prooptiki@msn.com

2001: Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού

1241: Οι Μογγόλοι συντρίβουν τα πολωνικά στρατεύματα στην Κρακοβία και λεηλατούν την πόλη.

1314: Ο Ζακ ντε Μολέ, ο 23ος και τελευταίος μέγας μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, καίγεται στην πυρά.

1662: Κυκλοφορούν στο Παρίσι οι πρώτες άμαξες – λεωφορεία, με θέσεις για οκτώ καθιστούς επιβάτες.

1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου στην περιοχή Παλαιοπύργου και τους αποκλείουν στους τρεις οχυρούς πύργους της πόλης.

1848: Στο Βερολίνο πραγματοποιείται ένοπλη πάλη μεταξύ πολιτών και στρατού, γνωστή ως Επανάσταση του Μαρτίου, με απολογισμό περίπου 300 νεκρούς.

1844: Ο Όθων ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως ως συνταγματικός βασιλεύς. Στην ίδια συνεδρίαση, η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει εκλογικό νόμο, με τον οποίο καθιερώνεται η καθολική ψηφοφορία με κάποιες μείζονες εξαιρέσεις. Αποκλείονται όλοι όσοι δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία και οι γυναίκες.

1871: Ανακήρυξη της Παρισινής Κομμούνας. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Αδόλφος Θιέρσος, διατάζει την εκκένωση του Παρισιού.

1900: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ποδοσφαιρική ομάδα του Άγιαξ.

1902: Ο Ιταλός τενόρος, Ενρίκο Καρούζο, γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης, που η φωνή του αποτυπώνεται σε δίσκο γραμμοφώνου.

1921: Στρατεύματα με επικεφαλής τον Λέων Τρότσκι καταστέλλουν την εξέγερση των ναυτών της Κροστάνδης.

1926: Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του καθηγητή αστρονομίας, Δημήτριου Αιγινήτη.

1938: Φτάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρόνου ντε Κουμπερτέν, για να ενταφιαστεί σύμφωνα με την επιθυμία του στην Ολυμπία.

1944: Έκρηξη του Βεζούβιου στην Ιταλία.

1953: Σεισμός χτυπά τη δυτική Τουρκία, σκοτώνοντας 265 άτομα.

1961: Μαζικές εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούν με την φιλοκινεζική στροφή του Ενβέρ Χότζα αναφέρονται στην Αλβανία, ενώ η Μόσχα ανακινεί το Βορειοηπειρωτικό, καταγγέλοντας διωγμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

1962: Γαλλία και Αλγερία συμφωνούν να τερματίσουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες. Με την υπογραφή της Συνθήκης του Εβιάν λήγει ο Αλγερινός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, που κράτησε επτά χρόνια και κόστισε την ζωή σε 350.000 ανθρώπους.

1967: Το δεξαμενόπλοιο «Τόρεϊ Κάνιον», που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργό πετρέλαιο, προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης. Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.

1989: Στην Αίγυπτο, στην Πυραμίδα του Χέοπα, βρίσκεται μία μούμια 4.400 χρόνων.

1989: Ραδιοφωνικός σταθμός στην Καλιφόρνια αποφασίζει να καταστρέψει δημόσια όλους τους δίσκους του Κατ Στίβενς με έναν οδοστρωτήρα, επειδή ο κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης υποστηρίζει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, έχοντας ασπαστεί τη μουσουλμανική θρησκεία.

1990: Δώδεκα πίνακες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστόνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης ιστορίας.

1991: Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποσύρεται από την ηγεσία του Συνασπισμού. Τον διαδέχεται η Μαρία Δαμανάκη.

2001: Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού, που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Ελευσίνα.

2010: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιεί ότι ίσως η χώρα να μην επιτύχει τους στόχους της, με πιθανή την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή λύση.

2012: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Φείδων: Επίσκεψη και ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαντζούνη

Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξαν τα κορίτσια του ΦΕΙΔΩΝΑ στον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Γιάννη Μαντζούνη . Συνοδευόμενα από τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Κουκουμάνο, την Έφορο κα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καταγγελία για κατάφορη αδικία στην επιλογή λαμπαδηδρόμων στο Ναύπλιο-Στο Άργος “μετακομίζουν” οι πρωταθλητές

Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το Ναύπλιο και να φορέσουν τα χρώματα της πόλης του Άργους, ανακοίνωσαν οι πρωταθλητές Ναυπλίου και ο προπονητής, Νίκος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2003: Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώνεται στα Τέμπη με 21 νεκρούς μαθητές

1204: Με την ολοκλήρωση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, δίνεται προσωρινό τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 1822: Οι πολιορκημένοι από τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »