ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ

Δελτίο τύπου για την επίσκεψή του στην Γιορτή Κρασιού στο Ηλιόκαστρο έδωσε στην δημοσιότητα ο Γιάννης Γκιόλας αναφέροντας τα ακόλουθα:
“Το Σάββατο 1η Σεπτέμβρη βρεθήκαμε στο Ηλιόκαστρο για την γιορτή του τρύγου και του κρασιού, που γίνεται κάθε χρόνο σ΄αυτό το
ημιορεινό χωριό της Αργολίδας.  Απέχει 66χλμ. Από το Ναύπλιο και μόλις 7χλμ.από την Ερμιόνη. Είναι χτισμένο πάνω στο οροπέδιο των Ειλεών, στους πρόποδες της οροσειράς Αδέρες, με υψόμετρο 196 μ.
 Ένα γραφικό χωριό με πολλά πέτρινα σπίτια, όμορφη καταπράσινη πλατεία, γεφυράκι, άριστα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα, πολλές καλές ταβέρνες και δροσιές τα βράδια, και φυσικά ονομαστό κρασί Ηλιοκάστρου!
Οι 600 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα στο οροπέδιο ενώ παράλληλα καλλιεργούν ελαιόδεντρα κι αμπέλια.
 Το μικροκλίμα του οροπεδίου των Ειλεών, με τα ασβεστολιθικά πετρώματα, τον ορυκτό πλούτο, τις σπάνιες έως ελάχιστες βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και το δροσερό αεράκι τα βράδια, είναι υπεύθυνο για την εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου κρασιού από αμπέλια που καλλιεργούνται στο οροπέδιο των Ειλεών. Τ΄αμπέλι όμως θέλει αμπελουργό και φαίνεται ότι οι Ηλιοκαστρίτες κατέχουν καλά την πανάρχαια τέχνη της αμπελουργίας. Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, ευνοούν την ανάπτυξη των αμπελιών που παράγουν ένα μοναδικής ποιότητας κρασί άριστα ισορροπημένο.
 Σε 500 περίπου στρέμματα γης εκτείνονται οι αμπελώνες με κύριες ποικιλίες τον Ροδίτη, το Μαυρούδι την παλαιά αρχέγονη ποικιλία που καλλιεργείται ακόμη εδώ, το τοπικό μας Αγιωργίτικο ,και άλλες ποικιλίες. Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι για μια επίσκεψη, μια εκδρομή που αν μπορείς να την κάνεις μην την αναβάλεις άλλο.
Την Γιορτή του κρασιού στο Ηλιόκαστρο διοργάνωσε η τοπική κοινότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος «ΕΙΛΕΟΙ» και η τοπική ομάδα ΟΦ.Η
Ανάμεσα στον κόσμο που πλημύρισε την πλατεία Ηλιοκάστρου, βρέθηκε και ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας.
Αναβίωσαν τον τρύγο και το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών στο πέτρινο πατητήρι, τραγούδησαν και χόρεψαν με την καρδιά τους.
Ας τους ευχηθούμε λοιπόν νάναι κάθε χρόνο και καλύτερες οι γιορτές και οι σοδειές τους.
Και …«Καλά κρασιά» Καρακασιώτες!
Γιάννης Γκιόλας
Βουλευτής Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενεργοποιεί πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων

Νέα χρηματοδοτική πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση έργων προστασίας από κατολισθήσεις ενεργοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιάννης Σιάτος: «Η πράσινη μετάβαση πρέπει να ξεκινά από τις στέγες και όχι από τα βουνά της Πελοποννήσου»

Τόσο στις δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λουτράκι όσο και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, τόνισα ότι η πράσινη μετάβαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιμελητήριο Αργολίδας: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Αργολίδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην 90η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από 05-13.09.2026

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »