prooptiki@msn.com

Η γεωργική γη πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις ακινήτων το 2011

Ο αριθμός των ιδιωτικών γεωργικών κτημάτων στη Βουλγαρία είναι 7 εκατομμύρια, και των ιδιοκτητών – σχεδόν 9 εκατομμύρια άτομα. Φέτος αναμένεται η γεωργική γη να γίνει επιτυχία για τους επενδυτές από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό στην αγορά ακινήτων. Το κόστος των γεωργικών εκτάσεων θα αυξηθεί κατά 10-15% σε σχέση με το περασμένο χρόνο, δείχνουν οι προβλέψεις του Βουλγαρικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γεωργικών Κτημάτων. Η μέση τιμή ανά
στρέμμα στη χώρα μας τώρα είναι 160 ευρώ περίπου. Το 2009 συνάφθηκαν 110 χιλιάδες συναλλαγές και πουλήθηκαν 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες στρέμματα γης.
Αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν γη στη Βουλγαρία. Οι τάσεις αυτές έχουν την εξήγησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της εταιρείας συμβούλων Savills, η Βουλγαρία κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στις φθηνότερες αγορές γεωργικής γης στην ΕΕ. Χαμηλότερες είναι οι τιμές μόνο στη Λιθουανία και τη Σλοβακία. Η απότομη αύξηση των τιμών των γεωργικών εκτάσεων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη οφείλεται στην ένταξη των αγορών στην ΕΕ. Οι λόγοι είναι οι μεγαλύτερες επιχορηγήσεις για τα αγροκτήματα και η βελτίωση των οικονομιών στην περιοχή. Η ένταξη των νέων χωρών-μελών στην ΕΕ με τη σειρά της άνοιξε τις αγορές για τους ξένους επενδυτές.
Σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Στραχίλ Ιβανόφ, ιδιοκτήτης και διαχειριστής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη Βουλγαρία, απαντάει στην ερώτηση εάν η γεωργική γη φέτος θα γίνει επιτυχία για τους επενδυτές σε ακίνητα στη χώρα μας.
«Φέτος αναμένεται αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την αγορά γεωργικής γης», επιβεβαιώνει τις τάσεις στην αγορά ο Στραχίλ Ιβανόφ, και οι λόγοι, σύμφωνα με τη γνώμη του, είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που υποστηρίζουν τη γεωργία. «Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της επένδυσης γίνεται πολύ ασφαλής. Από την άποψη αυτή, περιμένουμε τους επενδυτές όλο και περισσότερο να προσανατολίζονται στις γεωργικές εκτάσεις ως επένδυση σε ακίνητα.»
Ποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά γεωργικής γης; Ακούμε πάλι τον Στραχίλ Ιβανόφ: «Για την αγορά γεωργικής γης ενδιαφέρον εκδηλώνουν κυρίως οι εκμισθωτές, τα επενδυτικά ταμεία, οι ανώνυμες εταιρείες με ειδικό επενδυτικό σκοπό και οι επενδυτές που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε κάτι σίγουρο και σταθερό», διευκρινίζει ο Στραχίλ Ιβανόφ. «Πρόκειται για μεμονωμένους επενδυτές και εταιρείες που αγοράζουν γεωργικά κτήματα.»
«Όσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για την αγορά γεωργικών εκτάσεων», προβλέπει ο Στραχίλ Ιβανόφ, ο οποίος τονίζει ότι η γεωργική γη είναι περιορισμένο περιουσιακό στοιχείο, που τα επόμενα χρόνια θα προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις εκτάσεις που προορίζονται για οικοδόμηση.»
Ένα μεγάλο μέρος της γεωργικής γης στη Βουλγαρία αγοράστηκε για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα.
«Τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί επενδυτές προσανατολίστηκαν στην αγορά γεωργικών εκτάσεων με σκοπό να λάβουν άδεια για την κατασκευή μονάδων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο Στραχίλ Ιβανόφ. «Πρόκειται για επιχειρηματίες και εταιρείες που επένδυσαν κερδοσκοπικά κυρίως σε διοικητικές διαδικασίες και μετά πουλούσαν τα έτοιμα σχέδια στους επενδυτές. Κάποιοι έκαναν πολύ καλές συναλλαγές. Ένα μέρος όμως δεν θα κατορθώσουν να τις πραγματοποιήσουν.»
«Τα σχέδια αυτά όμως είναι πολύ μικρά για να οδηγήσουν στην αύξηση της τιμής των γεωργικών εκτάσεων. Τα τελευταία 6-7 χρόνια τα ταμεία οδήγησαν σε αύξηση της τιμής της γης στη χώρα μας», είναι κατηγορηματικός ο Στραχίλ Ιβανόφ. «Πρόκειται για επενδυτικά ταμεία που προσανατολίζονταν κυρίως στην εξαγορά και τον αναδασμό γεωργικών γαιών. Με τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντός τους λόγω της κρίσης, η τιμή της γης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και σε ορισμένες περιοχές παρουσίασε ακόμη και πτώση.»
http://balkanmarket.gr/?p=483

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

2015: Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα

552: Βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Ναρσή νικούν τους Οστρογότθους στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο βασιλιάς Τωτίλας τραυματίζεται θανάσιμα. 1097: Οι Σταυροφόροι με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΟΚ: Δεμένοι με χειροπέδες οι νεκροί που βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο στo βυθό της θάλασσας στους νέους Επιβάτες

Νεκροί ανασύρθηκαν, σύμφωνα με το voria.gr, δύο επιβάτες αυτοκινήτου που έπεσε στο νερό στον αλιευτικό λιμένα Νέων Επιβατών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τις 2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »