Άργος: “Μάθημα Ιστορίας” από τον Προκόπη Παυλόπουλο στον “ΔΑΝΑΟ”

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 22 Μαρτίου, η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκού, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός».

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Άργους στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, εξελίχθηκε σε μια καθηλωτική ιστορική αναδρομή, με τον κ. Παυλόπουλο να φωτίζει άγνωστες και κρίσιμες πτυχές του Αγώνα στην περιοχή.

Το Άργος ως επίκεντρο του Αγώνα

Κατά την κεντρική του εισήγηση με θέμα «Το Άργος στην Επανάσταση του 1821: συμβολή στην Παλιγγενεσία και ο ρόλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη», ο τέως Πρόεδρος υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που έπαιξε η πόλη στην εξέλιξη της Παλιγγενεσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική σημασία του Άργους και των γύρω περιοχών, οι οποίες αποτέλεσαν το «πεδίο δοκιμασίας» για την εδραίωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Η ηγετική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «στρατηγικό νου» που κατάφερε να μετατρέψει την τοπική εξέγερση σε έναν οργανωμένο εθνικό αγώνα. «Χωρίς την ακλόνητη πίστη και το στρατιωτικό δαιμόνιο του Γέρου του Μοριά, η πορεία της Ιστορίας μας ίσως να ήταν διαφορετική», τόνισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Θεσμικά μηνύματα

Πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, ο Ακαδημαϊκός συνέδεσε το 1821 με το σήμερα, αναδεικνύοντας τις δημοκρατικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα που γεννήθηκαν μέσα από τα πρώτα επαναστατικά Συντάγματα. Σημείωσε πως η ελευθερία και η εθνική κυριαρχία παραμένουν ζητούμενα που απαιτούν διαρκή εγρήγορση και ενότητα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους, ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Β. Σιδέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Εντεταλμένος Μεταφορών και Επικοινωνιών, Α. Γανώσης, η Πρόεδρος του Νοσοκομείου Αργολίδας Γεσθημανή Κασνακτσόγλου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Άργους Μυκηνών Αναστασία Αργυροπούλου δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη, του Συλλόγου Αργείων “Ο Δαναός” , του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, κα.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Περίεργη απάντηση – παρέμβαση στήριξης της δημοτικής αρχής από τους εκδότες βιβλίων και μαθήματα δημοσιογραφίας !!!

Είναι αυτό που λένε: «Εσένα τώρα ποιος σου μίλησε και πήρες θέση;». Αυτό το ερώτημα μάλλον ταιριάζει απόλυτα στους διοργανωτές της Έκθεσης Βιβλίου στο Ναύπλιο, οι οποίοι, εκτός από βιβλία,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Άργους-Μυκηνών: Βραδιά με επιτυχίες μεγάλων συνθετών με τον Άγγελο Ανδριανό

Σε συνέχεια των καλοκαιρινών εμφανίσεών του στο πλευρό των Γ. Χατζηνάσιου – Στ. Κορκολή, αλλά και Χρήστου Νικολόπουλου, ο δικός μας Άγγελος Ανδριανός επιμελείται, ενορχηστρώνει και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ερμιονίδας: Τελετή Τιμής και Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωνσταντίνο Μπροδήμα

Τελετή Τιμής & Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΜΠΡΟΔΗΜΑ – Αποκαλυπτήρια Μνημείου πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »