Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας – Υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού

Νέα μείωση, έστω και οριακή, καταγράφηκε στον πληθυσμό της Ελλάδας το 2020, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 ο μόνιμος πληθυσμός ανερχόταν σε 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες, μειωμένος κατά 0,06% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.
Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 83.628 γεννήσεις έναντι 124.101 θανάτων, μείωση που εν μέρει αντισταθμίστηκε από την καθαρή μετανάστευση, η οποία εκτιμάται σε +34.439 άτομα.
Η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές Δυτικές χώρες και αποδίδεται στη μείωση της γεννητικότητας, η οποία σε γενικές γραμμές τείνει να συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση της γεννητικότητας και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγούν ταυτόχρονα σε γήρανση του πληθυσμού.
Τα άτομα ηλικίας 0-14 ετών αντιστοιχούν στο 14,2% του συνολικού πληθυσμού, ενώ η ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών αντιστοιχεί στο 63,5% και τα άτομα 65 ετών και άνω στο 22,3%.
Ο δείκτης γήρανσης, δηλαδή η αναλογία των ατόμων 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών, ανήλθε σε 156,2.
Συνολικά 3.738.901 άτομα, ή 34,9% του πληθυσμού, διαμένουν στην Αττική.
Η καθαρή μετανάστευση εκτιμάται σε 34.439 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ 129.459 εισερχομένων και 95.020 εξερχομένων μεταναστών.
Το 2018, η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε 16.440 άτομα (119.489 εισερχόμενοι και 103.049 εξερχόμενοι μετανάστες).
Στα στοιχεία εισερχόμενης μετανάστευσης περιλαμβάνονται και πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ελλάδα την 1/1/2020.
Πηγή: in.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

50 χρόνια από το απολυτήριο θα συναντηθούν και πάλι οι απόφοιτοι 1976 του Γυμνασίου Αρρένων Ναυπλίου

Πριν πενήντα (!) ακριβώς χρόνια , καλοκαίρι όπως τώρα, κάποια πιτσιρίκια της εποχής αποχαιρετούσαν τα μαθητικά θρανία του γυμνασίου Αρρένων Ναυπλίου κι άνοιγαν τα ..φτερά τους για τη ζωή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Πλημμύρισε» από κόσμο το Ναύπλιο στο τριήμερο Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου – Μεγάλος απών ο Δήμος

Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σημείωσε το τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίας – Ερμιονίδας, με τη μαζική προσέλευση κατοίκων και παραθεριστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους: Υγεία και Πρόληψη στην Αλέα

Ο Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία και Πρόληψη», βρέθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου 2026 στην Αλέα Αργολίδας, σε μια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κλειστά 29 σχολεία στην Πελοπόννησο λόγω έλλειψης μαθητών και κτιρίων-Τα 6 στην Αργολίδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας 26 σχολικών μονάδων για το 2026-2027, λόγω μηδενικών εγγραφών, έλλειψης του ελάχιστου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα στα Δίδυμα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στα Δίδυμα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον έφεδρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σφοδρή επίθεση του Εμπορικού Συλλόγου κατά της Δημοτικής Αρχής Ναυπλιέων για την έκθεση βιβλίου

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου: «Όχι στην εμπορευματοποίηση και την αλλοίωση της Έκθεσης Βιβλίου Ναυπλίου εις βάρος της τοπικής αγοράς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »