2002: Εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη»

64: Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο απολογισμός της καταστροφής είναι τραγικός. Η «Αιώνια Πόλη» θα βρεθεί στο έλεος της φωτιάς για έξι ημέρες. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι οι χριστιανοί είναι υπαίτιοι και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

1898: Το ζεύγος Κιουρί ανακοινώνει την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, του πολωνίου.

1922: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1925: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο της προσωπικής του διακήρυξης με τίτλο «Μάιν Καμπφ» («Ο Αγών μου»).

1929: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ανακηρύσσεται αρχηγός των Φιλελευθέρων.

1932: Η Τουρκία γίνεται το 56ο μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1936: Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα κρατήσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του Φράνκο.

1959: Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο απομακρύνει τον πρόεδρο Μανουέλ Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.

1971: Ο Πελέ κάνει την τελευταία εμφάνισή του με τη Βραζιλία, στον φιλικό αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που διεξάγεται στο Ρίο και λήγει ισόπαλος.

1976: Η 14χρονη Ρουμάνα, Νάντια Κομανέτσι, αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Είναι το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.

1979: Η πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός περιέρχονται στον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

1994: Στην Ιταλία, μια γυναίκα 62 χρονών γεννά ένα αγοράκι με τεχνητή γονιμοποίηση.

1995: Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη γερμανική εταιρεία «Χόχτιφ» για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

1996: Αεροπορική τραγωδία στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εκρήγνυται 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος, ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων. Την ίδια μέρα οδηγούνται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης.

2021: Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, ιδίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταλήγουν σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, τερματίζοντας τις διαφωνίες που προκάλεσαν την άνοδο των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή της από 11 εκατομμύρια βαρέλια σε 11,5 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2022, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ξεκινώντας από τον Αύγουστο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Υποβολή voucher για την εγγραφή βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει, τους νόμιμους κηδεμόνες βρεφών και νηπίων που έλαβαν voucher ότι μπορούν να το καταθέσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης, επί της οδού Ηρακλέους 6, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κλειστά 29 σχολεία στην Πελοπόννησο λόγω έλλειψης μαθητών και κτιρίων-Τα 6 στην Αργολίδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας 26 σχολικών μονάδων για το 2026-2027, λόγω μηδενικών εγγραφών, έλλειψης του ελάχιστου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Βαριές αιχμές Δεδεμπίλη και ιστορική «συγγνώμη»-Πότε θα απαντήσει ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις στο Γηροκομείο; (βίντεο)

Σε γνώριμα επικοινωνιακά μονοπάτια επιλέγει να βαδίσει η δημοτική αρχή Ορφανού, επιστρατεύοντας τη θεωρία της «συνωμοσίας των πληκτρολογίων» κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με την κριτική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένταξη έργου 700.000 ευρώ για την Επ.Ο. Άργος – Πυργέλλα – Αγία Τριάδα – Αραχναίο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην ένταξη ενός ακόμη σημαντικού έργου για τη συντήρηση και τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αργολίδας προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »