«H νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από τον τύπο του ιού που είχαμε», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο protothema.gr. «Aυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν». Kαι όπως η ίδια επισήμανε, «αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις».
Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο.Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου.Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων.
Έχοντας λάβει την ονομασία” 501.V2″ το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η “N501Y’ που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η “E484K” η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.