prooptiki@msn.com

Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων και αχλαδιών από τον παγετό της 25ης Μαρτίου

Απάντηση Λιβανούσε Ανδριανό γιατην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων και αχλαδιών από τον παγετό της 25ης Μαρτίου: «Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη – το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία, θα ορισθεί και το ακριβές μέγεθος της ζημίας».

Στην σχετική5388/26-3-2021 Ερώτησηπου είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανόςμε θέμα την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων και αχλαδιών από τον παγετό της 25ης Μαρτίουαπάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός.
Στην απάντηση του Υπουργού,μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορεςπεριοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε τηνανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες καικατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψεπάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσηςλύσης.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκεπεριοχές και βρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τονΠρωθυπουργό σε περιοχές της Νεμέας και Κορινθίας και στη συνέχεια στις 21.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. ΓιάννηςΟικονόμου επισκέφθηκε περιοχή της Αρκαδίας.
Έργο του Υπουργείου είναι να καλύψει με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη τις ζημιές που προκάλεσε στους Έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή.
Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρηκαι δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις καλυπτόμενεςζημίες που προξενήθηκαν από τον παγετό που σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 2021στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, κυρίως σε δενδρώδειςκαλλιέργειες (όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια κ.λπ.), σημειώνεται ότιολοκληρώθηκαν οι επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν45 αναγγελίες και η υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών ολοκληρώθηκε.
Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις παραπάνω ζημίες είναι σε εξέλιξη.Δόθηκε προτεραιότητα στις πρώιμες ποικιλίες των καλλιεργειών και θαακολουθήσουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν ταπορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικάενήμερους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής(ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
Μάλιστα, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α.Τρίπολης έχει ήδη ενισχυθεί με επιπλέον γεωτεχνικό εποχικό προσωπικό για τηνταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω ζημιές.
Σημειώνουμε εδώ ότι, στο σύνολο της Χώρας έγιναν άμεσα επιπλέον προσλήψεις155 εποχικών γεωτεχνικών από την λίστα του ΑΣΕΠ για τις ανάγκες τωνΥποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προέκυψαν και θα προκύψουν,ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 70 εποχικώνγεωτεχνικών με την ενεργοποίηση του άρθρου για τις έκτακτες ανάγκες (άρθρο 20του ν. 2190/1994).
Τον επόμενο μήνα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και θα έχειολοκληρωθεί η καρποδεσία, θα ορισθεί και το ακριβές μέγεθος της ζημίας.
Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικόφαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, νααντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί,με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτονοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτηταστην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανήβέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του2020. Αφήνουμε στο παρελθόν τις γνωστές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες πουυπέστησαν οι αγρότες μας και θέτουμε τις βάσεις για την αποτελεσματικήλειτουργία του Οργανισμού.
Σχετικά με το θέμα αυτό έχει άλλωστε τοποθετηθεί στις 21.4.2021 και στη Βουλή οΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώνταςστην επίκαιρη ερώτηση 690/12.4.2021».
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Προσκυνηματικός Ιερός Ναός «ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» Άργους Εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022 εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Άργος, όπου το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »