Νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους-Πτωχός: «Η Πελοπόννησος αποκτά τις πολιτιστικές υποδομές που της αξίζουν»

Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σηματοδοτώντας την επιστροφή ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της χώρας στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αργολίδας, έπειτα από δώδεκα χρόνια.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του Μουσείου μια ξεχωριστή στιγμή για τον πολιτισμό της Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που συνδέει την ιστορική ταυτότητα του τόπου με τη σύγχρονη αναπτυξιακή του προοπτική.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Πελοπόννησος διαθέτει ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο αποτελεί διαχρονικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, τονίζοντας πως ευθύνη όλων είναι να προστατεύσουν, να αναδείξουν και να παραδώσουν αυτή την κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Όπως σημείωσε, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους αποτελεί έναν νέο πυρήνα πολιτισμού, γνώσης και εξωστρέφειας, που ενισχύει την εκπαιδευτική του αποστολή και δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», στη χρηματοδότηση του έργου, επισημαίνοντας ότι κάθε επένδυση στον πολιτισμό επιστρέφει πολλαπλάσια αξία στην κοινωνία, μέσα από τη γνώση, την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός ανέδειξε, παράλληλα, τη συνολική στρατηγική που υλοποιείται για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα Ανάκτορα του Μυστρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό σταθμό σε μια ευρύτερη προσπάθεια που συνεχίζεται με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και δεκάδες ακόμη έργα σε μνημεία και πολιτιστικές υποδομές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αναβαθμίζει συνολικά τον πολιτιστικό χάρτη της Περιφέρειας και υλοποιείται μέσα από τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη διαρκή στήριξή της στα έργα πολιτισμού της Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι χάρη στη συστηματική συνεργασία και την επιμονή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σημαντικά έργα που για χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα ολοκληρώνονται και αποδίδονται πλέον στις τοπικές κοινωνίες.

«Η Πελοπόννησος διαθέτει ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό αποτύπωμα και αποκτά πλέον τις υποδομές που του αξίζουν. Όταν ο πολιτισμός συναντά τον σωστό σχεδιασμό και η συνεργασία φέρνει αποτέλεσμα, τότε ολόκληρος ο τόπος προχωρά μπροστά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση ενός ακόμη εμβληματικού έργου που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα, την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή δυναμική της Πελοποννήσου.

Στα εγκαίνια του Μουσείου παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ανδριανός, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδος Γιάννης Γεωργόπουλος, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Γρηγόρης Γρηγορακάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων Κωνσταντίνος Φρισήρας, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ και πλήθος κόσμου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ιστορικά εγκαίνια με σημαντικές ανακοινώσεις Μενδώνη στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια αναμονής, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης απέκτησε ξανά τη δική της «κιβωτό του χρόνου». Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει σήμερα το νέο Μουσείο Άργους – Πρόσκληση από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026 στις 19:30, πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσης του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους από την Υπουργό Πολιτισμού,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Προπονητικό Camp Choy Lee Fut στη Λακόπετρα Αχαΐας

Μία ακόμη ξεχωριστή εβδομάδα έφτασε στο τέλος της, με την ολοκλήρωση του 19ου Προπονητικού Camp του συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου 2026 στο ξενοδοχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναστασία Αργυροπούλου για Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους: «Σπουδαία ημέρα και νέα εποχή για τον πολιτισμό μας»

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης Δήμου Άργους-Μυκηνών, Αναστασία Αργυροπούλου, χαιρετίζει την επαναλειτουργία του ιστορικού μουσείου μετά από 12 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »