prooptiki@msn.com

2016: Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συντρίβεται στη νήσο Κίναρο

55: Ο Τιβέριος Κλαύδιος Καίσαρας Βρετανικός, διάδοχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Ρώμη. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο στο Νέρωνα να γίνει αυτοκράτορας.

244: Ο αυτοκράτορας Γορδιανός Γ’ δολοφονείται στη Μεσοποταμία από στρατιώτες του.

660: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

1790: Η Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων, γνωστή και ως Κουάκεροι, ζητεί από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την κατάργηση της δουλείας.

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο, κάτι που σηματοδοτεί μεγάλο κίνδυνο για την Ελληνική Επανάσταση.

1855: Ο Θεόδωρος Β’ στέφεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1889: Υιοθετείται το Σύνταγμα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1916: Η Έμα Γκόλντμαν συλλαμβάνεται για διαλέξεις σχετικά με την αντισύλληψη.

1929: Υπογράφεται στο Λατερανό της Ρώμης η συνθήκη που αναγνωρίζει το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού», ανάμεσα στον Ιταλό δικτάτορα Μουσολίνι και τον καρδινάλιο Γκασπάρι, εκπρόσωπο του Πάπα Πίου ΙΑ’.

1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

1939: Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και η Ιταλία την κυριαρχία του Βατικανού πάνω στο έδαφός της.

1945: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς και ο Σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τις σφαίρες επιρροής με την υπογραφή της Συνθήκης της Γιάλτας.

1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

1959: Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη του Γερμανού εγκληματία πολέμου, Μαξ Μέρτεν.

1961: Ιδρύεται το Δημοκρατικό Κέντρο – Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωσις υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Νέα Πολιτική Κίνηση διαλύεται και τα στελέχη της προσχωρούν στο νέο κόμμα με εξαίρεση τους Ιωάννη Ζίγδη, Παναγή Παπαληγούρα και Γεώργιο Ράλλη, οι οποίοι καθίστανται ανεξάρτητοι.

1961: Ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής κρανίο προϊστορικού ανθρώπου, γνωστού ως «αρχανθρώπου».

1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.

1971: Στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στον θαλάσσιο βυθό.

1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, όταν εκλέγεται αρχηγός των Τόρις (των Συντηρητικών).

1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Γουίλιαμ Σέξπιρ και του Καρόλου Ντίκενς.

1979: Εγκαθιδρύεται επίσημα το καθεστώς της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, υπό τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί.

1990: Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές Victor Vester, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν.

2016: Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας συντρίβεται στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου.

2021: Η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο θα συσταθεί ειδική αστυνομική δύναμη για τα πανεπιστήμια. Στο μέτρο αντιτίθενται οι σύλλογοι φοιτητών, περιγράφοντάς το ως αντιδημοκρατικό.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

“Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ερμιονίδας” στο Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”

Την έγκριση 3.200.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία της Ερμιονίδας ανακοίνωσε ο Γιάννης Γεωργόπουλος. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα: Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »