Μια κατεξοχήν λάθος διαδικασία ακολουθείται φέτος (αλλά και τα προηγούμενα χρόνια) για την διαμόρφωση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ερμιονίδας. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3463/06 – Ν.3852/10- Ν.4555/18- Ν. 4623/19 κ.α. διατάξεις) υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ψήφιση και έγκρισή του.
Η παράταξή μας διαπιστώνοντας τις λάθος ενέργειες ή παραλήψεις έχει να κάνει τις παρακάτω διαπιστώσεις:
1ον. Το έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας προς τις Κοινότητες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για έργα που θέλουν να γίνουν στα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους, ώστε να μπουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας, είναι ελλιπές και διαδικαστικού χαρακτήρα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να έχει καθοριστεί το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της εκάστοτε τοπικής κοινότητας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πράγμα που δεν έγινε.
Αυτό ήρθε ως επακόλουθο της έλλειψης μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του Δήμου Ερμιονίδας, που αν και πέρασε ο 1ος χρόνος της νέας δημοτικής αρχής δεν υπάρχει ακόμα και ούτε έχει εκπονηθεί Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024, το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης. Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και επισυνάπτεται σε αυτό, ως παράρτημα όπως ορίζεται βάσει του νομοθετικού πλαισίου.
Το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα, πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις και τις παραδοχές του αντίστοιχου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, καθώς και με το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
2ον. Κατά συνέπεια και λόγω μη ενημέρωσης οι προτάσεις των Κοινοτήτων αφορούν αναπτυξιακά έργα που σχεδόν άπτονται της επόμενης δεκαετίας καθώς και έργα για την άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Αποτελούν «ιδεατές προτάσεις» για το πώς θέλουμε τις Κοινότητές μας και μάλιστα να γίνουν τόσο γρήγορα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Έχει δίκιο ο αγαπητός Πρόεδρος της Ερμιόνης που κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών».
3ον. Σε όλα τα Τεχνικά Προγράμματα των προηγούμενων ετών του Δήμου Ερμιονίδας πολλά έργα είναι συνεχιζόμενα από το προηγούμενο έτος, ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούσε περίπου το 40% των υπολογιζόμενων εξόδων. Επιπλέον πολλά έργα αφορούσαν έργα από επιχορηγήσεις (Φιλόδημος-Πράσινο Ταμείο, Υπ.Ες. κ.λ.π.) και για τα έργα αυτά δεν απαιτείται κατανομή των πιστώσεων, αφού εξυπηρετούν όλα τα τοπικά διαμερίσματα και τους οικισμούς του Δήμου μας.
Έτσι τα χρήματα που μένουν για έργα βασισμένα στις προτάσεις των Κοινοτήτων είναι πολύ λίγα και δεν ξεπερνούν ούτε το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος, πράγμα που οι Κοινότητες γνωρίζουν αλλά πράττουν συνέχεια το ίδιο.!!
4ον. Από το σύνολο των πιστώσεων που καλύπτουν τις δαπάνες των έργων που περιλαμβάνονται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και δεν εξυπηρετούν όλα τα τοπικά διαμερίσματα, διατίθεται, αποκλειστικώς, για έργα που εκτελούνται στα τοπικά διαμερίσματα ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) των πιστώσεων εκείνων που θα διετίθεντο, αν η κατανομή αυτών γινόταν με πληθυσμιακά κριτήρια. Το Δημοτικό Συμβούλιο δύνανται με απόφασή του να μεταθέτουν την εφαρμογή του ανωτέρω ορίου πιστώσεων για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή η απαίτηση του ελάχιστου, ως άνω, ποσοστού, θα καλύπτεται στη βάση της διετίας.
5ον. Θα έπρεπε, λοιπόν, το συμβούλιο της κάθε Κοινότητας με την απόφαση του να εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειας του και τα έργα για την τοπική ανάπτυξη, βάσει των πιο πάνω προϋποθέσεων, αφού άλλωστε δεν επιτρέπεται η εκτέλεση έργου που δεν περιλαμβάνεται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα.
Είναι καιρός πια να τελειώσουμε με αυτές τις πρακτικές που δεν αφήνουν τον Δήμο Ερμιονίδας να «τρέξει» τον δρόμο της νομιμότητας που αποτελεί το κλειδί για την εκκίνηση και στήριξη της ανάπτυξης.
Η αποτελεσματικότητά μας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με συνέπεια, όραμα, αποστολή, στρατηγική και σχέδιo δράσης.
Τάσος Τόκας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας