Έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δις ευρώ, στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, για την περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, στη Νομαρχιακή ΟΚΕ Αρκαδίας που συνεδρίασε χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου, στην Τρίπολη, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της Πελοποννήσου και ειδικότερα στην μονάδα Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ και στο μεγάλο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, καθώς και στην κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου από
Κόρινθο έως Μεγαλόπολη.
Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε:
«Κύριε Πρόεδρε, σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τα εγκαίνια σε τρείς μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της χώρας, που ο προϋπολογισμός τους είναι υπερδιπλάσιος των κονδυλίων τα οποία διατίθενται συνολικά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στο διάστημα από Άνοιξη έως και Φθινόπωρο 2012, θα έχουν ολοκληρωθεί οι τρείς ενεργειακές επενδύσεις, που θα βάλουν τα θεμέλια μιας ισχυρής παρουσίας της Πελοποννήσου στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας. Πιο συγκεκριμένα :
1. Η μονάδα της ΔΕΗ συνδυασμένου κύκλου 811MW που θα λειτουργεί με Φυσικό Αέριο, έχει ήδη ανατεθεί σε ανάδοχο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2012. Η μονάδα αυτή, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. Ευρώ, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ισορροπία του ενεργειακού συστήματος της χώρας, αφού θα βοηθήσει να αρθεί η μεγάλη αντίφαση, στο Βορρά της χώρας να παράγεται η ενέργεια και στο Νότο της χώρας μόνο να καταναλώνεται. Ολοκληρώθηκαν εξάλλου, οι περιβαλλοντικές βελτιώσεις στις σήμερα λειτουργούσες μονάδες ΙΙΙ και ΙV της Μεγαλόπολης, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποθείωσης, δηλαδή λειτουργούν πια με σαφώς βελτιωμένους περιβαλλοντικούς όρους. Οφείλω να σημειώσω ότι όλοι μας χρωστάμε στη Μεγαλόπολη, όπως επίσης χρωστάμε στην Κοζάνη και στη Πτολεμαϊδα. Ολόκληρη η χώρα χρωστάει στις περιοχές αυτές, που για δεκαετίες μας παρέχουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια με την καύση του Λιγνίτη, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Ήρθε η ώρα, όλοι εμείς οι υπόλοιποι να αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε αυτό το διαχρονικό μας χρέος.
Σημειώνω ότι, ήδη η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού έχει προγραμματίσει δράσεις Αρχαιολογικού και Μουσειακού χαρακτήρα 4,5 εκατ. ευρώ στη περιοχή της Μεγαλόπολης, για τη διετία 2011 – 2012. Στα εργασιακά και ιδιαίτερα στις προσλήψεις της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 110 ατόμων στην Μεγαλόπολη, καθώς και των 1.634 εργαζομένων στο σύνολο της χώρας. Έχει σημασία να τονίσω ότι στις διάφορες συμβάσεις που υπογράφει η ΔΕΗ με εξωτερικούς εργολάβους, προβλέπονται με σαφήνεια και αυστηρότητα όρων της ίδιας της σύμβασης, όλες οι διαδικασίες σεβασμού της εργατικής Νομοθεσίας της χώρας και μηδενισμού των συνθηκών μαύρης εργασίας των εργαζομένων στις εταιρείες των εργολάβων.
Στον κύκλο αυτόν εντάσσεται και η επενδυτική δράση, ύψους 300 εκατ. Ευρώ, που αφορά στην δημιουργία Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) σε Μεγαλόπολη, Κόρινθο, Πάτρα, καθώς και η κατασκευή των αντίστοιχων γραμμών και δικτύων μεταφοράς, που εκτός των άλλων θα μπορούν να δεχθούν και τα περίπου 2.800MW που θα παράγονται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα της ευρύτερης περιοχής.
2. Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Μεγαλόπολης που θα αναπτύξει η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε, δυναμικού 50 MW (39MW + 11MW ) θα υπηρετήσει απόλυτα τον εθνικό στόχο της εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας κατά 20% μέχρι το 2020. Πρόκειται για ένα από τα 10 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, που κατά την κατασκευή του θα απασχολήσει 150 εργαζόμενους, ενώ για την μετέπειτα λειτουργία του θα απαιτεί 30 μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 140 εκατ. ευρώ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2012.
3. Ο αγωγός υψηλής πίεσης Φυσικού Αερίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα κατασκευαστεί με ευθύνη του ΔΕΣΦΑ και θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, θα ξεκινήσει από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και θα φτάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη, με μια διαδρομή συνολικού μήκους 159 χλμ. και διάμετρο 24 ίντσες. Στη διαδρομή του διέρχεται κοντά από τα αστικά κέντρα Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, με ταυτόχρονη πρόβλεψη ειδικών βανοστασίων που θα επιτρέψουν στο μέλλον να τροφοδοτηθούν τα αστικά αυτά κέντρα με Φυσικό Αέριο. Ο αγωγός έχει δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης στην περιοχή της Καλαμάτας και αν κριθεί οικονομικά εφικτό και των Πατρών. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η προκαταρτική περιβαλλοντική μελέτη και αμέσως μετά προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του. Ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2012 και το προϋπολογιζόμενο κόστος του είναι 130 εκατ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, η χρήση του Φυσικού Αερίου είναι κατά 20% οικονομικότερη από το πετρέλαιο και κατά 60% οικονομικότερη από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι παραπάνω τρείς μεγάλες ενεργειακές παρεμβάσεις στο χώρο της Πελοποννήσου, προσδιορίζουν και αποδεικνύουν την πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης σε ζητήματα ενίσχυσης της Πράσινης Ανάπτυξης και της Πράσινης Ενέργειας, καθώς επίσης και την προτεραιότητα που δίδεται στην περιφερειακή διάσταση, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή των περιφερειών της χώρας στην εθνική προσπάθεια για οικονομική, κοινωνική και χωρική ανασυγκρότηση ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας».