Οδηγίες του Ιατρικού συλλόγου Αργολίδας για πανδημία της νόσου covid-19 με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων

 

Τέσσερα σημεία επισημαίνει ο Ιατρικός σύλλογος Αργολίδας στην ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα και αναφέρει τα ακόλουθα :Τις τελευταίες ημέρες η πανδημία της νόσου COVID-19 επανακάμπτει δριμύτερη και στην περιοχή μας. Ο εμβολιασμός, η πιο αποτελεσματική ασπίδα μας απέναντι στον ιό, μειώνει την πιθανότητα νόσησης, βοηθάει στο να αποκτήσει κανείς ανοσία και μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλα άτομα. Δεν ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Κρίνεται επιβεβλημένη η υπενθύμιση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, για τη διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών  επαφών τους. 

1. Οποιοσδήποτε ασθενής (εμβολιασμένος ή μη) με συμπτωματολογία λοίμωξης από SARS-CoV-2 επικοινωνεί με τον οικογενειακό του ιατρό και υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο. Σε περίπτωση αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(Rapid test) και επί επιμονής των συμπτωμάτων, γίνεται επανέλεγχος με μοριακό  test (PCR). Σε αναμονή των αποτελεσμάτων ο ασθενής τίθεται σε απομόνωση κατ’ οίκον. 

2. Ασθενής με θετικό test για Covid-19 και ήπια νόσηση  ακολουθεί  υποχρεωτική  απομόνωση κατ’ οίκον για 10 ημέρες τουλάχιστον. Έξοδος από την καραντίνα γίνεται  σε περίπτωση απουσίας πυρετού, για τουλάχιστον τρία 24ωρα πριν την έλευση του 10ημέρου,  χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και ύφεση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα από το αναπνευστικό. 

3. Μη εμβολιασμένοι πολίτες,  στενές  επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες. Σε περίπτωση εμφάνισης 

συμπτωμάτων τότε γίνεται μοριακός έλεγχος με PCR. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε η στενή επαφή θεωρείται επιβεβαιωμένο κρούσμα και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Σε αρνητικό αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου, η καραντίνα παραμένει για 14 ημέρες. 

4. Εμβολιασμένοι ασυμπτωματικοί πολίτες,  στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά τηρούν  αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και ελέγχουν την πιθανή  εκδήλωση συμπτωμάτων για τουλάχιστον 14 ημέρες. 

Η συχνή επικοινωνία με τον οικογενειακό μας ιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες του, είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.

Ο Ιατρικός  Σύλλογος Αργολίδας και τα Μέλη του, θα είναι δίπλα στους συμπολίτες μας για μια άρτια παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Επίσης, η ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα θέματα της νόσου Covid-19 και του εμβολιασμού, θα είναι από τους πρωταρχικούς σκοπούς και σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η πανσέληνος φωτίζει, η «Λευκή Νύχτα» ανάβει στο Άργος την Παρασκευή 28 Αυγούστου!

Ο Εμπορικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Άργους προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης. Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, το Άργος φοράει τα γιορτινά του και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βραδιά Αστρονομίας στο Ναύπλιο: Ταξίδι στα μυστικά της Σελήνης από την Πλατεία Καποδίστρια

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη μαγεία του νυχτερινού ουρανού και την εξερεύνηση του διαστήματος πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ναυπλίου. Το Σάββατο 22 Αυγούστου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Εγκαίνια έκθεσης της εικαστικού Βίκυς Ζαγουρή στην γκαλερί της Βασιλικής Ξυλινά

Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 και ώρα 20:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα πάντα χωρεί – Γη και Θάλασσα» της εικαστικού Βίκυς Ζαγουρή, με επιμέλεια της Βασιλικής Ξυλινά, στη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αργολίδα και Αρκαδία με 8 συλλήψεις

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών, πραγματοποιήθηκαν χθες (21.8.2026) το πρωί, στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε ομάδες κοινωνικής ομοιογένειας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »