Πρώτο θέμα στην πολιτική επικαιρότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκλονισμένος είναι ο πρόεδρος Σαρκοζί από την απόφαση του Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως μεταδίδει η γαλλική Le Monde, επικαλούμενη πηγή κοντά στον Γάλλο πρόεδρο. Σύμφωνα με την πηγή της Le Monde, που δημοσιεύει στο blog “L’ Elysee: cote jardin”, ο Νικολά Σαρκοζί
φέρεται να είπε ότι «η κίνηση των Ελλήνων είναι παράλογη κι επικίνδυνη». Υπό τον τίτλο “Οι Ελληνες θα εκφρασθούν με δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας”, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός “δημιούργησε την έκπληξη”. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συγκλόνισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Επικαλούμενη δημοσίευμα των Financial Times, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε διαπιστώσει τον περιορισμένο ενθουσιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών. “Ομως, κανείς δεν περίμενε ένα δημοψήφισμα”, είπε, κάνοντας ωστόσο την υπόθεση , ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κάνει την εκτίμηση ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ελλήνων”.
Επίσης, η γαλλική «Le Figaro» στο ίδιο πνεύμα αναφέρει πως η απόφαση του πρωθυπουργού εξέπληξε αλλά ελήφθη υπό την πίεση από τους ανθρώπους του και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Επιπλέον στο γαλλικό δημοσίευμα επισημαίνεται πως πλέον ήταν περιορισμένη η δυνατότητα του Γ. Παπανδρέου για ελιγμούς στις μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζε για τη χώρα.
Το βρετανικό BBC έχει τίτλο «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ποντάρει σε δημοψήφισμα» και σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να απειλήσει τη συμφωνία για την κρίση χρέους του ευρώ.
Σε καταστροφή για την ευρωζώνη μπορεί να αποβεί το δημοψήφισμα αναφέρει στο άρθρο του το Sky News, που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι «New York Times» έχουν τίτλο «Ανάμικτα συναισθήματα καθώς η Ελλάδα θα διεξάγει δημοψήφισμα για την πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία ενίσχυσης» και χαρακτηρίζουν κίνηση που προκάλεσε έκπληξη στην Ευρώπη το δημοψήφισμα, ενώ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός με αυτήν του την απόφαση ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον.
Οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι «ο Παπανδρέου αναζητεί λαϊκή στήριξη καθώς η οργή αυξάνεται» και έχουν τίτλο «Η Ελλάδα ανακοινώνει δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας».
Ο «Guardian» επίσης σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία χρέους», αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπληξε τους ηγέτες της Ευρώπης με την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία διάσωσης του ευρώ, οι Έλληνες θέλουν δημοψήφισμα!» φέρει τίτλο η γερμανική Bild σε άρθρο που ξεκινά «Έκρηξη στην Αθήνα!». Το γερμανικό δημοσίευμα προσθέτει πως ο Παπανδρέου θεωρείτο δημοψήφισμα πράξη δημοκρατίας, ενώ η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση εξεπλάγη από την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με το «Spiegel», οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έμειναν απορημένοι από την κίνηση Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης της χώρας.
Και η ισπανική «El Pais» αναφέρεται στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως η απόφασή του αυτή προκάλεσε αναταραχή και πτώση στις αγορές, ενώ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. «Η έλλειψη λεπτομερειών στην ευρωπαϊκή συμφωνία καταβαράθρωσε τις χρηματιστηριακές αγορές».
«Σε νέα αναταραχή οδήγησε την ευρωζώνη η Ελλάδα, χθες το βράδυ, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει στους ψηφοφόρους μία ευκαιρία να απορρίψουν το επείγον πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Times, που κάνει λόγο για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες ψηφοφόρους να προβάλουν βέτο στη συμφωνία και υψώνει το φάσμα χρηματοπιστωτικού χάους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε περίπτωση απόρριψής της” .
«Εάν είναι να γίνει δημοψήφισμα, μπορούμε ευλόγως να συμπεράνουμε ότι δεν θα δεχθούν τα μέτρα λιτότητας. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι (το δημοψήφισμα) θα αναποδογυρίσει την τράπουλα», δήλωσε ο Χάουαρντ Γουίλντον του BGC Partners του Λονδίνου.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν απορρίψουν (την ευρωπαϊκή συμφωνία). Η εξέλιξη αυτή θα είναι αρκετά αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», δήλωσε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας Κρίστοφερ Πισαρίδης. «Σύμφωνα με το σενάριο της επικράτησης του “όχι”, η Ελλάδα θα κηρύξει αμέσως πτώχευση, θα χρεοκοπήσουν αμέσως. Δεν τους βλέπω να παραμένουν στο ευρώ», πρόσθεσε.
«Στους Έλληνες αρέσει να προκαλούν αναταραχή και αυτό θα έχει συνέπειες στο ευρώ και στη διάθεση ανάληψης ρίσκων. Θα μπορούσαν να έχουν πάρει τα χρήματα, αλλά αντίθετα αποφάσισαν να οργανώσουν το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974… Αυτό θα επαναφέρει την αστάθεια στις αγορές και ουσιαστικά θα σβήσει όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ΕΕ για την επίτευξη της συμφωνίας», δήλωσε η Κάθι Λάιεν, διευθύντρια του Currency Research at GFT FOREX του Νιου Τζέρσι.
Σύλλογος Αργείων “Ο Δαναός”: Ομιλία του Γ. Μανινή «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας»
Μια ιστορική αναδρομή από την Κίο της Μικράς Ασίας, μιας πόλης της Βιθυνίας με ιστορία χιλιάδων ετών, μέχρι την ίδρυση, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, της Νέας Κίου στην Αργολίδα,