατολογήσει» τουλάχιστον 6-7.000 εθελοντές που θα πραγματοποιούν τις σχετικές εγγραφές στους υπολογιστές, συνυπολογίζοντας ότι ο χρόνος της καταγραφής και ελέγχου κάθε ψηφοφόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 λεπτά της ώρας.
Με τα δεδομένα αυτά η Ρηγίλλης αναζήτησε και πάλι τις τελευταίες ημέρες τη συνδρομή της εταιρείας Singular Logic (έχει την ευθύνη της έκδοσης των αποτελεσμάτων στις εθνικές εκλογές) διερευνώντας τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί της, προκειμένου να αρθούν οι τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Κατά πληροφορίες, η Singular Logic, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα μετάσχει στο εγχείρημα, έκανε στη Ρηγίλλης μια πολύ προχωρημένη αντιπρόταση, εισηγούμενη όχι μόνον να γίνουν εγγραφές νέων μελών μέσω Διαδικτύου πριν από τις εκλογές, αλλά και να χορηγηθεί το κίνητρο-δυνατότητα στους τελευταίους να ψηφίσουν μέσω Διαδικτύου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αντίστοιχη διαδικασία που θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στις κάλπες των 1.500 εκλογικών τμημάτων.
Η πρόταση για ιντερνετική ψήφο (από κοινού με τη συμβατική) καθώς δεν έχει ξαναδοκιμασθεί στην Ελλάδα προβλημάτισε βέβαια τους ιθύνοντες της Ν.Δ. και μέχρι χθες βράδυ η αρμόδια επιτροπή δεν είχε ακόμη λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Κάποιοι ωστόσο στη Ρηγίλλης διετύπωσαν την άποψη πως αν διασφαλισθεί πλήρως το αδιάβλητο και η εγκυρότητα της διαδικασίας -δηλαδή η μη δυνατότητα κάποιου να ψηφίσει για δεύτερη ή τρίτη φορά- τυχόν υιοθέτηση της πρότασης θα ήταν μια καλή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ που έχει τα τελευταία χρόνια επικυριαρχήσει της Ν.Δ. στα θέματα τεχνολογίας και αυτού που εν γένει αποκαλείται ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
πηγη ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ Του Κωνσταντινου Zουλα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας