Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου για τα χυμοποιεία -Πλήρης ταύτιση απόψεων Νίκα-Καμπόσου

Αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου Ναυπλίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν τα χυμοποιεία και η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον . Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι απόψεις Περιφέρειας και Δήμου Αργους Μυκηνών ταυτίζονται σε απόλυτο βαθμό αφού και οι δύο

πλευρές επιθυμούν ανοικτά χυμοποιεία αλλά με τήρηση των όρων νομιμότητας. “Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν του χρόνου τα χυμοποιεία αν δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα ό,τι λέει ο νόμος”.
Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χθες Κυριακή, ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της ρύπανσης που έχει προκύψει στον Αργολικό Κόλπο και το οποίο αποδίδεται, σύμφωνα με καταγγελίες, στις χυμοποιείες της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος στη θέση του ότι “όταν τα συμβόλαια παραβιάζονται πρέπει να καταγγέλλονται. Οταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανήγγειλε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί στην Αργολίδα για να συζητήσει το πρόβλημα “με όλους όσοι εμπλέκονται”, δίνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα ενότητας -“πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Ο κόσμος δεν ευθύνεται για την κατάσταση που υπάρχει στη θάλασσα” τόνισε.
Προηγουμένως, ο Π. Νίκας είχε εκφράσει την λύπη του για την κατάσταση, “λυπάμαι ειλικρινά γιατί η Αργολίδα, η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας. Οι δείκτες όλοι δείχνουν ότι η ρύπανση, η μόλυνση, του Αργολικού Κόλπου είναι χωρίς προηγούμενο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια” δήλωσε ο περιφερειάρχης -και πρόσθεσε:
“Οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χυμοποιοί με τον Δήμο Αργου – Μυκηνών πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούνται ο δήμος θα πρέπει άμεσα να καταγγείλει τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια δίνει πρώτη προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, δηλαδή να ανακαλέσει τις άδειες.
Λυπάμαι γιατί δημιουργείται μια ευρύτερη αναταραχή, όμως το πρώτο θέμα μας είναι το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύσουμε, ο νόμος που πρέπει να τηρήσουμε και είναι προφανές ότι και η δικαιοσύνη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα έχουμε κάποιες δυσκολίες, αλλά στέλνω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξαναδοθεί καμία άδεια λειτουργία αν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αυτά που λέει ο νόμος. Δηλαδή, τα χυμοποιεία -που πράγματι προσφέρουν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία- θα πρέπει να κάνουν την πρωτογενή επεξεργασία του λύματος το οποίο στη συνέχεια θα πηγαίνει στον Βιολογικό Καθαρισμό με την προβλεπόμενη καθαρότητα, διαφορετικά θα προκύπτουν προβλήματα στον Βιολογικό”.
Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει ήδη την αλλαγή του αγωγού του Βιολογικού Καθαρισμού, “η Περιφέρεια διαθέτει περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να έχουμε μια στοιχειώδη αποκατάσταση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάσταση” δήλωσε και κατέληξε:
“Απευθύνω έκκληση να τηρούμε όλοι την περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή τα μνημεία μας αλλά και το περιβάλλον είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Πρέπει να τηρείται ο νόμος, είτε είναι δήμος, είτε είναι Περιφέρεια, είτε είναι οι εργοστασιάρχες”.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Τελετή Τιμής και Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωνσταντίνο Μπροδήμα

Τελετή Τιμής & Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΜΠΡΟΔΗΜΑ – Αποκαλυπτήρια Μνημείου πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σφοδρή επίθεση του Εμπορικού Συλλόγου κατά της Δημοτικής Αρχής Ναυπλιέων για την έκθεση βιβλίου

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου: «Όχι στην εμπορευματοποίηση και την αλλοίωση της Έκθεσης Βιβλίου Ναυπλίου εις βάρος της τοπικής αγοράς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους: Υγεία και Πρόληψη στην Αλέα

Ο Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία και Πρόληψη», βρέθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου 2026 στην Αλέα Αργολίδας, σε μια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανεμογεννήτριες ή μόλυνση από αμίαντο σε Ναύπλιο, Παραλιακή και Ζάβιτσα; – Του Τόλη Κοΐνη

Υποτίθεται ότι καταστρέψαμε τα βουνά μας για να βάλουμε τις απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον ανεμογεννήτριες. Υποτίθεται ότι είχαν προηγηθεί σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »