prooptiki@msn.com

Μ. Γραφάκος: «Το 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη χώρα»

«Προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στις υποδομές. Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 23 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, ενώ εντός του 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί όλες στο σύνολό τους».

Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ταφής της τάξης του 10% ως το 2030».Παράλληλα έγινε γνωστό ότι δρομολογείται θετικά η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση των ΜΕΑ ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Επιπλέον, αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα στην διαχείριση αποβλήτων για την Δυτική Μάνη, την Ερμιονίδα, την Γορτυνία, τη Σπάρτη, την Ζάκυνθο, τη Νότια, Βόρεια και Κεντρική Κέρκυρα, το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας, της Λευκίμμης Κέρκυρας, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, και την Αιγιαλεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο: «Ο εθνικός στόχος και πρόκληση είναι όχι μόνο η χώρα μας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στη διαχείριση αποβλήτων στην ΕΕ, αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας να πρωταγωνιστεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας», ενώ ήδη, όπως επεσήμανε: «Με τις δράσεις του ΥΠΕΝ, έχουμε καταφέρει σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών προστίμων».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το 2021 ως μία χρονιά γεμάτη με θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και υλοποίηση δράσεων στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

«Το 2021 ήταν μία κομβική χρονιά για το θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των αποβλήτων και αυτό γιατί μετά το 2020 που συντάξαμε το νέο ΕΣΔΑ, ήρθαμε με το νόμο 4819, τις λοιπές υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα να ενσωματώσουμε ως οφείλαμε στο εθνικό δίκαιο, τις οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων».

Άρα, τονίζει: «Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο οφείλει να έχει η χώρα και το 2022 ξεκινάμε δυναμικά με την πρόκληση να εφαρμόσουμε πλέον και στην πράξη τη νομοθεσία αυτή τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της επαναχρησιμοποίησης».

Ειδικά, όσον αφορά την πρόληψη συντάσσεται Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας αποβλήτων, ενώ στόχος είναι να δημιουργήσουμε κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών σε κάθε δήμο άνω των 20.000 κατοίκων, όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Ενώ, ανέλυσε τις δράσεις του ΥΠΕΝ τη χρονιά που πέρασε, σε μία δυναμική προσπάθεια να επιταχυνθούν οι πολιτικές για την αξιοποίηση αποβλήτων στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ιδιαίτερα εμπροσθοβαρείς ήταν οι δράσεις του ΥΠΕΝ όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων:

Έργα

Δημοπρατήθηκαν δέκα Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων: ΜΕΑ Αγρινίου, ΟΕΔΑ Κεντρικής Κέρκυρας, ΟΕΔΑ Κεφαλλονιάς, ΜΕΑ Σητείας, ΜΕΑ Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας Αττικής (Φυλής), ΜΕΑ Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας ΠΕ Πειραιά (Σχιστού), ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής (Γραμματικού), ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΜΕΑ Ηρακλείου, ΟΣΔΑ Ρόδου και πέντε Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων: ΜΕΒΑ Δράμας, ΜΕΒΑ Μήλου, ΜΕΒΑ Προσοτσάνης, ΜΕΒΑ Παγγαίου, ΜΕΒΑ Καρπάθου.

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η ΜΕΑ Ηλείας.

Δρομολογείται θετικά η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση των ΜΕΑ ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.

Επιτεύχθηκε η ένταξη των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων (ΜΕΑ, ΜΕΒΑ) και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Δημοπρατήθηκαν 24 έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων και συμβασιοποιήθηκαν δέκα από αυτά

Συμβάσεις: Κάτω Νευροκόπι, Νέα Βύσσα, Παλλήνη, Ραφήνα-Σπάτα-Αρτέμιδα, Κομπότι, Ιωάννινα, Νιγρίτα, Σοχός, Αντιμάχεια, Μαυρομάτι

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

«Η Ελληνική οικονομία στα βράχια- Χρειαζόμαστε εγρήγορση και αφύπνιση»-Άρθρο-«βόμβα» του Π. Τατούλη

Άρθρο του Πέτρου Τατούλη, πρ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επί σειρά ετών Βουλευτή Αρκαδίας, δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο: «Στο ίδιο έργο πάλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάλεσμα Τατούλη για κοινό μέτωπο στην αντιπολίτευση -Στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο και αγέλαστο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου

Ο διασυρμός του Περιφερειακού θεσμού με ακραίες συμπεριφορές και αντιθεσμικές ακροβασίες, εντείνεται δυστυχώς στην Πελοπόννησο καταγγέλλει ο Πέτρος Τατούλης με ανακοίνωση στην οποία καλεί την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Δεσμοί Αίματος” : Ευχαριστήρια επιστολή προς τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ Τίρυνθας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών “Δεσμοί Αίματος” επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στους μαθητές, τους καθηγητές και τον Διευθυντή των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιμελητήριο Αργολίδας: Διαδικτυακό σεμινάριο για τα Νέα Υγειονομικά Πρωτόκολλα 2022

Το Επιμελητήριο Αργολίδας προσκαλεί τα μέλη του στο Δωρεάν online σεμινάριο Νέα Υγειονομικά Πρωτόκολλα 2022, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
No more posts to show