Άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα με αφορμή την παραχώρηση μικρού τμήματος του ΚΕΜΧ στην Περιφέρεια Αργολίδας.
Γνωστοποιήθηκε προσφάτως ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε στην Περιφέρεια Αργολίδας 40 περίπου στρέμματα από το
Στρατόπεδο του Ναυπλίου με τις εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφανείας 7 περ. στρεμμάτων.
Βεβαίως ο σκοπός της παραχώρησης είναι κοινά αποδεκτός, ως εξυπηρετών το δημόσιο συμφέρον, αφού θα εξοικονομηθούν χρήματα που καταβάλλονταν για τη μίσθωση των αναγκαίων γραφείων.
Είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος της αποκοπής τμημάτων, αποσπασματικά από μία ευρύτερη έκταση που καλύπτει όλο το Στρατόπεδο, δηλαδή χώρο 270 περίπου στρεμμάτων;
Ποια η πρόβλεψη για την μελλοντική χρήση του Στρατοπέδου; Θα παραμείνει εκεί, συνεχώς συρρυκνούμενο;
Ο Δήμος Ναυπλιέων που έχει λάβει απόφαση και ζητήσει την εξ ολοκλήρου παραχώρηση και εκμετάλλευση όλου του χώρου, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τι προθέσεις έχει και πως αποτιμά την κατάτμηση ενός τόσο αξιόλογου, μεγάλου, ενιαίου και ζωτικού χώρου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό της πόλης του Ναυπλίου;
Οι ανάγκες της πόλης είναι μεγάλες και άλλο τόσο και οι προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση του χώρου αυτού, έχουν δε αναπτυχθεί πολλές ιδέες στο δημόσιο διάλογο επ’ αυτών. Κι εγώ στο πρόσφατο παρελθόν έχω εκθέσει τις σκέψεις μου και ως πολίτης αλλά και με την θεσμική μου ιδιότητα, αναφερόμενος στην ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.
Να θυμίσω ότι οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην κάλυψη κτιριακών αναγκών Υπηρεσιακών δομών της πόλης και της Περιφέρειας Αργολίδας. Σχολικές αίθουσες, κτίριο για την Περιφέρεια, την Πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δημόσιους χώρους άθλησης και πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για όλους τους πολίτες αλλά και αξιοποίηση μέρους για κατασκευή ενός σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου, εφάμιλλου ή και καλύτερου από τα υπάρχοντα σε όλη την Ελλάδα.
Όλα αυτά πιστεύω, είναι απολύτως αναγκαίο να αποτελέσουν αντικείμενο μιας σύνθετης και ολοκληρωμένης μελέτης, που θα προκύψει από ανάθεση μέσω ενός μεγάλου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να προσελκυσθούν αξιόλογοι μελετητικοί οίκοι. Να προσμετρηθούν και ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις θεσμικών, επιστημονικών και λοιπών φορέων και βεβαίως τα πορίσματα που θα προκύψουν από μια ευρεία διαβούλευση, που θα ανοίξει θεσμοθετημένα για το σύνολο των πολιτών.
Ο χώρος του ΚΕΜΧ αποτελεί νευραλγικό, ζωτικό και παράλληλα επωφελή για την πόλη χώρο, σε σημείο που μπορεί να αποτελέσει το οξυγόνο για την πόλη, προσφέροντας ουσιώδεις υπηρεσίες στους τομείς της Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού και του Αθλητισμού για την πόλη.
Ας παρέμβουμε τώρα!
Η σπουδή είναι αναγκαία διότι το έργο είναι σπουδαίο αλλά σύνθετο και δύσκολο.
Μην αδρανήσουμε και εν τέλει αποδεχθούμε de facto καταστάσεις «σαλαμοποίησης» και υποβάθμισης της αξίας και σημασίας του χώρου.
Το σύνθετο του έργου, το βάρος των αποφάσεων και οι απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις μας υπερβαίνουν όλους και ιδίως τον καθένα ξεχωριστά. Ουδείς έχει τις απόλυτα σωστές και δημιουργικές ιδέες.
Πρέπει να δράσουμε συλλογικά και συνθετικά!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ