prooptiki@msn.com

«Να κατοχυρωθεί το επάγγελμά μας»

Λένε οι ψαράδες της Νέας Κίου


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αγγέλου

Την κατοχύρωση του επαγγέλματος τους ζητούν οι ψαράδες της Νέας Κίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι επαγγελματίες ψαράδες που «ζουν από τη θάλασσα» είναι μόλις 15 ενώ επαγγελματικές άδειες έχουν μερικές εκατοντάδες οι οποίοι, κάνουν άλλα επαγγέλματα και έχουν το ψάρεμα ως χόμπι αλλά κάνουν κακό στη δουλειά τους. Έτσι λοιπόν ζητούν από τους αρμόδιους να πάρουν δραστικά μέτρα και να λυθεί το πρόβλημα αυτό μια και καλή. Πάντως, η αγορά που έχουν δημιουργήσει οι ψαράδες της περιοχής «αποτελεί» ανάσα για την τσέπη τους καθώς οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, τους προτιμούν και τους στηρίζουν. Όπως μας είπαν οι περισσότεροι ψαράδες «βγαίνει μεροκάματο» καθώς με τους πελάτες έχουν αναπτυχθεί πλέον σχέσεις εμπιστοσύνης.

κ. Κώστας
«Εγώ είμαι περίπου 30 χρόνια ψαράς, από 15 χρονών κάνω αυτή τη δουλεία. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε δημιουργήσει εδώ μια αγορά πουλάμε τα ψάρια μας. Ο κόσμος μας προτιμά, αλλά αυτή τη χρονιά, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι λίγο καθισμένη η αγορά. Όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλους τους τομείς. Τώρα, λόγω καλοκαιριού, είναι λίγο αυξημένη η κίνηση. Όταν όμως υπάρχει κίνηση λιγοστεύουν τα ψάρια. Κάθε χρονιά όμως είναι διαφορετική. Στη θάλασσα, καμιά χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Παράδειγμα, παραδοσιακά ο Ιούνιος είναι ένας μήνας που δεν έχει ψάρια. Φέτος όμως έχει. Αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. Ο κόλπος μας, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε, είναι πλούσιος σε αποθέματα. Αλλά εμείς οι επαγγελματίες πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση. Ο κόσμος μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία από ψάρια και ο κόσμος μας προτιμά γιατί τα ψάρια μας είναι από την παραγωγή στην κατανάλωση, δεν «αλλάζουν χέρια». Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε είναι με τους “ερασιτέχνες” ψαράδες. Στο λιμανάκι εδώ έχει πάνω από 300 σκάφη, εκ των οποίων τα 200 είναι επαγγελματικά. Αυτοί όμως δεν είναι επαγγελματίες. Αυτοί δηλαδή που ψαρεύουν κάθε μέρα δηλαδή και ζουν από αυτό δεν ξεπερνούν τους 15. Και όμως τα επαγγελματικά σκάφη είναι 200. Αυτό είναι ένα ζήτημα».

κ. Χρήστος
«Πάμε προς το χειρότερο. Δεν υπάρχει κατοχύρωση του επαγγέλματος. Είμαστε περίπου 15 ψαράδες επαγγελματίες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο λιμάνι περισσότερες από 150 βάρκες. Με αποτέλεσμα να γίνεται υπεραλίευση. Αυτόν τον Κόλπο τον έχουμε «γδάρει». Είμαστε ελάχιστοι επαγγελματίες ψαράδες. Αλλά μερικοί επειδή έχουν άδεια από την…. κατοχή γίνονται ψαράδες. Είμαστε οι μόνοι που δεν είμαστε κατοχυρωμένοι. Η θάλασσα είναι για όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ποιοι ζουν και ποιοι όχι από αυτή. Δεν μπορεί π.χ ο άλλος που έχει super market και να βγάζει 20 κιλά ψάρια την ημέρα. Εγώ μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου και να κάνω τον ταξιτζή; Δεν μπορώ. Αυτοί γιατί μπορούν; Συν τοις άλλοις τα ψάρια λιγοστεύουν. Τα δίχτυα που έχω εγώ στη βάρκα μου είναι 3,5 χιλιόμετρα. Από αυτά έβγαλα μεροκάματο 45 ευρώ. Για να φτάσω στα 100 ευρώ πρέπει να βάλω άλλα τόσα δίχτυα. Υπολογίστε λοιπόν τι ζημιά γίνεται στη θάλασσα. Επίσης ποιος μπορεί να ζήσει με 45 ευρώ; Πώς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου; Τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το νερό, τις τράπεζες… Και η αγορά δεν πάει καλά. Η ώρα είναι 11 το πρωί και δεν υπάρχει κανένας πελάτης. Κάθε χρόνο και χειρότερα πάμε».

κ. Νίκος
«Εγώ είμαι νέος στο επάγγελμα. Όσον αφορά την αγορά δεν έχει την κίνηση που είχε παλιά αλλά «κρατάει». Η αγορά, που την δημιούργησαν οι παλαιότεροι, μας βολεύει πολύ. Πουλάμε μόνοι μας τα ψάρια. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να τα πουλάμε σε εμπόρους ή να τρέχουμε να τα πουλάμε πόρτα – πόρτα. Το πρόβλημά μας είναι με την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Αλλά το θέμα είναι ψηφοθηρικό. Το πρόβλημα ξεκινάει από την πολιτεία. Δεν θέλει να στεναχωρήσει ούτε τους επαγγελματίες ούτε τους ερασιτέχνες. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν τηρούνται. Δεν γίνεται όμως έτσι. Στην ουσία επαγγελματίες ψαράδες είναι περίπου δέκα. Όλοι οι άλλοι είναι ερασιτέχνες. Πάντως ο Αργολικός Κόλπος έχει πολλά ψάρια αν και γίνεται υπεραλίευση».

κ. Σταυρούλα
Εδώ η αγορά ξεκινάει από τη στιγμή που θα βγουν οι πρώτες βάρκες, δηλαδή στις 8.00 το πρωί. Τώρα το καλοκαίρι, επειδή δεν έχει πολλά ψάρια τελειώνουμε γρήγορα. Ενώ το χειμώνα η κίνηση κρατάει και μέχρι τη μία. Πάντως γενικά πιστεύω ότι είναι καλά τα πράγματα. Άμα ρίξεις δίχτυα πολλά θα βγάλεις μεροκάματο. Και ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει και οι τιμές είναι καλές και γενικά πιστεύω ότι είναι καλά τα πράγματα. Επειδή είναι φρέσκα τα ψάρια, από την παραγωγή στην κατανάλωση, ο κόσμος μας προτιμάει και πλέον έχουν δημιουργηθεί σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Ανάλογα βέβαια και τη χρονιά. Γιατί η κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι με την κατοχύρωση του επαγγέλματος. Επίσης αυτό που ζητάμε με από τη Γενική Γραμματεία Αλιείας είναι να μεγαλώσει το “μάτι” (διάμετρος) του διχτιού. Από 17 νούμερο που είναι να γίνει πάνω από 18 ώστε να μπορούμε να πιάνουμε τα μεγάλα ψάρια».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Έργου «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ // ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Ε.Ε.Λ. ΤΟΛΟΥ)».

Από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 ξεκίνησαν οι εργασίες του Έργου «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – (ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Δ.Δ. ΑΣΙΝΗΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άργος: Βίαιος και με σκοτεινό παρελθόν ο άνδρας που χτύπησε τη γυναίκα του με σίδερο και την περιέλουσε με χλωρίνη

Άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του δράστη επισημαίνουν πως ο ίδιος είχε μεγαλώσει πλάι σε έναν κακοποιητικό πατέρα ο οποίος χτυπούσε τη γυναίκα και τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Γκιολή σε έργο συντήρησης της ΕΟ Κορίνθου-Άργους

Αυτοψία πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής στην Τ.Κ. Σολομού όπου εκτελείται το έργο «συντήρηση κατά τμήματα και βελτίωση οδικής ασφάλειας της Ε.Ο. Νο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεχίσθηκε η εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών τοΑ΄δίμηνο κατά +20,19%

Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας Το Α΄ δίμηνο οι εισαγωγές,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »