Η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα όπου είναι μικρότερα από τέσσερα στρέμματα καταργείται το 2022, όπως προβλέπεται στο νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι αρχές Νοεμβρίου θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου για την δόμηση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που μίλησε σε ανακοίνωση του για εκμηδενισμό της αξίας στην μικρή εκτός σχεδίου περιουσίας.
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας δεν θα μετράει ο χρόνος που απαιτείται για τις αδειοδοτήσεις των δασαρχείων ή των αρχαιολογικών υπηρεσιών, στην περίπτωση που σε αυτό το μεσοδιάστημα δεν έχουν δοθεί. Κι αυτό διότι, συχνά οι συγκεκριμένες υπηρεσίες καθυστερούν στην έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.
Επομένως, όπως δήλωσε ο υπουργός, όποιος επείγεται να χτίσει (το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι λιγότερο από το 5% όλων των οικοδομικών αδειών αφορά σε εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες κάτω των 4 στρεμμάτων) θα μπορέσει να το κάνει. «Όποιος δεν επείγεται αλλά θέλει κάποια στιγμή να χτίσει, δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται ότι “μένει εκτός”`, γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ) ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.
Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτοί θα μπορούν να χτίσουν έπειτα από λίγα χρόνια με βάση αυτά τα ΤΠΣ, όπως γίνεται σήμερα εκεί όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός, π.χ. στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Πάρο, νησιά που διέπονται από Προεδρικά Διατάγματα. Ειδικότερα, το υπουργείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη στην «Καθημερινή», προτίθεται να επιτρέψει την προέγκριση οικοδομικών αδειών, οι οποίες ωστόσο θα παραμένουν «παγωμένες» έως ότου εκδοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Άλλες αλλαγές που προτίθεται να αλλάξει το επιτελείο του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, αφορά στη δυνατότητα δόμησης παρόδιων ιδιοκτησιών με το σημερινό καθεστώς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τελικά θα αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη που αφορά τον διαχωρισμό των δρόμων σε δύο κατηγορίες, από τις οποίες θα εξαρτάται αν κάποιος μπορεί να χτίσει εκτός σχεδίου ή όχι.
Έτσι, θα παραμείνει σε ισχύ η σημερινή νομοθεσία έως ότου υιοθετηθούν τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προκειμένου να αποκτήσει όλη η χώρα πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα μόλις το 20% της χώρας καλύπτεται από κάποιου είδους πολεοδομικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η προκήρυξη των μελετών για την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων – αντί για τις αρχές Σεπτεμβρίου όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Χατζηδάκης – τελικά αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι πρώτες μελέτες οι οποίες θα αφορούν περί τις 200 δημοτικές ενότητες θα ξεκινήσουν από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά και περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας.