Επιδότηση συνολικού ύψους 5.750.000 ευρώ σε αλιείς για την απόσυρση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα» από την ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για θέματα αλιευτικής πολιτικής, Φωτεινή Αραμπατζή στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους Έλληνες αλιείς – πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» προχωρά στην επιδότηση για την απόσυρση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου με το συνολικό ποσό των 5.750.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία υπογράφουν από κοινού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ελήφθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και την αποτροπή υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του εν λόγω αλιευτικού εργαλείου δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους γινόταν είτε δοκιμαστικά είτε κατά παρέκκλιση με συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, που έληξε το Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, η κα Αραμπατζή, προτάσσοντας την ανάγκη στήριξης των αλιέων της βιντζότρατας προχωρά στην επιδότηση της απόσυρσης του αλιευτικού τους εργαλείου με το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) να ορίζεται σε 25.000€ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)  έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020 και σε 20.000€ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη, που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη.  
Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς – πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους,  εφ΄ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώρηση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο. 
Επισημαίνεται ότι οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητες τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια. 
Η αίτηση/δήλωση γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Π. Τατούλης: «Αντί να απολογούνται για το Ταμείο Ανάκαμψης… θριαμβολογούν!»

Επισκεπτόμενος κάποιος την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντικρίζει χαμογελαστό τον κύριο Πτωχό, ατενίζοντας αριστερόστροφα με σταυρωμένα χέρια, να πανηγυρίζει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η φετινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ερμιονίδας: Τελετή Τιμής και Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωνσταντίνο Μπροδήμα

Τελετή Τιμής & Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΜΠΡΟΔΗΜΑ – Αποκαλυπτήρια Μνημείου πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τραγούδια της Ξενιτιάς» – Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και συγκίνησης σήμερα στο Λυγουριό

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», σε συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά – αφιέρωμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα παρέμβαση 730.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον «Δρόμο των Αρχαιοτήτων» στην Αργολίδα

Στην υπογραφή σύμβασης συνολικού ύψους 730.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού 19Α (από Ισόπεδο Κόμβο Πουλακίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »