Επίσκεψη κλιμακίου φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από την Ταϊλάνδη στην Π.Ε. Αργολίδας

Σήμερα, 18 Μαρτίου 2026, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας υποδεχτήκαμε κλιμάκια ελεγκτών της φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ταϊλάνδης καθώς και αντιπροσωπείες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ),στο πλαίσιο της διερεύνησης για το άνοιγμα της αγοράς της Ταϊλάνδης στα ελληνικά εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επιτόπιος φυτοϋγειονομικός έλεγχος σε συσκευαστήρια και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε περιοχές της Αργολίδας από τα αρμόδια κλιμάκια της Ελλάδας και της Ταϊλάνδης.

Η αποστολή εξέτασε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, αξιολογήθηκαν:

• οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι που εφαρμόζονται στους οπωρώνες και στα συσκευαστήρια,
• οι διαδικασίες φυτοϋγειονομικής πιστοποίησης,
• το εθνικό σύστημα επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας,
• οι διαδικασίες εφαρμογής της μεθόδου Cold Treatment,
• η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας,
• καθώς και τα αρχεία ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας των παραγωγών και τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η Αργολίδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιών στην Ελλάδα. Το ενδεχόμενο ανοίγματος μιας νέας αγοράς, όπως αυτή της Ταϊλάνδης, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τον αγροτικό τομέα της περιοχής.

Συγκεκριμένα μπορεί να συμβάλει σε:

• απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων πορτοκαλιού,
• ανάπτυξη νέων εξαγωγών προς αγορές της Ασίας,
• βελτίωση των τιμών για τους παραγωγούς,
• μείωση της εξάρτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των παραγωγών της περιοχής, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας και την ουσιαστική υποστήριξη του Περιφερειάρχη.

Βασίλης Σιδέρης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα: Θεσμική κρίση, δημοκρατικό έλλειμμα και η νέα εποχή της πολιτικής δυσπιστίας-Της Έλενας Λεζέ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Παρά τις επαναλαμβανόμενες μεταρρυθμίσεις, τις εξαγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το μυστικό του “σαλιγκαριού” της Καραθώνας (κοροϊδευόμαστε)-Γράφει ο Τόλης Κοΐνης

Η Κυβέρνηση θέλησε να νομοθετήσει την καταπάτηση των περιοχών που προστατεύονται από καθεστώς ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 ώστε να εξυπηρετήσει κάποιους που θέλουν να κτίσουν πάνω σε αυτές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναβάθμιση του Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν έργα οδικής ασφάλειας, συντήρησης υποδομών και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας έλαβε η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, προχωρώντας στην έγκριση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »