Σαν σήμερα το 1955 : Ηταν 1η του Απρίλη της ΕΟΚΑ η αρχή ….

334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή.

527: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, Ιουστίνος Α’, ορίζει ως συμβασιλέα και διάδοχό του τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α’.

1748: Στην Ιταλία, η αρχαιολογική σκαπάνη σταματάει στα ερείπια της Πομπηίας.

1789: Στη Νέα Υόρκη, η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) συνέρχεται για πρώτη φορά σε απαρτία.

1822: Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση Τακτικού Ελληνικού Στρατού. Η Γενική Αρχηγία ανατίθεται στο Γερμανό στρατηγό, Κάρολο Νόρμαν.

1824: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».

1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο «πάπας» του Αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

1867: Η Σιγκαπούρη γίνεται αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων, που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς με 3,47 μέτρα, που κατείχε ο Αμερικανός Γιούρι. Την προηγούμενη ημέρα είχε πηδήξει 1,67 στο ύψος άνευ φοράς.

1914: Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

1918: Ιδρύεται η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF), με στόλο 998 αεροπλάνων.

1924: Στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα γνωστό ως «το πραξικόπημα της μπιραρίας» που εκδηλώθηκε στις 8/11/1923. Παραμένει στη φυλακή μόνο για εννέα μήνες.

1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

1951: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.

1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.


1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία, που άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

1976: Ιδρύεται η εταιρεία πληροφορικής Apple.

1979: Εγκαθιδρύεται το θεοκρατικό κράτος του Ιράν, μετά την ιρανική επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1992: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδας μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»).

1994: Περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

2001: Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδίδεται στις ειδικές δυνάμεις, για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

2002: Το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψηφίζει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Γίνεται το μόνο κράτος στον κόσμο, που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Η «Ξάμπλας Κατασκευαστική» στο πλευρό του Διομήδη Άργους ως «χρυσός χορηγός»

Με μια επιτυχημένη διαδρομή δεκαετιών στον κατασκευαστικό κλάδο της περιοχής, η «Ξάμπλας Κατασκευαστική» συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον του τόπου. Φέτος, η γνωστή οικογενειακή επιχείρηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: «Λουκέτο» διαρκείας στο Κολυμβητήριο με υπογραφή Μαντζαβράκου και δικαιολογίες-γρίφους

Σε ένα απέραντο επικοινωνιακό «θολό τοπίο» εξελίσσεται η διαχείριση των έργων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ναυπλίου. Με μια νέα, προκλητικά αόριστη ανακοίνωση, η δημοτική αρχή παρατείνει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λυγουριό: Παρουσίαση του βιβλίου «Εγώ… Μια Πέτρα» της Αναστασίας Ποθητού Σαρρή στο Μουσείο Κωτσιομύτη

Μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά με επίκεντρο την ιστορία, τη φύση και τον άνθρωπο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 στο Λυγουρίο. Στον φιλόξενο προαύλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός, παρέστη στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »