prooptiki@msn.com

2003: O Νίκος Μαγγίτσης είναι ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στο Νότιο Πόλο

1419: Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ρουέν παραδίδεται στον Ερρίκο Ε’ της Αγγλίας, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Νορμανδίας από τους Άγγλους.

1764: Γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής – βόμβας. Ο Δανός ιστορικός, Μπόλε Λούξντορφ, γράφει στο ημερολόγιό του ότι ο συνταγματάρχης Πόουλσεν δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.

1795: Ανακηρύσσεται στις Κάτω Χώρες η Βαταβική Δημοκρατία δίνοντας τέλος στην Ολλανδική Δημοκρατία.

1806: Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική.

1827: Mάχη του Διστόμου: 600 μαχητές από το Σούλι και τη Λιβαδειά υπό τους Νότη Μπότσαρη και Δράκο νικούν στο Δίστομο 2.500 Tούρκους του Kιουταχή.

1903: Ανακοινώνεται η διοργάνωση του πρώτου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, με την ονομασία Tour de France.

1915: Θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στον Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.

1920: Η Αμερικανική Γερουσία ψηφίζει κατά της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Κοινωνία των Εθνών.

1941: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου, βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία».

1943: Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο Στρόμπολι.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοτζ. Από τους περισσότερους από 200.000 κατοίκους το 1940, λιγότεροι από 900 επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή.

1946: Οι Αμερικανοί συστήνουν το Διεθνές Στρατοδικείο της Άπω Ανατολής για να δικάσει τους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου.

1947: Ναυτική τραγωδία στον Νότιο Ευβοϊκό, «ο ελληνικός Τιτανικός». Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 383 άτομα. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί.

1949: Ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει στο Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

1952: Διοργανώνεται πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1965: Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησής της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

1967: Ανακοινώνεται ότι 8.000 έλληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

1974: Η Κίνα αποκτά τον έλεγχο των νησιών Παρασέλ μετά από στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ).

1978: Το τελευταίο σκαθάρι της Volkswagen που κατασκευάστηκε στη Γερμανία αφήνει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν. Η παραγωγή του αυτοκινήτου στη Λατινική Αμερική θα συνεχίζεται μέχρι το 2003.

1994: Συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων τους, υπογράφουν στο Μέγαρο του ΟΗΕ στη Γενεύη η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία, που αποτελείτο πλέον από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

1995: Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβάλλει στους κληρονόμους του Φερδινάρδο Μάρκος να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 180 δισ. δραχμών στα θύματα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων.

1997: Ο Γιάσερ Αραφάτ επιστρέφει στη Χεβρόνα ύστερα από 30 χρόνια και πανηγυρίζει την αποχώρηση και του τελευταίου Ισραηλινού από την πόλη αυτή της Δυτικής Όχθης.

1998: Για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και εγκατάλειψη των απειλών για τους S-300 κάνει λόγο ο Τύπος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον οποίον ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, πείστηκε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ότι ο ρωσικοί πύραυλοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας.

2003: O Νίκος Μαγγίτσης είναι ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.

2021: Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον αποχαιρετιστήριο λόγο του καταδικάζει την εισβολή στο Καπιτώλιο και εύχεται τα καλύτερα στον Τζο Μπάιντεν, χωρίς να αναφέρει το όνομά του.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Η θεματική εκδήλωση-ημερίδα της ΠΟΕΕ στην έκθεση “Πελοπόννησος EXPO” 2024, το Σάββατο 13/4

Η Έκθεση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΧΡΟ 2024 για άλλη μια χρονιά σηματοδοτεί την σημαντικότερη γιορτή της επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο. Και φέτος η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »