ΓΕΦΥΡΑ 1 & 2: Υπό επιτήρηση από τις τράπεζες χιλιάδες δανειολήπτες

Σε καθεστώς επιτήρησης από τις τράπεζες τίθενται το επόμενο διάστημα περίπου 86.000 δανειολήπτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και είχαν υπαχθεί σε ένα από τα δύο κρατικά προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ». Τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» επιδότησαν για 12 μήνες δόσεις στεγαστικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων. Το καθεστώς επιτήρησης μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει για ορισμένους από τους 86.000 δανειολήπτες καθώς το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων έχει λήξει. Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επιδοτούμενους μόλις λήξει και η νέα τρίμηνη παράταση των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ 1 & 2» που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιδοτούμενοι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να αρχίσουν να πληρώνουν και πάλι από την τσέπη τους ολόκληρη τη δόση του στεγαστικού ή επιχειρηματικού τους δανείου από 6 έως και 18 μήνες. Στην ουσία τίθενται για λογαριασμό του δημοσίου σε καθεστώς επιτήρησης και συμμόρφωσης από τις τράπεζες βάσει των όρων για την ένταξή τους σε ένα από τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ».
Εάν δεν πληρώσουν κανονικά και στο ακέραιο τις δόσεις του δανείου τους για τους ερχόμενους 6-18 μήνες οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πίσω ολόκληρη την κρατική επιδότηση που έλαβαν για 12 μήνες ,την οποία και θα αποδώσουν στο δημόσιο.
Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 1”, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 248,7 εκατ. ευρώ και αφορά 75.666 δικαιούχους δανειολήπτες(φυσικά πρόσωπα).
Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες , οι πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 280,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 10.533 δικαιούχους.
Dikaiologitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Σάλος στο Ναύπλιο: Καρκινογόνος αμίαντος σε ανεμογεννήτριες προκαλεί την παρέμβαση της Περιφέρειας

Έντονη ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, μετά την αποκάλυψη ότι εξοπλισμός ανεμογεννητριών που είναι αποθηκευμένος προσωρινά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υλικά δακοκτονίας 2026–2028 και ξεκίνησαν ήδη οι παραδόσεις

Για πρώτη φορά πολυετής προγραμματισμός – Ταχύτερες προμήθειες, εξόφληση εντός του οικονομικού έτους και δυνατότητα αποθέματος για έκτακτες ανάγκες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυναμική πρεμιέρα για την έκθεση «Γεύσεις & Όψεις» στο Πορτοχέλι: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια

Σε κλίμα αισιοδοξίας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Αργολίδας, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της εκθεσιακής δραστηριότητας «Γεύσεις & Όψεις»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η «Ξάμπλας Κατασκευαστική» στο πλευρό του Διομήδη Άργους ως «χρυσός χορηγός»

Με μια επιτυχημένη διαδρομή δεκαετιών στον κατασκευαστικό κλάδο της περιοχής, η «Ξάμπλας Κατασκευαστική» συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον του τόπου. Φέτος, η γνωστή οικογενειακή επιχείρηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »