Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεργάζεται και ψηφιοποιεί τα μνημεία του

 

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ναυπλιέων με τον HERITAGE (Οργανισμός για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 25 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2020 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο ειδικό πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν 13 φοιτητές του HOGENT University of Applied Science and Arts (Ghent, Belgium) για τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων και με τη χρήση καινοτόμων τοπογραφικών εργαλείων δημιούργησαν ψηφιακές απεικονίσεις αποκατάστασης των μνημείων του Ναυπλίου.
Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκαν δύο υπερσύγχρονοι επίγειοι σαρωτές laser προκειμένου να συλλεγούν πυκνά και ακριβή νέφη σημείων. Η επίγεια σάρωση με laser είναι μια τεχνική που αξιοποιεί αόρατες ακτίνες laser για την ακριβή γεωμετρική αποτύπωση αντικειμένων. Σε συνδυασμό με ειδική ενσωματωμένη κάμερα μετατρέπει τα νέφη σημείων σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό τους για τον υπολογισμό τρισδιάστατων φωτό-ρεαλιστικών μοντέλων που επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή τη δημιουργία αποτυπώσεων όψεων, ορθό-φωτογραφιών και διαδραστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων. Το συνολικό έργο της εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2021 σε ειδική ιστοσελίδα.
Η ομάδα κλήθηκε από το Δήμαρχο Ναυπλιέων να εργαστεί σε μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων.
Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δρ. Cornelis Stal μελέτησε και αποτύπωσε την Πλατεία Δικαστηρίου ,το Δικαστικό Μέγαρο, την Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και το παρακείμενο οθωμανικό λουτρό, το Παλαιό Τελωνείο και άλλα.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ε.Π.Σ. Αργολίδας: Πότε και πού θα γίνει η κλήρωση για Πρωταθλήματα και Κύπελλο της νέας σεζόν

Σε ρυθμούς νέας αγωνιστικής περιόδου μπαίνει επίσημα το τοπικό ποδόσφαιρο, καθώς η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ανακοίνωσε την ημερομηνία για την κλήρωση των διοργανώσεών της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υλικά δακοκτονίας 2026–2028 και ξεκίνησαν ήδη οι παραδόσεις

Για πρώτη φορά πολυετής προγραμματισμός – Ταχύτερες προμήθειες, εξόφληση εντός του οικονομικού έτους και δυνατότητα αποθέματος για έκτακτες ανάγκες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τριήμερο δράσεων στη Βόρεια Κυνουρία για την προστασία ιστορίας και περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Παραλίου Άστρους «ΠΥΡΑΜΙΑ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »