prooptiki@msn.com

Ενεργειακή κρίση: Ετοιμάζεται μηχανισμός για ευκολίες στην αποπληρωμή οφειλών

Σε ανοικτό μέτωπο με την ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται παγκοσμίως βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί το φαινόμενο αναζητώντας λύσεις προκειμένου να περιορίσει τη σημαντική επιβάρυνση που αναμένεται να υποστούν οι καταναλωτές.

Προς το παρόν η εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει έως την άνοιξη του 2022 ενώ λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να τονίσουν ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει στην αξιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη για λήψη μέτρων προκειμένου οι καταναλωτές ενέργειας να αποπληρώνουν με διακανονισμούς τις οφειλές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Το σενάριο ενισχύεται από τα καμπανάκια που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κίνδυνο να επανέλθει το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ειδικά αν το ενεργειακό κόστος αποδειχθεί δυσανάλογο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, ήδη τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου δείχνουν ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν περίπου 15% επιπλέον από το αναμενόμενο ποσοστό καθυστερήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει την πρόταση Σκρέκα για σύσταση προσωρινού ενιαίου μηχανισμού για τη διάθεση πόρων 5 με 8 δις. ευρώ στα κράτη – μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων και θα δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» που θα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των πολιτών.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εξασφαλίζει τη διοχέτευση ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να σχεδιάσουν πακέτα ρυθμίσεων αποπληρωμής των λογαριασμών. Η λύση αυτή κουμπώνει και στην εργαλειοθήκη των μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν και προβλέπει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για διακανονισμούς οφειλών.

Τα πακέτα αυτά θα περιέχουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης) για τα πληττόμενα νοικοκυριά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως διαστήματα με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη στην ελληνική επικράτεια κ.α. Βεβαίως μένει να ξεκαθαρίσει ο τρόπος και η μορφή των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν στους παρόχους για τους διακανονισμούς.

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει και η χορήγηση «ενεργειακής κάρτας» για την παροχή ενέργειας σε χαμηλή τιμή στα αδύναμα νοικοκυριά που πλήττονται από τη κρίση καθώς και η απαγόρευση της αποσύνδεσης από το δίκτυο για τους ευάλωτους με την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις εταιρείες

Αντιθέτως, προς το παρόν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μειώσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ -αιτήματα που έχουν τεθεί από τους φορείς της αγοράς- καθώς εκτιμάται ότι το μέτρο θα προξενήσει τεράστια αιμορραγία στα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι κατέχουν σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στη πίτα των εσόδων.

Πηγή: sofokleusin.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας και σχεδίων βελτίωσης

Τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παπαδημόπουλος ,Θωμόπουλος αλλά και Γεωργόπουλος στο πολιτικό παρασκήνιο της εβδομάδας που πέρασε

Η πιο περίεργη συνάντηση που έχουμε για το παρασκήνιο της εβδομάδας που πέρασε Λοιπόν από την μία μεριά ο οδοντίατρος και κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ιωάννα Πετροπούλου “Οι Ελληνικές Τέχνες (1930): η διαχείριση της προσφυγικής κληρονομιάς και η ΄Ελλη Παπαδημητρίου”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, την Τετάρτη 28

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Μορφές από τη Σμύρνη»: Συναυλία με τη χορωδία της ΕΡΤ σήμερα στην αίθουσα «Μ. Αλέξανδρος» στο Άργος

Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΑΜ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »