prooptiki@msn.com

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙΝΑΛ : ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…Γράφει ο Παναγιώτης Ψυχογιός Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής

Είναι μερικές φορές που η ίδια η πολιτική συγκυρία συμβαδίζει με την λογική και δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος και της προοπτικής. 

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία για την αναδιάταξη της Δημοκρατικής Παράταξης. Μια ευκαιρία για να διασφαλιστεί πλέον η πολιτική ζωή ενός χώρου. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η αλλαγή, η ανανέωση και η ανάγκη για ανάκαμψη είναι πλέον στα χείλη όλων. Όχι απαραίτητα από εγωισμό ή από μια ενδόμυχη τάση αναζήτησης της ιστορικής δικαίωσης, αλλά γιατί όντως η Ελλάδα έχει ανάγκες που πρέπει να εκφραστούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. 
Μια νέα αλλαγή στην ηγεσία που θα πρέπει να συνοδεύεται όμως με μια ριζοσπαστική ανανέωση και αλλαγή σε πρόσωπα, δομές και λειτουργίες, πολιτικό λόγο και προγραμματικές προτάσεις, αναγκαία και ικανά για να καταστήσουν το Κίνημα Αλλαγής κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος. Μια εκλογική διαδικασία που έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που δίνει ελπίδες ανασύνταξης της Σοσιαλδημοκρατίας και στην ατζέντα της, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αναλογιζόμενοι την μεγάλη ανάκαμψη και νίκη του SPD στην Γερμανία μετά την 20ετή σχεδόν καθίζηση, το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των πολιτικών λιτότητας που κυριάρχησαν την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη, την ανάγκη για περισσότερο κοινωνικό κράτος και δημόσια υγεία που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία του COVID-19,είναι αντιληπτό ότι οι πολίτες αναζητούν πλέον αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα τους με προοδευτικό πρόσημο.
Πρώτο μεγάλο ζητούμενο για όλους εμάς είναι η μαζική συμμετοχή της κοινωνίας στις εκλογές του Κινήματος. Μια μαζική διαδικασία ,ανάλογη του 2017,που θα σημάνει μια δυναμική εκκίνηση για την παράταξη και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την προοπτική και την νέα αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη η παράταξη. Οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του 2017 βλέπουν 4 χρόνια μετά το κόμμα καθηλωμένο δημοσκοπικά και εκλογικά και ταυτόχρονα σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας και δομών να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.  Είναι λοιπόν χρέος όλων, πρωτίστως των υποψηφίων για την ηγεσία, αλλά και συνολικά των στελεχών και μελών του Κινήματος στην βάση των οργανώσεων, να ξαναβρεθούν με τους προοδευτικούς πολίτες, ώστε να πειστούν ότι αξίζει να συμμετέχουν και να συμβάλλουν σε άλλη μια προσπάθεια επανεκκίνησης.
Απλά αυτή την φορά το δίλλημα για την επιλογή του προσώπου θα πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας και όχι στενά κομματικούς. Στο μυαλό όλων θα πρέπει να βρίσκεται ότι στην δεδομένη συγκυρία που βρισκόμαστε, ο νέος ηγέτης θα πρέπει να οδηγήσει την παράταξη με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και με μια εύρυθμη λειτουργία ενός θεσμικού κόμματος, σε άνοδο των ποσοστών μας. Μια άνοδος που θα μας διασφαλίσει ότι το Κίνημα εισέρχεται σε μια νέα εποχή και πλέον μπορεί να διεκδικήσει κυρίαρχη θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι. 
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε μια νέα συμμαχία με τις παραδοσιακές κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί ο χώρος μας και έχουν κάνει άλλες επιλογές τα τελευταία χρόνια, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, προτάσεις και κοινωνικά αντανακλαστικά και όχι στρατηγικές ετεροπροσδιορισμού, όραμα για το μέλλον της νέας γενιάς, νέα γενιά στελεχών που με ρηξικέλευθο λόγο θα προσπαθήσουν να μεταβάλλουν τις ισορροπίες ,ένα ενιαίο ιστορικό αφήγημα για την παράταξη μας που θα ενώσει και θα αφήσει πίσω μια και καλή το χάσμα και την εσωστρέφεια, μια μεγάλη και ριζική τομή στην λειτουργία και στις δομές του κόμματος και των οργανώσεων. Αυτά θα είναι τα βασικά προτάγματα και οι στόχοι που θα πρέπει να υπηρετήσει και να πετύχει ο νέος ηγέτης για να κερδίσει το Κίνημα την θέση του πρωταγωνιστή στην Κεντροαριστερά.
Η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού θα πρέπει να συνοδεύεται απ όλα τα παραπάνω για να μπορέσει η παράταξη να γίνει ξανά μεγάλη. Δεδομένων και των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν, το πρώτο μεγάλο στοίχημα όλων είναι η μαζική συμμετοχή. Γιατί το βασικό δεν είναι να διεκπεραιωθεί τυπικά άλλη μια εσωκομματική διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να ξαναπιάσει η παράταξη και συνολικά ο χώρος, το νήμα της ιστορικής διαδρομής του από εκεί που το αφήσαμε στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Να μιλήσει με ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που απομακρύνθηκαν, να προσπαθήσει να τους εκφράσει και να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα τους. Η κοινωνία είναι έτοιμη να μας ακούσει, αλλά την ίδια στιγμή έχει και μεγάλες απαιτήσεις. Γιατί ακριβώς έχει και μεγάλα προβλήματα. 
Υπάρχει ανάγκη λοιπόν στην νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε τον ρόλο του θεσμικού κόμματος καθώς και την αναγκαία συμβολή του στην διαμόρφωση βασικών κατευθύνσεων. Με προοδευτικό λόγο και μια νέα γενιά στελεχών, να γίνει ξανά το όχημα της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη η παράταξη για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράσει. Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία, αλλά σίγουρα αξίζει να δώσουμε αυτό τον όμορφο αγώνα. Τώρα είναι η ώρα του μέλλοντος.
Για ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα.
Για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα μπορέσει να προσφέρει στην χώρα. Για τις ανάγκες των πολλών και των μη προνομιούχων.
#mazi με τον Νίκο Ανδρουλάκη. 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
Οικονομολόγος-Λογιστής
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τσατραφύλλιας: «Κίνδυνος για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πελοπόννησο»

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό κύμα κακοκαιρίας κρούει ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίδαυρος : Πολυσυλλεκτική η ομάδα των πρώτων 45 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του Τάσου Χρόνη -Τα ονόματα όλων των υποψηφίων

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, με αφορμή την κοπή της πίτας της παράταξης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα 45 άτομα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συνδημοτών μας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ: «ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ»

Αναφορά κατέθεσε σήμερα 24 Ιανουαρίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »