prooptiki@msn.com

Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία για τα 30 εκατ. στα κόμματα σε θύελλα διαφωνιών

Την απουσία από τη Βουλή επέλεξαν πολλοί βουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Γ. Ραγκούσης, Ε. Παναρίτη, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Σ. Ξυνίδης, Άρ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Όλ. Κεφαλογιάννη, Φ. Πιπιλή, Χ. Αράπογου, Τσουμάνη- Σπέντζα), προκειμένου να μη ψηφίσουν την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με 30 εκατ. ευρώ , την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως αντισυνταγματική ή έστω προκλητική, αλλά υπερψηφίστηκε στην
Ολομέλεια της Βουλής. Θύελλα προκλήθηκε για τα «30 αργύρια» στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας – του «ναού της Δημοκρατίας»- πρίν κλείσει. Επί των 215 παρόντων, «ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 56, «παρών» 3 ενώ 75 απουσίαζαν. Από το ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή-Tέντε. Υπερψήφισαν την τροπολογία, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και καταψήφισαν ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία, Παρών ψήφισε το ΚΚΕ.
Να σημειωθεί ότι η θετική ψήφος στην τροπολογία από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, προοιωνίζει πιθανή επιστροφή τους στα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων (Αποστολάκη, Τσετίν Μάντατζη, κ.α).
Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, η Βουλή απέρριψε το αίτημα όχι ως αβάσιμο, αλλά ως διαδικαστικά εκπρόθεσμο!
Αντεπίθεση Γιαννίτση στα κόμματα
Ήταν τόση η ένταση στη Βουλή, ώστε ο εισηγητής υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, είπε στη δευτερολογία του σήμερα: ««Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της». Μάλιστα αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας για αντιφάσεις τους επικριτές του οι οποίοι ήταν πολιτικά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και θα μπορούσαν να καταθέσουν άλλη τροπολογία, υπονοώντας σαφώς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Έριξε δε το «γάντι» λέγοντας ότι μπορούν τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες;»
Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;»
Ο υπουργός σημείωσε την ανάγκη τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (Πρόταση απόφασης) σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» δημοσιοποιούνται στην ακόλουθη ανακοίνωση: “Η πρόσφατη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »